Akdeniz Anemisi Anne Ve Babada Tasiyicilik Varsa Çocukta 4'Te 1 Ihtimalle Oluyor

Diyarbakir Gazi Yasargil Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde hematoloji bransinda Uzman Doktor Özlem Beyler, “Talasemi, diger adiyla Akdeniz anemisi kalitimsal geçen genetik bir kansizlik hastaligidir. Anne ve babada eger tasiyicilik varsa çocukta 4’te 1 ihtimalle hastalik olur. Ülkemizde yüzde 2 oraninda görüyoruz” dedi.

Akdeniz Anemisi Anne Ve Babada Tasiyicilik Varsa Çocukta 4'Te 1 Ihtimalle  Oluyor
Uzman Doktor Özlem Beyler, Akdeniz anemisinin kalitimsal bir hastalik oldugunu söyledi.

Anne ve babada eger tasiyicilik varsa çocukta 4’te 1 ihtimalle oldugunu belirten Dr. Beyler, hastaligin Türkiye’de yüzde 2 oraninda görüldügünü ifade etti.

“Bu tasiyicilik neden önemli? Evlilik öncesi genetik danismanlik gerekebilir” diyen Dr. Beyler, “Hastalar, evlilik öncesi yapilan tarama testleriyle bize yönlendiriliyor. Biz de hemoglobin elektroforeze bakarak bilgilendirme yapiyoruz. Tasiyicilik bir hastalik degildir, tedavi gerektirmez. Tasiyicilarin evlenmesinde ya da çocuk sahibi olmasinda herhangi bir sakinca yoktur. Ancak çocuklarina aktarilabildigi bir hastalik oldugu için çocukta ciddi kansizlik olabilir. Bu nedenle takipte olmalari önemlidir” dedi.

Bu hastalarin kansizligi oldugu için gereksiz demir tedavisi verilme durumu olabildigine dikkat çeken Dr. Beyler, söyle konustu:

“O açidan mutlaka bir hematoloji uzmanina muayene olmalarini öneririm. Daha sonrasinda bazi agir talasemi hastalarina aylik kan nakli yapmak gerebiliyor. Buna bagli olarak demir yükleri olabiliyor. Baska organlarin etkilenme riski olabiliyor. Yine bu hastalarin aylik takipte kalmalari lazim. Beslenme durumuna gelecek olursak özel bir beslenme sekli yok. Herkes gibi yiyip içebilirler, beslenebilirler. Bazen biz folik asit destegi verebiliyoruz. Yine bu kontrollerdeki kan degerlerine bakarak karar verebilecegimiz bir durum. Tam kan sayimi, periferik yayma, hemoglobin elektroforezi ve demir testlerine bakarak tani koyuyoruz. Bu sekilde diger kansizlik nedenlerinden ayirt etmemiz gerekiyor bu hastalari. Çünkü gereksiz yere vitamin takviyesi alip kan seviyelerini yükseltme durumlarina girmelerini engellemek istiyoruz.”

"Türkiye, Akdeniz Bölgesin’e komsulugu açisindan bu hastaligi sik gördügümüz bir bölge"

Ailenin eger bir hastada halsizlik, asiri yorgunluk, çarpinti, nefes darligi gibi kansizligin olusturdugu durumlar varsa bir doktora gidip kontrol ettirebilecegini aktaran Dr. Beyler, “Bunun haricinde de evlilik öncesi rutin tarama testi yapiliyor. Bu sekilde ülkemizdeki yüksek tasiyicilik oranlarindan kaynaklanabilecek çocuklara aktarimin önüne geçilmis oluyor. Bizim bu civar için oran yüzde 6 diyebiliriz. Aslinda bunlar hep yüksek oranlar. Türkiye için yüzde 2, bölgemiz için yüzde 6’lara çikiyor. Ama Antalya, Hatay civarina gittigimizde yüzde 13’lere çikiyor. Talasemi, aslinda sik gördügümüz bir kansizlik. Akdeniz Bölgesi derken Güneydogu Asya’ya kadar uzanan, tüm dünyada siklikla görülen bir genetik kansizlik nedeni. Türkiye, Akdeniz Bölgesi’ne komsulugu açisindan bu hastaligi sik gördügümüz bir bölge” seklinde konustu.

Kaynak: İHA