Akcigerindeki Kötü Huylu Kitleden Video Yardimli Cerrahi Yöntemiyle Kurtuldu

Denizli Devlet Hastanesi’nde tahlil ve tetkiklerini yaptirirken akcigerinde kötü huylu kitle tespit edilen kadin, Gögüs Cerrahi Kliniginde ilk kez uygulanan Video Yardimli Gögüs Cerrahisi (VATS) yöntemiyle ameliyat edilerek sagligina kavusturuldu.

Akcigerindeki Kötü Huylu Kitleden Video Yardimli Cerrahi Yöntemiyle Kurtuldu


Akcigerinde kötü huylu kitle tespit edilen 69 yasindaki Nazire K., yapilan tahlil ve tetkiklerden sonra Gögüs Cerrahi Kliniginde görevli Op. Dr. Umut Kilimci ve Op. Dr. Yasin Ekinci tarafindan ameliyata alindi. Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan VATS yöntemiyle hastanin tümörü içeren akciger lobu çikartildi.1 gün yogun bakimda, 3 günde serviste tedavisi devam eden hasta saglikli bir sekilde taburcu edildi.

Ameliyati gerçeklestiren Denizli Devlet Hastanesi Gögüs Cerrahi Uzmani Op. Dr. Umut Kilimci, akciger kanserinin erken evrede teshis edildiginde en basarili tedavi yönteminin cerrahi yöntem oldugunu, gelisen teknoloji ve artan tecrübe ile birlikte akciger kanseri ameliyatlarinin güvenle yapilabildigini söyledi ve Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan VATS yönteminden bahsetti. Kilimci, “VATS yöntemi gögüs cerrahisinde vücutta minimum düzeyde hasar olusturmasi hedeflenerek küçük kesiler yoluyla yapilmaktadir. VATS hastaya klasik yöntem denilen iki kaburga arasinin kesilip gögüs bosluguna girildigi açik ameliyat girisimi uygulanmadan kamera sistemi ve özel olarak üretilen cerrahi aletlerin, gögüs bosluguna sokulmasi ile gerçeklesen cerrahi bir yöntemdir. VATS yönteminde açik yöntemden farkli olarak kaburga arasina ekartör konulmadigi için doku ve sinir hasari olusmaz. Hastanin kaburga kemikleri zedelenmedigi için kanama miktari ve cerrahi sonrasi agri daha az olur. Hastanin hastanede kalis süreci daha kisa olur. Iyilesme süreci de daha kisa olacagi için günlük yasantisina dönme süresi de kisalir. Gögüs kafesi açilmadigi için dis ortamla temas daha az olur. Bu da enfeksiyon riskinin azalmasini saglar. Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez VATS yöntemiyle akciger kanseri operasyonunu basariyla tamamlamanin gururunu yasiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA