Bakan Fidan Açiklamasi 'Türkiye Olarak Güney Afrika'nin Israil'e Karsi UAD'da Açtigi Davaya Müdahil Olmaya Karar Verdik'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, “Bugün yaptigimiz degerlendirmelerin neticesini Cumhurbaskanimiza arz ettik ve alinan siyasi karar geregi buradan ilk kez duyurmak istiyorum, Türkiye olarak Güney Afrika’nin Israil’e karsi UAD’da açtigi davaya müdahil olmaya karar verdik. Bu adimlar UAD önündeki sürecin dogru yönde ilerlemesini temenni ediyoruz” dedi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan Endonezya Disisleri Bakani Retno Marsudi ile Disisleri Bakanligi’nda görüsme gerçeklestirdi. Görüsmenin ardindan ikili düzenlenen toplantida gündeme iliskin basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Görüsmede Türkiye Endonezya Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyinin ilk toplantisinin hazirliklarini ele aldiklarini aktaran Baka Fidan, “Bu mekanizma Cumhurbaskanimizin 2022 tarihinde Bali’yi ziyaretleri sirasinda tesis edilmisti. Bu çerçevede ikili iliskilerimizin tüm taraflarini görüsme sansimiz oldu. Endonezya’nin seçilmis Cumhurbaskani Prabowo’nun ülkemizi ziyareti dahil önümüzdeki dönemde üst düzey ziyaretlerin devami hususunda da mutabik kaldik. Görüsmelerimizde ekonomik ve ticari iliskilerimizi yenilenebilir enerji ve helal gida dahil çesitli alanlarda gelistirme hususunda mutabik kaldik. Ticaret hacmimizin liderlerimiz tarafindan belirlenen 10 milyar dolar hedefine ulasmasi için atabilecegimiz adimlari istisare ettik” ifadelerini kullandi.

Kapsamli Ticaret ve Ekonomik Isbirligi Anlasmasinin müzakerelerinin devam ettigini belirten Bakan Fidan, Endonezya’nin yeni baskenti Nusantara’nin insa sürecinde Türk müteahhitlik firmalarinda rol almasini istediklerini kaydetti.

“Savunma ve disisleri bakanlarinin yer alacagi ‘2+2’ formatinda bir mekanizma kurulmasi konusunda mutabik kaldik”

Türkiye ve Endonezya arasinda savunma sanayi isbirliginin artarak devam etmesini ve firmalarin Endonezya ordusunun modernizasyonunda daha fazla rol almasini arzu ettigini dile getiren Bakan Fidan, “Terörle mücadele dahil önümüzdeki dönemde imzalanabilecek belgeleri gözden geçirdik. FETÖ basta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele konusunda çalismaya devam edecegiz. Ayrica bugün iliskilerimizin daha da derinlesmesini saglayacak önemli bir karar daha aldik. Iki ülke arasinda savunma bakanlariyla disisleri bakanlarinin yer alacagi ‘2+2’ formatinda bir mekanizma kurulmasi konusunda mutabik kaldik” dedi.

“Bazi Avrupa ülkelerinin Filistin’i tanimaya yakin olduklarini söylemeleri de ayrica umut vericiydi”

Endonezyali mevkidasi ile görüsmesinde Filistin’deki gelismelerin yer aldigini aktaran Bakan Fidan, Endonezya’nin Filistin konusundaki tutum ve hassasiyetin ortak oldugunu belirterek, su ifadeleri kullandi:

“Endonezya’nin da yer aldigi Islam Isbirligi Teskilati ve Arap Birligi Temas Grubu olarak Gazze’ye yönelik saldirilara iliskin uluslararasi farkindaligi artirmak için önemli çalismalarda beraber görev aldik. Biliyorsunuz Gazze Temas Grubu Toplantisina katilmak üzere Riyad’daydim. Burada öncelikle Temas Grubu olarak kendi aramizda bilahare batili ülkelerin de temsilcilerinin katilimiyla toplantilar yaptik. Filistin Devleti’nin taninmasi ve iki devletli çözüme odaklanan mesajlarimizi bir kez daha kuvvetle vurguladik. Bazi batili ülkelerin artik iki devletli çözümün bir sart oldugunu kabul ettiklerini, Israil kadar Filistin de güvenliginin saglanmasinin esit derecede önem tasidigini teslim ettiklerini görmekten memnuniyet duyduk. Tüm çabalarimizla artik dünyanin en azindan söylem bazinda da olsa ayni noktaya geldigini görmekteyiz. Bazi Avrupa ülkelerinin Filistin’i tanimaya yakin olduklarini söylemeleri de ayrica umut vericiydi.”

“Zaman, bu söylem birliginin uygulamaya geçme zamanidir”

Filistin’i 136 ülkenin tanidigini hatirlatan Bakan Fidan, agirlikli olarak Avrupa ülkeleri ve ABD’nin tanimamasi nedeniyle Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nde Filistin’in statüsünün tescil edilmedigini aktararak, “Su anda geldigimiz asamada bu yaygin tanimanin daha büyük uluslararasi mesruiyete dönüsmesi, basta ABD olmak üzere Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’ne daha büyük bir baski uygulanmasi. Bu noktada sistemli ve yogun çalismalarimizi dostlarimizla beraber devam ediyoruz. Uluslararasi kamuoyunun bu tepkisine karsi Israil büyük bir pervasizlik ve cüretle Filistinli sivillere karsi isledigi suçlari sürdürmektedir. Artik zaman, bu söylem birliginin uygulamaya geçme zamanidir. Bu insanlik disi durma hep beraber uluslararasi toplum olarak sistemli bir sekilde aktif bir sekilde ‘dur’ dememiz gerekiyor. 21. Yüzyilda Gazze’de açliktan ölümler yasanirken, Israil ordusunun çekildigi yerlerde toplu mezarlar ortaya çikarken, kadin, çocuk, hasta, yasli demeden siviller hedef alinirken, uluslararasi toplum daha neyi beklemekte? Artik zorlayici tedbirlerin gündeme gelmesi gerektigi ortadadir. Israil’in Filistin halkini boyunduruk altina alma ve topraklarindan sürme çabasini, ne Filistinliler ne Türkiye ne de adalet ve hukuk arayisinda olan diger ülkeler ne de uluslararasi toplum vicdani kabul etmeyecektir. Bir tercih ile karsi karsiyayiz. Ya hukuktan ve insanliktan yana olacagiz ya da zulmün yol açtigi sorunlarin bedelini hep birlikte ödeyecegiz. Bu hususu özellikle Israil’in suçlarina kefil olan ancak tüm uluslararasi sistemi ve güvenligi tehlikeye atan ülkelere ikaz olarak bir kez daha vurgulamak istiyorum. Krizin basindan beri Gazze’de yasanan bu insanlik trajedisinin dünyanin dört bir yaninda toplumsal olaylari tetikleyebileceginin önceden söyledik. Bugün görüyorsunuz, Israil’e sartsiz destek olan ülkelerde halk sokaklara dökülmüs durumda. Daha da vahim bir noktaya gelmemek için bu ülkelerin bir an evvel uyanmasi gerekiyor. Gazze de akan kan, yalnizca Filistinlilerin kani degil, Gazze’de insanlik bir sinav vermektedir” diye konustu.

“Güney Afrika’nin Israil’e karsi UAD’da açtigi davaya müdahil olmaya karar verdik”

Israil’in Gazze’de gerçeklestirdigi suçlara yönelik Güney Afrika’nin Uluslararasi Adalet Divani’na (UAD) yaptigi basvuruyu ilk günden itibaren iki yönlü sekilde degerlendirdiklerini belirten Bakan Fidan, söyle devam etti:

“Riyad’da yaptigim gibi özellikle Islam Isbirligi Teskilati, Arap Birligi Ülkeleri basta olmak üzere Filistin’i devlet olarak taniyan diger ülkelerle yaptigimiz görüsmelerde de sunu gördük, bazi ülkelerde bu konuda tavir almaya hazir hale gelmis durumdalar. Su ana kadar biliyorsunuz sadece iki ülke, Nikaragua ve Kolombiya bu konuda somut bir tutum aldi, basvuruda bulundu. Biz de bugün yaptigimiz degerlendirmelerin neticesini Cumhurbaskanimiza arz ettik ve alinan siyasi karar geregi buradan ilk kez duyurmak istiyorum, Türkiye olarak Güney Afrika’nin Israil’e karsi UAD’da açtigi davaya müdahil olmaya karar verdik. Bu adimlar UAD önündeki sürecin dogru yönde ilerlemesini temenni ediyoruz. Basvurumuza yönelik çalismalarimiz çok uzun süredir devam etmekteydi. Biz bundan sonra bu siyasi karar Cumhurbaskanimiz tarafindan alindiktan sonra ve su anda bütün dünyaya duyurulduktan sonra hukuki çalismalarimizi tamamlayacagiz. Bu esnada bütün aha sonra müttefik ülkelerle bu konuda daha fazla ne yapilabilir, hangi ülkeler basvuruda bulunabilir onun çalismasi içerisinde olmaya devam edecegiz. Çalismamizin hukuki metni tamamlandigi zaman da alinmis olan bu siyasi karari fiiliyata geçirmek için resmi müracaatimizi UAD’a yapacagiz. Türkiye olarak her her durumda Filistin halkin yaninda olmaya devam edecegiz.”

Endonezyali mevkidasi Marsudi ile Filistin konusu basta olmak üzere her zaman temasta kalacaklarini belirten Bakan Fidan, Endonezya’yla birlikte Gazze Temas Grubu bünyesinde ve farkli platformlarda Filistin halkinin mesru davasini savunmaya devam edeceklerini kaydetti.

Endonezya Disisleri Bakani Marsudi, Endonezya ve Türkiye’nin bulundugu bölgelerde stratejik etkiye sahip oldugunu belirterek, iki ülkenin de Filistin konusunda ortak kararliligi ve konumu paylastiklarini söyledi.

Filistin için insanligi ve adaleti her zaman savunacaklarini vurgulayan Bakan Marsudi, Endonezya’nin kalici ateskesin olusturulmasi, insani yardimin Gazzelilere ulastirilmasi ve iki devletli bir çözümle ilgili olarak sürecin baslatilmasini hedeflediklerini kaydetti.

Kaynak: İHA