Köylüler Ramazan Ayini Imece Usulü Iftarla Ugurladi

İçel’in Erdemli ilçesine bagli Karayakup köyündeki vatandaslar, Ramazan ayinin son iftarinda oruçlarini, imece usulü hazirladiklari geleneksel iftar sofrasinda açti.

Köylüler Ramazan Ayini Imece Usulü Iftarla Ugurladi
Ramazan ayinin sonra iftari için Karayakup köyündeki kadinlarin tatli telasi geleneksel topalak yemegi hazirliklariyla basladi.

Kadinlar köyde yetistirdikleri ürünleri kullanarak, kazanlarda odun atesinde çesit çesit yemek pisirdi. Bin bir emekle hazirlanan yemekler, meydanda kurulan sofrada köy sakinleri ve misafirlere ikram edildi. Yaklasik bin kisinin yasadigi köydeki programa Erdemli Kaymakami Aydin Tetikoglu’da katildi.

Imece olarak hazirlanan iftar ile ilgili bilgi veren Köy Muhtari Mustafa Yildiz, “Karayakup olarak geleneksel olarak yaptigimiz iftar yemegimizdi. Kendi ürünlerimizi kullaniyoruz. Salçamiz, bulgurumuz, kendi ekinlerimizden yapiyoruz. Imece usulü köylülerimiz tarafindan verilen malzemelerle gerçeklestiriyoruz. Bu iftar yemegimizi gelenek göreneklerimizi yasatmak için ve birlik beraberligimizi saglamak için yapiyoruz” dedi.

Yemek hazirligina katilanlardan Hanzade Tas ise ,“Köyümüzün kadinlari olarak toplandik. Önce topalagimizi, mantimizi döktük, simdi pisiriyoruz. Kuru fasulye, manti, dövme yaptik, topalak yaptik. Salatamiz, yayik ayranimiz var. Özellikle odun atesinde pisiriyoruz, çok lezzetli oluyor. Salçamiz, kuru nanemiz, sarimsagimiz, soganimiz, bir çok baharatlari kendimiz üretiyoruz. O sebeple yemeklerimiz odun atesinde de pisince çok lezzetli oluyor” diye konustu.

Köylülerden Abdullah Ulutas ise köylerinde gelenekleri yasattiklarini belirterek, “Her hanemizin katkilariyla hazirladigimiz iftar programimiz var. Burada topluca iftar açiyoruz. Gelen misafirlerimize de ikram ediyoruz. Bu sekilde geleneklerimiz sürüyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA