Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz'dan KKTC'ye Ambargo Uygulayan Devletlere Tepki

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) katildigi iftar programinda yaptigi açiklamada, KKTC’ye uygulanan ambargolara deginerek, “Eninde sonunda bu haksiz ambargolar da ortadan kalkacaktir. Kim ne yaparsa yapsin bir kapiyi kaparlar. Biz 10 tane baska kapi açariz. Kapilar bitmez” dedi.

Cumhurbaskani Cevdet Yilmaz, temaslarda bulunmak üzere geldigi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde iftar programina katildi.

Güzelyurt’ta düzenlenen program öncesinde açiklamalarda bulunan Yilmaz, buruk bir Ramazan yasadiklarini belirterek, “Gazze’de Ramazan’da dahi katliamlarla karsi karsiya kalan Gazzeli kardeslerimizin de acisini buradan bir kez daha paylasiyoruz. Bu acilarin yasanmamasi adina Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü gayreti sarf ediyoruz. Bundan sonra da sarf edecegiz. Öncelikle insani yardimlarin ulastirilmasi ardindan da kalici bir barisin, huzurun saglanmasi için her türlü çabayi sarf ediyoruz” dedi.

Türkiye’de 31 Mart’ta gerçeklesen yerel seçimlere deginen Yilmaz, “Mahalli idare seçimlerini Türkiye’de tamamladik. Büyük bir olgunluk içinde bu seçimler yapildi. Demokrasimize yarasir bir sekilde bu seçimleri gerçeklestirdik. Halkimiz yerel yöneticilerini seçti. Biz de halkimizin kararina her zaman oldugu gibi saygi duyuyoruz. Çikan sonuçlardan elbette kendi payimiza bir takim muhasebeler, dersler çikariyoruz. Ama halkin sözünün üzerine söz söylenmez. Son sözü millet söyler. Biz de ona saygi duymak durumundayiz. Böyle de bakiyoruz” diye konustu.



“Seçimsiz dönemlerin de kiymetini bilmek lazim”

Geçtigimiz yil gerçeklestirilen genel seçimlerde Türk halkinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a olan güvenini tazeledigini vurgulayan Yilmaz, “Meclisimizde Cumhur Ittifaki’na net bir çogunluk vermisti. Önümüzde de 4 yildan fazla seçimsiz bir dönem var. Seçimsiz dönemlerin de kiymetini bilmek lazim. Bu dönemler daha uzun vadeli meselelerin ele alinmasi bakimindan çesitli alanlarda reformlarin gerçeklestirilmesi bakimindan altin kiymetinde dönemlerdir. Biz de bu dönemi Türkiye Cumhuriyeti olarak en iyi sekilde degerlendirecegiz. Öncelikle ekonomimizdeki istikrari pekistirecegiz. Enflasyon meselesini çözecegiz. Bu da biraz zaman alacak elbette” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’yi çok daha yükseklere çok daha güçlü bir konuma tasiyacagiz”

Enflasyondaki düsüslerin bu yilin ikinci yarisindan itibaren belirgin bir sekilde görülecegini belirten Yilmaz, “2025’te bu çok daha ileri seviyeye tasinacak. 2026’ya geldigimizde yeniden tek haneli rakamlara ulasacagiz. Ekonomilerimizin etkilesimini düsündügümüzde bu olumlu gelismelerin KKTC’ye de yansiyacagini rahatlikla ifade edebilirim. Gece gündüz Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde Türkiye Cumhuriyeti için Türkiye Yüzyili için çalismaya devam edecegiz. Ve Allah’in izniyle Türkiye’yi 21. yüzyilda çok daha yükseklere çok daha güçlü bir konuma tasiyacagiz” seklinde konustu.

Gelecege güvenle bakmak durumunda olduklarini ifade eden Yilmaz, “KKTC’nin gelismesi, üretmesi, kalkinmasi için de mesai harciyoruz, harcamaya devam edecegiz. Bu çerçevede yeni bir iktisadi ve mali isbirligi anlasmasi hazirliklarimiz devam ediyor. Muhataplarimizla, Sayin Basbakan’la, bakanlarimizla, kurumlarimizla bu konulari tartisiyoruz, konusuyoruz. Esas aldigimiz husus su: KKTC’de yasayan bu devletin vatandasi olan tüm insanlara nasil daha fazla dokunabiliriz? Onlarin sorunlarini nasil daha fazla çözeriz? Nasil daha fazla destek oluruz buradaki insanimiza? Temel yaklasimimiz bu. Bu çerçevede çalismalarimizi devam ettiriyoruz” dedi.



“Güzelyurt’ta hastane projesiyle ilgili çalismalari hizlandirma karari almis durumdayiz”

KKTC’de egitim alaninda bu yil ilk kez uygulanmak üzere yüksekögretim sektöründe bulunan yurt açiginin giderilmesi amaciyla 802 ögrenci kapasiteli yurtlar için ödenek tahsis edildigini aktaran Yilmaz, “Yine saglik kapasitesinin gelistirilmesi için daha nitelikli saglik hizmetlerine ulasilmasi için Saglik Bakanligimizdan üst düzey bir heyet adaya ziyarette bulundu. Tüm saglik merkezleri yerinde tek tek ziyaret edildi ve buradaki ihtiyaçlar tespit edilerek raporlandi. Buradan müjdesini de vermek isterim. Ilk etapta Pamuklu Devlet Hastanesi projesine, Lapta Saglik Ocagi’na ve Maras Saglik Merkezi projelerine hizlica baslayacak ve 2024 yilinda bunlari tamamlayacagiz. Yine Güzelyurt’ta az önce Sayin Basbakanin dedigi hastane projesiyle ilgili çalismalari hizlandirma karari almis durumdayiz” diye konustu.



“Çok nitelikli bir proje”

Önemli bir prestij projesi yaptiklarini vurgulayan Yilmaz, “KKTC Cumhurbaskanligi binasiyla Cumhuriyet Meclisi binasinin insaati da hizla devam ediyor. Bugün havalimaninda müteahhit ve mimarla karsilastik. Onlardan aldigim bilgi de ayni yönde. Ben de geldigimde ziyaret etmeye gayret ediyorum. Bu sefer yapamadim ama bir dahaki sefere yerinde yine ziyaret edecegim. Gerçekten görmeyenler varsa gidip görmenizi tavsiye ederim. Çok nitelikli bir proje. KKTC’nin tarihe vurdugu bir mühür seklinde gerçeklesecek. Cumhuriyet Meclisi binasi ve Cumhurbaskanligi binasi yaninda millet bahçesiyle diger donatilariyla Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin tarihi bir eseri olarak gelecek nesillere kalacak bir eser olarak tamamlaniyor. Bu yil bu projeyi de bitirmis oluyoruz. Malum 50. yili görecegiz Mutlu Baris Harekatinin 50. yilini idrak edecegiz. 50. yila da böyle bir külliye yakisir diye inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Toplamda 245 üreticiye 10,6 milyon TL’lik ödeme yapilmistir”

Sel sebebiyle yasanan magduriyetlerin giderilmesi yönünde gayret gösterdiklerini söyleyen Yilmaz, “Yapilan tespitler neyse o çerçevede hareket ediyoruz. Tarim alaninda Ocak ayinda selden zarar gören çiftçilerimizin tazminine yönelik destek oluyoruz. Bu kapsamda gelinen noktada mali boyut hesaplandi ve önümüzdeki dönemde süreci tamamlayacagiz. Kurak geçen yilda KKTC küçükbas hayvancilik sektöründe yasanmasi beklenen küçülmenin önüne geçmek amaciyla üreticilere ilk defa yemlik arpa hibesine iliskin çalismalar baslattik. Bu da devam ediyor. Bu kapsamda toplamda 10 bin ton yemlik arpanin hibesini gerçeklestirecegiz. Geçtigimiz günlerde bu miktarin ilk kismi olan yaklasik 3 bin 500 ton arpa Kuzey Kibris’a geldi ve önümüzdeki günlerde üreticilerimize dagitilacak” dedi.

Tarim alaninda sera üreticilerine de hibe destegi saglandigini belirten Yilmaz, “Toplamda 245 üreticiye 10,6 milyon TL’lik ödeme yapilmistir. Son dönemde Narenciye’de bir sikinti oldugunun farkindayiz. Aslinda tüm dünyada üretim artisi olan bir dönemden geçtik. Türkiye’de de KKTC’de de ayni sorunu yasiyoruz. Bu bize özel bir sorun degil gerçekten. Bütün dünyada bu sene bir üretim fazlasi, arz fazlasi yasandi. Bunu yönetmeye gayret ediyoruz. Burada özellikle dalinda ürün kalan üreticilerin desteklenmesine dönük bir çalismayi Sayin Basbakan ekibiyle birlikte çalisiyor. Biz de elimizden gelen tüm gücümüzle üreticilerimize destek olacagiz” diye konustu.



“KKTC deyince akan sular durur”

Her yasanan sorundan bazi sonuçlar çikarmak gerektigini kaydeden Yilmaz, “Narenciye konusundaki sorundan da analiz ettigimizde söyle sonuçlar çikardik. Bir defa KKTC’de soguk hava deposu eksikligi var. Ve bunun getirdigi bir takim sikintilari üreticilerimiz yasiyorlar. Dolayisiyla bir stratejik karar aldik. Normalde planimizda, programimizda olmadigi halde bu konuda mutlaka bir adim atmaliyiz dedik. Tarim Bakanimiz, Sayin Basbakan hepsinin de olumlu bakisiyla çok faydali olur tespitleriyle bu konuda bir karar aldik ve TOB baskanimizla görüstük öncelikle. Sayin Hisarciklioglu Baskanimiza da buradan tesekkürlerimi sunmak istiyorum. Sag olsun KKTC deyince akan sular durur dedi.

O da bir teknik ekibi gönderdi. Uluslararasi standartlarda çok ehil bir ekip gerçekten geldi. Bir çalisma yapti. O çalisma bize bir yol haritasi olusturdu. Simdi ilk etapta 15 bin ton, orta vadede de 40 bin tonu hedefleyecek sekilde bir çalismayi baslatiyoruz. Güzelyurt’umuza KKTC’mize çiftçilerimize hayirli olsun diyor. Bu bu anlamda gerçekten önemli bir açigi kapatmis olacagiz. Yalniz bu yeter mi? Yetmez” ifadelerini kullandi.

Genel bir çalisma da yaptiklarini vurgulayan Yilmaz, “Türkiye’deki tarim üretimiyle Kuzey Kibris’taki tarim üretimini tamamlayici mahiyette planlamak istiyoruz. Böyle yapalim ki aramizdaki ticarette çok daha rahat bir sekilde yürüsün. Gelecege dönük böyle bir perspektifimiz var. Diger yandan KKTC’de özellikle sulamayla bunun getirdigi verimlilik artisiyla birlikte artan üretimi katma degeri yüksek bir ürüne dönüstürme meselemiz var” seklinde konustu.



“Amacimiz KKTC’de her bir vatandasimiza dokunmak, refahini arttirmak”

KKTC’deki meselelerden birinin de sanayi oldugunu söyleyen Yilmaz, “Sadece üretmek yetmez. Tarimsal üretim artisi yetmez. Bunu katma degerli ürünlere sanayi ürünlerine gida sanayi ürünlerine dönüstürme perspektifiyle bakiyoruz. Bu çerçevede de sikma kapasitesinden tutun, baska bir takim ürünlere tarimsal ürünlerin dönüstürülmesi konularini da muhataplarimizla birlikte çalisiyoruz. Bunu da önümüze bir ev ödevi olarak koymus durumdayiz” dedi.

Yeni mali isbirligi programini hazirladiklarini kaydeden Yilmaz, “Burada da ilgili tüm bakanlarimizla, bakanliklarla birlikte hareket ediyoruz. Amacimiz su, KKTC’de her bir vatandasimiza dokunmak, refahini arttirmak, çok daha iyi nitelikli bir ortamda yasamasini saglamak” diye konustu.



“Türkiye Yüzyili ayni zamanda Kibris Türkü’nün Yüzyilidir”

Gerek merkezi yönetimle gerekse belediyelerle önümüzdeki dönemde de çalismaya devam edeceklerini belirten Yilmaz, “Onlarla insallah Kibris’imizi daha ileriye tasiyacagiz. Her zaman söylüyorum bir kez daha ifade etmek isterim. Türkiye Yüzyili ayni zamanda Kibris Türkü’nün Yüzyilidir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin Yüzyilidir. Bu Yüzyili hep birlikte insa edecegiz insallah.

Siyasi konularda da her zaman halkimizin yaninda olduk olmaya devam edecegiz. Egemen esitligi, esit statüyü savunuyoruz, savunmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Kibris Dostluk Grubu kurulmasi gerçekten son derece sevindirici”

Bu konuda kararli tutumlarini her ortamda dile getirdiklerini vurgulayan Yilmaz, “Bizim bir müzakere süreci olacaksa da bunu esit iki tarafin esit iki devletin müzakeresi olarak görmek gerekir anlayisimizi her firsatta ifade ediyoruz. Bu çerçevede de KKTC’nin uluslararasi iliskilerinin gelismesine de büyük önem veriyoruz. Az önce Sayin Basbakan açikladi.

Ben de bir kez daha altini çizmek istiyorum. Azerbaycan Parlamentosu’nda Kibris Dostluk Grubu kurulmasi gerçekten son derece sevindirici. Sayin Ilham Aliyev, Sayin Meclis Baskani, partiler, Azerbaycan Meclisi’ne de buradan sükranlarimizi sunuyoruz. Üç devlet tek millet diyoruz. Bu anlayisin somut bir yansimasi olarak alinan bu kararinda hayirli ugurlu olmasini diliyorum. Bir kez daha tebrik ediyorum Azerbaycan” diye konustu.



“KKTC’miz dünyayla iliskilerini de gelistirmeye devam edecektir”

KKTC’nin haksiz ambargolardan kurtulup dünyayla çok daha güçlü bir entegrasyon kurmasinin bölgenin ve dünyanin yararina oldugunu vurgulayan Yilmaz, “Buna engel olmaya çalisanlar büyük bir haksizlik yapiyorlar. Ama eninde sonunda bu haksiz ambargolar da ortadan kalkacaktir. Kim ne yaparsa yapsin bir kapiyi kaparlar. Biz 10 tane baska kapi açariz. Kapilar bitmez. KKTC’miz Türk devletleri teskilati basta olmak üzere dünyayla iliskilerini de gelistirmeye devam edecektir. Bu bölgemizin bir huzur adasi olmasinda görev yapmaya devam edecektir” dedi.



Ihtiyaç sahiplerine 4 bin gida kolisi

Ramazan ayi boyunca Büyükelçilik koordinasyonunda vakiflar teskilatiyla Gazimagusa, Girne, Güzelyurt, Iskele, Lefke ve Lefkosa’ya bagli 18 sabit noktada 7 bin 300 kisilik iftar yemekleri yapildigina deginen Yilmaz, “Ben de uzaktan takip ettim. Gerçekten o yemeklere de katilmak isterdim. Çok güzel bir atmosferde, Ramazan’a yakisir bir sekilde bu güzel sofralar kuruluyor. Yine Vakiflar Idaresi Genel Müdürlügümüz tarafindan 4 bin gida kolisi ihtiyaç sahiplerine dagitildi. Ayrica Ramazan senlikleri desteklendi. Lefkosa Yunus Emre Enstitüsü tarafindan sanat standi kuruldu. Bayrama kadar da bu etkinliklerimiz devam edecek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA