Mersin'de Kadinlara Baglama Kursu

İçel Büyüksehir Belediyesince, geçtigimiz aylarda Erdemli ilçesinde hayata geçirilen Tömük Kadin ve Çocuk Atölyesinde baglama kursu verilmeye baslandi.

Mersin'de Kadinlara Baglama Kursu
Daha önce atil durumda bulunan ve Büyüksehir Belediyesi ile yeniden hayat bulan Tömük Kadin ve Çocuk Atölyesinde dikis nakis, cilt bakimi ve güzellik, hali ve kilim dokumaciligi ile el sanatlarinin yani sira, baglama kursundan hem kadinlar hem de çocuklar ücretsiz bir sekilde faydalanabiliyor. Hafta içi her gün 2 grup olarak verilen baglama kursunda sabah 10.00- 12.00 saatleri arasinda kadinlara, 14.00- 16.00 arasinda ilkokul, ortaokul ve lise ögrencilerine ders veriliyor. Kurs sayesinde kadinlar hem sosyallesiyor hem de yeteneklerini yeniden kesfediyor. Ayrica kursa katilan kadinlar arasindaki dayanisma ruhu pekisirken, bir yandan da enstrüman çalma deneyimini yasiyorlar.

“Kursiyerler süreç içinde çok daha iyi bir noktaya gelecekler”

Halk Egitimde görev yapan Müzik Ögretmeni Beyzanur Keles, baglama kursunun 40 yas üzeri kadinlardan olustugunu ve su anda devam eden 12 kursiyerleri oldugunu ifade etti.

Atölyede sabahlari kadinlara, ögleden sonra da ilkokul, ortaokul ve lise grubu ögrencilerine ders verdiklerini kaydeden Keles, “Kursiyerlerimize, baglamanin en basindan baslayarak notalari ögrettik. Sabah 10.00’da baslayan kursumuz, ögleden sonra 16.00’da bitiyor. Kursumuz hafta içi 5 gün. Bir ay önce baslayan kursumuz, 1 Temmuz’a kadar devam edecek. Yeniden talep görmesi halinde, kursumuzu tekrar açacagiz” dedi.

Baglamanin, ögrenmesi zor bir enstrüman oldugunu belirten Keles, kursiyerlerle birlikte henüz nota ve nota degerlerini ögrenme asamasinda olduklarini da dile getirdi. Pratik yaptikça kursiyerlerin el becerilerinin gelisecegini ve zamanla daha iyi çalmaya baslayacaklarini aktaran Keles, “Ben baglamadan ziyade, kursiyerlerimizin notalari okuyabilmelerini istiyorum. Çünkü, bu onlarin çalis süreçlerinde daha etkili olacak. Yani okuyabildiklerini, daha iyi bir sekilde icra edecekler. Belirli küçük eserlere geçiyoruz ama bu eserleri su asamada çok donanimli bir sekilde çalmiyoruz. Kursiyerlerin ögrendikleri tartimlari, notalar ve eserler üzerinde sürdürüyoruz. 1 Temmuz’a kadar kursiyerlerimiz, çok sürükleyici bir sekilde çalamasa da birçok eseri kendileri çalabiliyor olacaklar. O zamana kadar en az 10 eseri çalabilecekler. Kursa devam ettikçe de çok daha iyi bir noktaya geleceklerini düsünüyorum” diye konustu.



“Kadinlar bu kursta kendilerini mutlu hissediyorlar”

Baglama kursunun kadinlarin sosyal hayatlarinin gelismesinde önemli bir rol oynadigini da belirten Keles, “Kursiyerler, buraya gelip birbirlerini tanisalar da tanimasalar da birlikte vakit geçiriyorlar. Bu da onlarin ilerlemesini etkiliyor. Birbirleriyle sohbet ederek sosyallesiyorlar. Bu kursa gelen kadinlar, kendilerini mutlu hissediyorlar. Beraber aktiviteler de yapiyor ve güzel vakit geçiriyoruz” ifadelerini kullandi.

“Müzik, iyilesme sürecime olumlu katki sagliyor”

Kursiyerlerden 70 yasindaki Nebiye Topal, daha önce ‘Evimiz Atölye’ projesinde oyuncak bebek kursuna katildigini, simdi ise baglama kursuna geldigini söyledi.

Ayni zamanda Parkinson hastasi olan Topal, iyilesme sürecinde doktorlarin müzigin iyi gelebilecegini söylemesi üzerine, baglama kursuna yazildigini ifade etti.

Daha önce sazi, tezeneyi bilmedigini ve önceden sazi kilifina dahi koyamadigini söyleyen Topal, “Bu müzik kursu çok hosuma gidiyor. Yasamak için mücadele veriyorum. Evde sazi elime alip, biraz çaliyorum ve ödevlerimi yapiyorum. Çok mutluyum. Ben 3 sene boyunca hiç gülmemistim. Simdi artik gülebiliyorum” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA