Drakula'nin Hapishanesi Tokat Kalesi'nde 15 Yildir Restorasyon Sürüyor

Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Eflak Voyvodasi’nin 15’inci yüzyilda 4 yil boyunca esir tutuldugu iddialariyla tarihi ve essiz bir yapi olarak öne çikiyor. 2009 yilinda baslanan restorasyon çalismalari nedeniyle kale kapilarina zincir vuruldugunu söyleyen tarih arastirmacisi Aybike Gamze Gazioglu, “Drakula’nin esir tutuldugu kale Tokat’tadir. Fatih’in elinde Drakula’nin kellesinin bulundugu heykel ile restorasyonun tamamlanarak bu kalenin yeniden açilmasini bekliyoruz” dedi.

Drakula'nin Hapishanesi Tokat Kalesi'nde 15 Yildir Restorasyon Sürüyor


Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Eflak Voyvodasi 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyilda 4 yil boyunca esir tutuldugu iddialariyla tarihi ve essiz bir yapi olarak öne çikan Tokat Kalesi’nde, 2009 yilinda baslanan restorasyon çalismalari nedeniyle ziyaretçilerine kapilarini kapatti. Aradan geçen 15 yila ragmen restorasyon çalismalarinda bir ilerleme olmayinca tarihi kale açilacagi günü bekliyor.

“Drakula’nin esir tutuldugu yer Tokat Kalesi’dir”

Eflak Voyvodasi Vlad Tepes’in Tokat Kalesi’nde esir tutuldugunu ve Drakula efsanesinin kaynaginin buradan geldigini vurgulayan tarih arastirmacisi Aybike Gamze Gazioglu, “Eflak vilayetinin beyinin oglu Vilad Tepes’in bulundugu Tokat Kalesi’ndeyiz. Nami deger Kazikli Voyvodadir. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile ayni sarayda büyümüstür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmustur. Bu zindanlarin altinda geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazikli Voyvoda Vilad Tepes’i buraya getirdiginde sehre dogrudan götürmüyor. Buradaki magara ve geçitleri kullanarak sehrin içinde gezdigi de söyleniyor. Vilad Drakula’nin esir tutuldugu kale Tokat’tadir. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarina esin kaynagi olmustur. Bu esin kaynaginin sebebi de o dönemde yasayan Türk atalarini kaziga germistir ve kanlarini içmistir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak Istanbul’da gezdirmistir.

Tokat Kalesinde 8 yildir süren restorasyon çalismasindan ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldigimiz neticede kapilari da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce baslayarak bitmesi için mücadele ediyoruz. Buradan Vakiflar Genel Müdürlügü, Turizm Bakanligi ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanli’dir. Biz bu tarihimizin yasatilmasini istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmustur. Biz tarihimize sahip çikiyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edecegiz” dedi.

Gazioglu, Tokat Kalesi’nin dünya çapinda bir özelligi oldugunu belirterek, Drakula’nin burada esir tutuldugunun ve atalarina verdigi zararin bedelinin ödenmesi gerektigini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasini isteyen vatandaslar; bu tarihi yapinin dünya genelinde daha fazla dikkat çekici hale getirilmesini istiyor.
Kaynak: İHA