Deniz Kaplumbagalari Alanya Sahillerinde Yumurtlamaya Basladi, 'Telefonunuzun Isigini Açmayin' Uyarisi Geldi

Antalya’nin Alanya ilçesindeki sahillerde deniz kaplumbagalarinin yumurtlama dönemi baslarken, konuyla ilgili konusan Alanya Çevre Egitim ve Mavi Bayrak Dernegi Baskani Serefnur Kayhan, "Onlarin yerine kendimizi koyarak doganin dengesini bozdugumuz zaman sadece onlarin dengesini bozmuyoruz, insanlarin da dengesini bozuyoruz. O yüzden nesli tükenmis olan bu canlilarin koruma altina alinmasi gerekiyor" dedi.

Deniz Kaplumbagalari Alanya Sahillerinde Yumurtlamaya Basladi, 'Telefonunuzun Isigini Açmayin' Uyarisi Geldi
Deniz kaplumbagalarinin önemli yuvalama yerlerine sahip turizm bölgelerinden olan Alanya sahillerinde yumurtlama dönemi basladi.

Nesli tükenme tehlikesi altinda olan deniz kaplumbagalarinin doganin dengesinin bozulmadan uygun sartlar altinda yumurtlama yapmalari gerekiyor.

Alanya Çevre Egitim ve Mavi Bayrak Dernegi Baskani Serefnur Kayhan, konuyla ilgili açiklamalarda bulunarak Alanya bölgesinde yumurtlama yerlerinin yavas yavas çiktigini ifade etti.

Sahilde deniz kaplumbagalarinin yeterli alana sahip olmasi gerektigine dikkat çeken Baskan Kaydan, "Deniz kaplumbagalari bölgemizde daha çok görülüyor. Onlarin artik yumurtlama dönemleri basladi.

Bu süreçten sonra da devam edecek. Bölgemizde bir tane çikti ama tam olarak Alanya bölgesinde degil Yesilöz taraflarinda. Onlarin yerine kendimizi koyarak doganin dengesini bozdugumuz zaman sadece onlarin dengesini bozmuyoruz, insanlarin da dengesini bozuyoruz. O yüzden nesli tükenmis olan bu canlilarin koruma altina alinmasi gerekiyor. Bunlar uzun süre yasiyorlar ama bölgemizde daha çok turizm bölgesi oldugu için sezlonglar ve kafelerin bulunmasi isgal edilmesi sonucunda zorluklar çekiyorlar. En azindan sahilde yumurtlayabilecekleri yerlere kadar sezlonglarin geri çekilmesi gerekiyor. Özellikle aksamlari, sabaha karsi saatlerde çikiyorlar yumurtlamak için. Yumurtladiktan sonra da yine sabaha karsi denize ulasiyorlar. O yüzden mümkün oldugu kadar sezlonglari geri almamiz gerekiyor" dedi.



"Telefon isiklariyla üzerine gittiklerinde ürkerek denize dönüyorlar"

Vatandaslara uyarida bulunan Baskan Kayhan, telefonun flash ve benzeri isiklarinin deniz kaplumbagalarini ürküttügünü belirterek, "Insanlarin caretta carettalarin yumurtlama aninda yetkililere haber vermesini rica ediyoruz. Onlar o heyecanla o güzelligi seyretmek için telefon isiklarini yakip onlarin üzerine gittikleri zaman maalesef ürkerek tekrar denize dönüyorlar. Yumurtasini birakabilmek için geliyorlar ama yine ayni seylerle karsilastiklari zaman maalesef denize tekrar dönüp yumurtalarini denize birakip gidiyorlar" seklinde konustu.



"Bin 500 yavrudan ancak bir veya ikisi eriskin hale geliyor"

Vatandaslarin sahilde caretta carrettalarin yumurtlamalarini izlerken daha dikkatli olmasi gerektigini ifade eden Baskan Kayhan, kirmizi isigin önemine vurgu yaparak, "Çok severek izliyorlar, takip ediyorlar biliyorum ama mümkünse kirmizi isiklarla takiplerinin yapilmasi lazim. Çünkü kirmizi isigi hissetmiyorlar, görmüyorlar ve onlara zarar vermiyor. Mümkün oldugunca sahillerimizdeki yumurtlama döneminden sonra yavru çikislarinda bütün kafelerin tüm isiklarinin kapatilmasi gerekiyor. Çünkü isiga dogru giderek birçok yavrunun ölmesine sebep oluyoruz. Bin 500 yavrudan ancak bir veya ikisi eriskin hale geliyor. Buradan çikan yavrular eriskin hale geldigi zaman yumurtlamak için yine ayni yere geliyorlar. Eger yavrulari elimize alip denize birakmadan, kendiliginden denize ulastiklari zaman mutlaka geliyorlar çiktiklari yere yumurtlama yapiyorlar. O yüzden kovalara koyup denize ulastirmak için çaba sarf etmeyelim. Kendiliginden denize ulasmalarini saglayalim. Elimize alarak denize birakmayalim. Bunun gibi seyleri dikkat edersek gerçekten onlari samimiyetimize koruruz" diye konustu.

Kaynak: İHA