ABD Üniversitelerindeki Filistin'e Destek Gösterilerinde Gözalti Sayisi Bine Ulasti

ABD’deki üniversitelerde yapilan Filistin’e destek gösterilerinde gözaltina alinanlarin sayisi bine ulasti. Bazi üniversiteler Filistin destekçisi ögrencileri okuldan uzaklastirmaya baslarken, ABD’li siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden protestocu ögrencilere destek açiklamasi geldi.

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde 18 Nisan’da baslayan Filistin yanlisi protestolarin 16 eyalette 20 üniversiteye yayildigi bildirildi.

ABD basininda yer alan haberlere göre, üniversitelerde kamp kurarak Israil’e saldirilarina son verme çagrisi yapan ve üniversitelerini Israil’e silah satan sirketlerle iliskilerini kesmeye çagiran ögrenci ve akademisyenlerden gözaltina alinanlarin sayisi bine ulasti.

Bazi üniversiteler protestoculari okuldan uzaklastirmaya basladi

Protestolarin ilk basladigi okul olan Columbia Üniversitesi ise, Filistin destekçisi ögrencilere kampüsü bosaltmalari için taninan sürenin dolmasinin ardindan harekete geçti. Üniversite yönetiminden yapilan açiklamada, kampüsü bosaltmayi kabul etmeyen ögrencilerin okuldan uzaklastirilmaya baslandigi bildirildi.

Cornell Üniversitesi de eylemlerini baska bir yerde sürdürme talebini reddeden ögrencileri okuldan uzaklastirdigini duyurdu.

Sivil toplum örgütlerinden Israil’i protesto eden ögrencilere destek

Öte yandan, Filistin’e destek gösterilerini sürdüren ögrencilere ABD’deki birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünden destek geldi. Aralarinda Çalisan Aileler Partisi (WFP) ile “IfNotNow”, “Sunrise” ve “Gen-Z for Change”in de bulundugu 190 grup yayinladiklari ortak açiklamada protestocu ögrencilerle dayanisma içinde olduklarini vurguladi. Protestocu ögrencilerin üniversitelerinin Israil isgalinden kâr saglayan sirketlerle iliskilerini kesmesi ve kampüslerinde Filistinliler için güvenli ortamlarin saglanmasi yönünde net taleplerinin oldugu hatirlatilan açiklamada, "Baski, yildirma ve misillemelere ragmen Israil’in ABD silahlari ve finansmaniyla Gazze’de sürdürdügü saldirilar konusunda farkindalik yaratmak için barisçil protesto haklarini kullanan ögrencileri destekliyoruz" ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA