12 Kisinin Ölümüne Yol Açan Fikralik Köprü Yenileniyor

SAMSUN – Samsun’da 2012 yilinda yasanan sel felaketinde 12 kisinin ölümüne yol açan Mert Irmagi üzerindeki ‘Karadeniz fikralarina’ konu olacak yaya köprüsü, Mert Irmagi Islah Projesi kapsaminda yenileniyor.

12 Kisinin Ölümüne Yol Açan Fikralik Köprü Yenileniyor
Ilkadim’in Derebahçe Mahallesi ile Canik’in Yesilova Mahallesi’ni birbirine baglayan Mert Irmagi üzerindeki yaya köprüsü, ilginç mimarisi ile hem sasirtiyor hem de tedirgin ediyor. 23 yil önce insa edilen köprü, yolun yaklasik 4 metre asagisinda bulunuyor. ‘ters kemeri’ andiran köprü, yayalara hizmet veriyor. Köprü, Tarim ve Orman Bakanligi’nin 3,1 milyar TL’lik Mert Irmagi Islah Projesi kapsaminda yapilacak düzenleme ile yenilenecek.

“Yeni bir felakete yol açmadan düzeltilmeli”

Köprünün yeni bir felakete yol açmadan düzeltilmesinin sevindirici oldugunu ifade eden bölge sakinleri, “Büyük sel oldugunda burada 12 kisi hayatini kaybetti. O dönem zemin katta oturan birçok kisi selde can verdi. Yukaridan gelen agaçlar ve selin sürükledigi malzemeler yaya köprüsünü tikamisti. O nedenle irmaktan tasan sular ana caddelere kadar yükselmisti. Insallah alinacak tedbirlerle bir daha böyle üzücü olaylar yasanmaz. Bu köprü zamanin teknik mühendisleri tarafindan yanlis yapilmis. Köprünün ayaklari dere yatagina dogru degil düz ya da yukari dogru olmali. Mühendisler nedense köprüyü irmagin içine dogru planlamislar” ifadelerini kullandilar.

19 Ocak’ta Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli’nin katilimi ile atilan temelin ardinda baslayan çalismalarin ardindan is kapsaminda sol sahilde 855 m, sag sahilde bin 404 m kesisen fore kaziklarla sizdirmazlik perdesi, sol sahilde bin 84 m, sag sahilde ise 536 m betonarme konsol duvar, denize çikis kisminda çift tarafli 295 m tas tahkimat trapez kanal, yukari havzada 2 adet betonarme tersip bendi, 7 adet araç, 1 adet yaya ve 1 adet servis köprüsü imalatlari bulunuyor. 350 adet fore kazik imalati tamamlanan projede çalismalar devam ediyor.

Proje kapsaminda yaya köprüsü ile birlikte irmak üzerinde bulunan diger 7 köprü de yenilenecek. Mert Irmagi Islah Projesi’nin bu yil sonunda tamamlanmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA