Uzun Zamandir Geçmeyen Hastaliginiz, Psikolojik Olabilir

Farkli doktorlara gitmenize, bir sürü tetkik, tahlil yaptirmaniza ragmen hastaliginiza dair herhangi bir sonuç alamiyorsaniz, sebebi psikolojik olabilir.

Uzun Zamandir Geçmeyen Hastaliginiz, Psikolojik Olabilir
Herhangi bir sikinti veya belirti oldugu zaman hizlica internet üzerinden sebeplerini arastirmanin bazen insani karamsarliga ittigini belirten Medicana Saglik Grubu Psikiyatri Uzmani Dr. Ömer Öz, ”Karsimiza çikan sonuçlar bazen oldukça korkutucu gözükebiliyor. Çevreden duydugumuz hastaliklar, baska birinin basina geldigine bizzat sahit oldugumuz hastaliklar, televizyon-internetten gördüklerimiz bizde de olabilir diye düsünüp tüm doktorlari tek tek gezme istegiyle dolabiliriz ancak bu durum somut bir sonuca varmiyorsa bir de psikiyatriye gitmekte yarar olabilir. Bir bas agrisi beyin tümörünü, karin agrisi-ishal bagirsak kanserini, kolunuzdaki uyusma kalp krizini akliniza getiriyorsa belki de durumu oldugundan daha da olumsuz ve felaket gibi görme egilimindesinizdir. Bir semptomun bir sürü farkli sebebi olabilirken siz ’erken teshis’ düsüncesiyle en kötü sonuca sariliyor olabilirsiniz. Sunu unutmayin, gerçekten hasta olmakla hasta oldugunuzu düsünmek farklidir. Yasadiginiz bas agrisi, bel agrisi, çarpinti, nefes darligi kesinlikle gerçek, bunlarin psikolojik oldugunu söylemek yalan veya numara oldugunu söylemek degildir. Belirtileriniz gerçek ancak nedeni fiziksel bir duruma bagli olmayabilir ve psikiyatri disi doktorlarin verdigi tedavilerle iyilesemiyor olabilirsiniz” dedi.

Çogu kisi psikiyatriye gitmenin bu hastaliklarinin bir ’numara’ olabileceginin düsünülmesinden endise ederek randevu almayi reddettigini belirten Medicana Bursa Hastanesi Psikiyatri Uzmani Dr. Ömer Öz, “Belki de psikoterapi yöntemleri ve basit bir iki ilaçla düzelebilecekken uzun uzun tahliller, tetkikler yaptirmak sizin için maddi-manevi büyük bir yük olusturabilir. Psikiyatriye gitmek güçsüzlük ya da delilik degildir, güçlü insan var olan sorununu fark eden ve bunun tedavisini yaptirabilmek olgunluguna erisen insandir. Bu tip sorunlari yasayan kisilerin yakinlarina da önerecegim seyler, onlari ikna etmek isterken onlara daha sorunlu hissettirmemek, sorunlarina inanmiyormus gibi davranmamak, ’sen hastasin, bunlar gerçek degil’ tarzinda cümleleri kurmamak, tedaviye geldiginde kazanabilecegi zamanlari fark ettirip tedavi olma kararini yine onlara birakmak olacaktir" diye konustu.

Kaynak: İHA