PAÜ Özel Egitim Bölümü Otizme Dikkat Çekti

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Egitim Fakültesi Özel Egitim Bölümü, otizmli bireylerin toplumsal kabulünü saglama amacina dikkat çekmek üzere bölümü kirmizi balonlarla süsledi.

PAÜ Özel Egitim Bölümü Otizme Dikkat Çekti


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Egitim Fakültesi Özel Egitim Bölümü ögretim elemanlari ve ögrencileri, 2 Nisan Otizm Farkindalik Günü kapsaminda bir etkinlik düzenledi.

Otizmli bireyler temel hak ve özgürlüklerine erismede bazi sosyal ve çevresel engellerle karsi karsiya kalmaya devam ettigini belirten PAÜ Özel Egitim Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Özgül Aldemir Firat, otizmli bireylerin ve ailelerinin toplumda kabul görülmeleri için farkindalik sürecinden kapsayiciliga geçildigini kaydetti.

Dr. Ögr. Üyesi Firat, “Bu süreçte biz de Pamukkale Üniversitesi Egitim Fakültesi Özel Egitim Bölümü ögretim elemanlari ve ögrencileri olarak otizmli bireylerin toplumsal kabulünü saglama amacini genis kitlelere ulastirmayi hedefliyoruz. Bu sözü edilen otizmli bireylerin toplumsal kabulünü saglama amacina dikkat çekmek üzere bölümümüzü kirmizi balonlarla süsledik. Sizleri de kirmizi giyinerek ya da kirmizi bir obje ile fotograf çekilerek destek vermeye çagiriyoruz” dedi.



"Günümüzde yaklasik her 36 çocuktan biri otizmli"

Otizm Spektrum Bozuklugu’nun (OSB) dogustan gelen ya da yasamin ilk yillarinda ortaya çikan karmasik bir nöro-gelisimsel farklilik olarak ifade edildigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Özgül Aldemir Firat, “Otizm Spektrum Bozuklugu’na her çesit toplumda, farkli cografyalarda, farkli irklarda ve farkli ailelerde rastlanmaktadir. Günümüzde yaklasik her 36 çocuktan birini etkileyen bu duruma iliskin farkindaligimizi arttirmaliyiz. Eger çocugunuz göz temasi kurmuyorsa, ismi söylendiginde dönüp bakmiyorsa, parmagiyla istedigi seyi göstermiyorsa, akranlarinin oyunlarina ilgi duymuyorsa, sallanmak veya parmak uçlarinda yürümek gibi hareketlere sahipse, dönen nesnelere karsi ilgi duyuyorsa, takintili davranislar sergiliyorsa ve konusmada gerilik yasiyorsa otizmli olabilir. Otizmi erken fark etmek, erken teshis etmek bu süreçte kritik öneme sahiptir. Erken tani ve dogru bir egitim yöntemi ile yogun olarak egitim alan çocuklarin önemli bir bölümünde otizmin belirtileri kontrol altina alinabilmekte, gelisim saglanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA