Egeli Tekstil Ihracatçilarinin Ana Gündemi Sürdürülebilirlik

Küresel iklim krizinin derinlesmesi sonrasinda Avrupa Birligi’nin 2019 yilinda hayata geçirdigi Avrupa Birligi Yesil Mutabakati, tüm sektörlerin öncelikli ev ödevi haline geldi. AB’nin Sinirda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasi (SKDM)’nda karbon vergisi uygulama karari aldigi sektörler listesinde üst siralarda yer alan tekstil sektörü, SKDM’na uyum için enerjisinin büyük kismini bu konuya ayiriyor.

Egeli Tekstil Ihracatçilarinin Ana Gündemi Sürdürülebilirlik
Türkiye’de sürdürülebilirlik ile ilgili ilk ve en önemli adimlari atan kurumlarin basinda gelen Ege Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi (ETHIB) ana gündemini sürdürülebilirlik olarak belirledi ve projelerini bu çerçevede sekillendiriyor. ETHIB’in Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen 2023 yili Olagan Genel Kurul Toplantisinda konusan EIB Koordinatör Baskani ve ETHIB Yönetim Kurulu Baskani Jak Eskinazi; parite kaybi, durgun talep, enflasyondaki artis ve artan maliyetler nedeniyle rekabet etmenin zorlastigi bu dönemde birlik faaliyetlerini sürdürülebilirlik, dijitallesme, kaliteli ve katma degerli üretimi öne çikaracak sekilde planlamaya devam ettiklerinin altini çizdi.

Egeli tekstilciler ihracatini yüzde 41 artirdi

Sektörün 2023 yili ihracat performansini degerlendiren Eskinazi, 6 Subat 2023 tarihinde, 11 ilimizi derinden etkileyen yikici depremin, tekstil hammaddesi üretimi ve ticaretinde büyük potansiyele sahip olan illeri kapsamasi sebebiyle ilk asamada tedarik zincirinde önemli sikintilar yasandigini, ana pazarlarimizdaki talep daralmasinin devam etmesinin de olumsuz etkiyi artirdigini ve Türkiye geneli tekstil ve hazir giyim ihracatinda bunun etkilerinin hissedildigini söyledi.

Eskinazi, “ETHIB 2023 yili ihracatimiz ise Türkiye genelinden ayrisarak önemli ihracat artisi yasadi. Birligimizden yapilan 2023 yili ihracati, özellikle hammadde ihracatinda yasanan artistan kaynakli olarak bir önceki yila göre yüzde 41 artarak yaklasik 509 milyon dolar olarak gerçeklesti. Ülkemizin toplam tekstil ihracati ise 2023 yilinda yüzde 7,6 azalarak 9,5 milyar dolar olarak gerçeklesti” seklinde konustu.



Sürdürülebilirlik de artik rekabetin baslica unsurlarindan biri

Ticaret Bakanligi’nin destegiyle yürütülen Sürdürülebilirlik URGE Projesi’nin faaliyetleri hakkinda bilgi veren Eskinazi, “Firmalarimizin yurtdisi pazarlarimizda rekabetçiligini artirmayi hedefledigimiz bu projeyle katilimcilarin enerji verimliligi, ISO 14064 Kurumsal Karbon Ayak Izi Yönetimi, ISO 14001 Çevre Yönetimi ve Ürün Yasam Döngüsü Degerlendirmesi basliklarinda danismanlik hizmeti almasini sagladik. Önümüzdeki Eylül ayinda sektörde iyi uygulama örneklerini görmek üzere Hollanda’ya bir inceleme ziyareti gerçeklestirecegiz” dedi.

“Kaynaklarimizi verimli kullanarak, doga dostu üretim yapmak bizim bu dünyaya ve gelecek kusaklara olan baslica borcumuzdur. Bunun yaninda, bu sartlari saglamak artik rekabetin baslica unsurlarindan biri. Artik nihai müsteri satin aldigi ürünün ne sartlarda üretildigini, dogada ne kadar iz biraktigini önemsiyor ve sorguluyor. Bu sebeple müsterilerimiz de bizim ne kadar sürdürülebilir bir üretim yaptigimiza dikkat ediyor. Fiyat ve kalitenin yaninda sürdürülebilirlik de artik rekabetin baslica unsurlarindan biri” seklinde konusan Eskinazi, EIB bünyesinde 12 Ihracatçi Birliginden temsilcilerin katilimiyla olusturulan Strateji ve Sürdürülebilirlik Icra Komitesi’nin de bu dogrultuda gerek sektörel stratejilerin belirlenmesi gerekse EIB olarak bütünsel bir strateji çerçevesinde faaliyetlerin sürdürülmesi için çalistigini ifade etti.

Ülkemizdeki tüm tekstil ve hazir giyim birliklerinin katilimiyla yürütmeye basladiklari Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi çalismalari kapsaminda söz konusu komitenin alt çalisma grubu olarak ETHIB’in sorumlulugunda olan Organik- Sürdürülebilirlik Sertifikasyonlari ve Pamuk Alt Çalisma grubunun da faaliyetlerine devam ettigini bildiren Eskinazi, sürdürülebilirlik önlemleri kapsaminda Alman Federal Meclisi tarafindan kabul edilen “Alman Tedarik Zinciri Yasasi”nin getirdikleri ve ülkemize etkileri hakkinda 9 Mayis 2024 Persembe günü Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi ile birlikte bir webinar düzenleyeceklerinin bilgisini verdi.

Hali ihracatçilarinin kümelenmesi için çalismalara baslandi

Birligimiz üyelerinin yogun bir sekilde yer aldigi, döngüsel ekonomi ve geri dönüsüm konusunda basarili bir kümelenme örnegi olan Usak’i sektörün önemli bilesenlerinin de yerinde görmesi amaciyla ilgili bakanliklar ve Türkiye Tekstil ve Hazirgiyim Birlikleri Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi temsilcilerinin katilimiyla geçtigimiz sonbaharda 2 ayri heyet düzenlediklerini ifade eden Eskinazi, hali sektörünün ihracatini artirmak amaciyla Demirci Ticaret ve Sanayi Odasi ile birlikte Hali URGE projesi için çalismalara baslandiginin müjdesini verdi.

Tekstilde ABD pazari için güç birligi

Son olarak yurtdisi tanitim faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Eskinazi, “Amerika Birlesik Devletleri (ABD)’ne yönelik gerçeklestirecegimiz tanitim faaliyetlerine daha fazla devlet destegi saglamak ve kaynak israfini önlemek amaciyla Türkiye’deki tüm Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçi Birlikleri olarak gücümüzü birlestirdik ve ABD’ye yönelik ortak bir Turquality Tanitim Projesi’ne imza attik. Önümüzdeki dört yil boyunca hep birlikte bu pazardaki payimizi artirabilmek için var gücümüzle çalisacagiz” seklinde konustu.

Eskinazi, 23-26 Nisan 2024 tarihleri arasinda Almanya’nin Frankfurt sehrinde düzenlenecek olan dünyanin teknik tekstil alaninda en prestijli fuari olan “Techtextil/Texprocess Frankfurt” fuarlarina ETHIB tarafindan bir heyet ile katilim gerçeklestirileceklerinin de bilgisini verdi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi’nin mali genel kurul toplantisinda, 2024 yili bütçesi 27,8 milyon TL olarak belirlenirken, 2024 yili is programi da karara baglandi.

Toplantinin ardindan; ETHIB Danismani ve Dokuz Eylül Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yasar Uysal, ülkemiz ve dünya ekonomisinde yasanan gelismeler ile önümüzdeki döneme iliskin degerlendirmelerini içeren bir sunum gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA