Bilimsel Olarak Kanitlandi Açiklamasi Seyahat Mutluluk Hormonunu Artiriyor

Birçok kisi gündelik hayatin stresinden bir nebze olsun uzaklasmak ve derin bir nefes almak için çogu zaman seyahat etmeyi tercih eder. Ars. Gör. Psikolog Simay Yilmaz, mutluluk hormonunu artirdigi bilinen seyahatin, bireylerin zihinsel ve duygusal gelisimine sagladigi katkilari anlatti.

Bilimsel Olarak Kanitlandi Açiklamasi Seyahat Mutluluk Hormonunu Artiriyor
Yaklasan Ramazan Bayrami vesilesiyle okula ve ise ara verilen bu dönemde kendine vakit ayirmak isteyenler seyahat hazirliklarina basladi.

Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Ars. Gör. Simay Yilmaz, kariyerimizdeki verimliligi artirmak için mola vermek gerektigini aktardi.

“Dünya sorunlarimizin ötesine uzaniyor”

Ars. Gör. Simay Yilmaz, “Seyahate çiktiginizda sorunlarinizdan uzaklasmis hissettiginiz oldu mu? Veya baska bir ülkede uçsuz bucaksiz okyanusa bakip bize sikinti veren sorunlarin aslinda dünyanin büyüklügüne göre ne derece küçük oldugunu hatirladiginiz? Veya tüm bunlari düsünürken durumun aslinda sanildigi kadar kötü olmadigini, her seyin bir sekilde çözülecegini ve dünyanin bizim sorunlarimizin ötesine uzadigini düsündügünüz?” sorulariyla okurlari konu hakkinda düsünmeye yöneltti.

Zihinsel sagliginizi iyilestirmenin yolu seyahat etmekten geçiyor olabilir

Insanlarin tatile çiktiklarinda kendilerini alisik olmadiklari farkli bir çevrenin içerisinde bulduklarini ve bu durumda da alistiklari davranislarin disinda hareket ettiklerini belirten Ars. Gör. Simay Yilmaz ,“Seyahatle birlikte gerçeklesen duyusal ve bilissel uyarim kisilerin zihinsel sagligi için de oldukça önemlidir. Gelistirici aktivitelerin ve deneyimlerin beyni uyarmaya yardimci olduguna dair pek çok çalisma mevcuttur. Yapilan yeni çalismalara göre seyahat etmenin mutluluk hormonunu artirmasinin yani sira günlük çevremizin alistigimiz yapisindan farkli biçimlerde yeni ögrenmelere yol açan duygusal ve sosyal bir deneyim sundugunu göstermektedir” sözleriyle durumu açikladi.



“Seyahat zihinsel ve duygusal bir kaçis saglar”

Hepimiz günlük hayatin stresinden ve yogun is temposundan kaçmanin yollarini aradigini ifade eden Simay Yilmaz ,”Seyahat amaciyla sehir veya ülke disina çikmak kisiye, zihinsel ve duygusal açidan kaçis saglayabilir. Baska bir sehre veya ülkeye seyahat etmek bakis açimizi sekillendirmemize ve sorunlarimizdan uzaklasmamiza yardimci olabilir” seklinde devam etti.

“Stresi azaltip gelisimi artiriyor”

Seyahat etmenin zihinsel sagliga birden fazla açidan iyi geldiginin bilinen bir gerçek oldugunu vurgulayan Simay Yilmaz, “Bunlardan birisi olarak stresi azaltmasindan söz edilebilir. Günlük rutinlerden uzaklasmak, rahatlamaya ve yeniden enerji kazanmaya yardimci olabilir. Rahatlamak, vücudun stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesinin düsmesine yardimci olabilir. Bir diger faydasi da kiside gelisimin artirmasidir. Yeni yerleri, kültürleri veya dilleri kesfetmek yardimci olabilir” dedi.

Kariyerinizdeki verimliligi artirmak için mola verin

Simay Yilmaz, yeni ve yabanci bir ortamda seyahat etmenin o ortamin zorluklari ile bas edebilmeyi ögrenip konfor alaninin disina çikmanin basari duygusunu ortaya çikarabilecegini belirtti.

Kaynak: İHA