Yalova'da Kocadere Sehitleri Anildi

Yalova’nin Çinarcik ilçesinin Kocadere köyünde 29 Nisan 1921 tarihinde Yunan isgal kuvvetleri, Rum ve Ermeni çeteleri tarafindan katledilen 830 sehit anildi.

Yalova'da Kocadere Sehitleri Anildi
Kocadere sehitlerini anma programi, Kocadere Ilkokulu önündeki yürüyüsle basladi.

Yürüyüsün ardindan Kocadere Sehitlik Aniti’nda tören düzenlendi.

Anita çelenk birakilmasinin ardindan Yalova Milli Egitim Sube Müdürü Dr. Ugur Ilhan konusma yaparak yasanan tarihi aciyi anlatti. Törende Yalova Valisi Hülya Kaya da konusma yapti. Kaya, Kocadere sehitlerini yad ettiklerini belirterek, “Bu yurdu bize vatan kilanlar unutulmayacaktir” dedi.

Kocadere Köyü Muhtari Volkan Varol ise bundan 103 yil önce Yunan isgal kuvvetlerinin, Rum ve Ermeni çetelerinin zulüm ve vahsetiyle köylerinde soykirim yasandigini belirtti.

Kocadere ve Senköy halkindan 830 masum insanin Bekir Onbasinin evinde yakilarak ve bir kismi da denizde bogularak katledildigini dile getiren Varol, sunlari kaydetti:

“Burada yasanan bir cephe savasi degildir. Kadin, ihtiyar, çocuk, savunmasiz masum insanlara yapilan bir soykirimdir. Insanlik disi vahsettir. Vatan, namus ve bayrak ugruna canlarini feda eden aziz sehitlerimizi rahmetle aniyoruz. Bayraklari bayrak yapan üstündeki kandir. Toprak eger ugrunda ölen varsa vatandir. Bu vatan topraginin her karisinda sehitlerimizin kanlari vardir. Bedelini sehitlerimizin kanlariyla ödedigimiz vatanimiz bizlere emanettir. Sanli tarihimizde oldugu gibi bugün de vatanimizi bölmek isteyen hainlerin karsisinda dimdik duracagiz. Kutsal emanetimize canimiz pahasina sahip çikacagiz. Kahraman sahit ve gazilerimiz, emanetiniz, emanetimizdir. Huzur içinde uyuyun. Ruhunuz sad mekaniniz cennet olsun.”

Konusmalarin ardindan Kocadere Ortaokulu 6/A sinif ögrencileri Simay Engin ve Halil Ibrahim Özbek siir okudu. Senköy Köyü Camii Imami Hasim Öztürk de Kur’an-i Kerim tilaveti gerçeklestirdi. Törende Il Müftüsü Ilyas Yilmaztürk de dua okudu.

Öte yandan, sehitler için Kocadere Merkez Camii’nde mevlit-i serif okutuldu. Protokol ve vatandaslar da sehitlige çiçek birakti.

Törene; AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüs, CHP Milletvekili Tahsin Becan, Yalova Belediye Baskani Mehmet Gürel, Il Genel Meclisi Baskani Hasan Soygüzel, Çinarcik Kaymakami Cemil Aksak, Çinarcik Belediye Baskani Avni Kurt, Il Jandarma Komutani Albay Ali Naci Bilci, Il Emniyet Müdürü Salih Gözüm, Tesvikiye Belediye Baskani Mustafa Nurten, Koruköy Belediye Baskan Kamil Yaman, Esenköy Belediye Baskan Vekili Erdem Küçük’ün yani sira siyasi parti temsilcileri ve çok sayida vatandas katildi.

Kaynak: İHA