Marmaris'te Hollanda 'Kral Günü' Resepsiyonu Düzenlendi

Mugla’nin Marmaris ilçesinde, Hollanda Fahri Konsoloslugu ev sahipliginde "Kral Günü" resepsiyonu düzenlendi. Resepsiyonda Hollanda’nin Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, Hollanda-Türkiye dostluk ormanina dikilmek üzere Vali Idris Akbiyik’a 10 bin adet fidan için çek takdim etti.

Marmaris'te Hollanda 'Kral Günü' Resepsiyonu Düzenlendi
Hollanda’nin milli günü dolayisiyla Marmaris’te bir otelde Hollanda Marmaris Fahri Konsoloslugu ev sahipliginde "Kral Günü" resepsiyonu düzenlendi.

Programa Mugla Valisi Idris Akbiyik, Marmaris Kaymakami Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Baskani Acar Ünlü, Hollanda’nin Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands ve esi Carmen Van Toorenburg, ilçe protokolü, çok sayida kamu kurum temsilcisi, turizmciler ve davetliler katildi.

Iki ülkenin milli marslarinin okunmasinin ardindan bir konusma yapan Büyükelçi Wijnands, Hollanda Krali Willem Alexander’in dogum gününü kutlamak için bir araya geldiklerini ve kraliyet ailesinin adinin "turuncu" anlamina gelmesinden dolayi Hollanda’da bu rengin ulusal sembol oldugunu belirterek, hem Hollanda’nin hem de Türkiye’nin Avrupa Sampiyonasi’nda karsilasmasini ümit ettigini, karsilasma sirasinda turuncu giyinmeyi sevdiklerini ifade etti.

Wijnands, 100 yil önce ülkesi ile yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti arasinda dostluk anlasmasi imzalandigini hatirlatarak, "1612’den beri Türkiye ile temas halindeyiz. Diplomatik baglarimiz 400 yildan daha eskiye dayaniyor ve yüzyillar boyunca çok çok yakin ortaklar haline geldik. Türkler ve Hollandalilar yüzyillardir ticaret yapiyoruz ve su anda Hollanda 3 binden fazla sirketle temsil ediliyor. Hollanda olarak en büyük dogrudan yabanci ülke yatirimcisi olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Türkiye’nin Hollanda Basbakaninin NATO Genel Sekreterligi görevine adayligini destekleme kararinin memnuniyet verici oldugunu belirten Büyükelçi Wijnands, "Bu destekten dolayi Türkiye’ye çok mütesekkiriz. Hollanda, Türkiye’yi bugünlerde tehlikede oldugumuz jeopolitik meselelerin çözümünde oynadigi büyük rol ve tabii ki NATO içindeki yakin isbirligi nedeniyle çok önemli bir ortak olarak görüyor. Hollandalilar ile Türkler arasinda aile baglari var. Hollanda’da çok büyük, basarili ve öne çikan bir Türk toplulugumuz var. Hollanda’da yarim milyona yakin insan Türk kökenlidir. Bu, Almanya ve Fransa’dan sonra dünyanin üçüncü büyük Türk toplulugudur” diye konustu.

Büyükelçi Wijnands, ülkesinin sembolünün turuncu rengi ve Hollanda’ya Osmanli’dan getirilen laleler oldugunu belirterek, bu konuda mütesekkir oldugunu sözlerine ekledi. Marmaris Sanat Festivali’nde iki ülke arasindaki güçlü isbirliginin devam edecegini açiklayan Wijnands, Hollandali sanatçi ve bestelerin festivalde yer alacagini ifade etti.

Ülkeleri arasinda çok yakin somut ve sicak baglarin oldugunu belirten Büyükelçi Wijnands, Hollanda’nin vize konusunda yardimci oldugunu, sorunun siyasi degil salgin sonrasinda yasanan yogunluktan kaynaklandigini da söyledi.

Wijnands, "Hollanda-Türk Dostluk Ormani’nin sekillenmesine yardimci olan çifte vatandaslarimiza harika çalismalari için tesekkür ediyorum. Ormani restore etmenin yani sira dostlugumuzu da gelistirmek için 10 bin agaç bagisinda bulunmustuk. 10 bin agaç bagisi daha yapiyoruz. 20 bin agaç bagisi yapmaktan mutluyuz" dedi.

Wijnands, Türk is adamlarinin, Türk ögrencilerinin, Türk turistlerin Hollanda’ya gelmesini istedikleri gibi Hollandali turistlerin de Türkiye’ye gelmesi için ellerinden geleni yaptiklarini sözlerine ekledi.

Hollanda’nin Marmaris Fahri Konsolosu Murat Azgun ise, yaptigi konusmada Cumhuriyetin kurulmasindan hemen sonra 1924 yilinda imzalanan Hollanda-Türkiye Dostluk Anlasmasi’nin 100. yilini kutladiklarina deginerek, "Geçen yil deprem felaketi dolayisiyla kutlama yapmadik. Hollanda deprem bölgesinde arama kurtarma ve yardim konusunda aktif rol oynadi. 150 milyon euroluk yardim yapti. Birçok sosyal faaliyet yürütüldü. Bu yil da 100. yil kutlamalari çerçevesinde konserler, sergiler ve kültürel etkinliklere destek olacagiz” dedi.

Büyükelçi Wijnands, Valis Akbiyik’a 10 bin fidan dikimi için bagis çeki takdim ederek, Marmaris’in eskisinden daha yesil olmasi dileklerini iletti. Vali Akbiyik, Hollanda’nin Milli Günü’nü kutlayarak, fidan desteginden dolayi Wijnands’a tesekkür etti.
Kaynak: İHA