Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Gürol Açikgöz Açiklamasi 'Yogun Kullanilan Kozmetik Ürünler, Akneye Neden Olabilir'

Medical Park Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Gürol Açikgöz, akneye sebep olan faktörler hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Medical Park Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Gürol Açikgöz, akneye sebep olan temel faktörler hakkinda açiklamalarda bulundu. Ergenlik döneminde görülen hormonal degisiklikler, yag bezlerinde aktivite degisiklikleri ve genetik faktörlerin temel etkenler oldugunu ayrica; stres, birtakim ilaçlar, kozmetik ürünler vb. birtakim kimyasal maddeler de akneye sebep olabilecegini belirten Açikgöz, “Özellikle yogun kullanildiginda kozmetik ürünler, akne gelisimine neden olabilmektedir. Bu yüzden kozmetik ürünlerin akne yapabilme potansiyelleri degerlendirilerek seçilmeleri daha uygun olur” ifadelerini kullandi.

“Ergenlik dönemindeki gençlerin yaklasik yüzde 85’inde akne görülüyor”

Aknenin tanimina ve kimlerde daha fazla görüldügüne deginen Doç. Dr. Açikgöz, “Akne yüz, sirt ve gövdede yer alan, yag bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan asiri yag üretimi sonucu ortaya çikan tablodur. Ergenlik ve eriskin aknesi olma üzere iki ayri dönemde görülmektedir. Ailesinde siddetli akne görülen bireylerde akne daha sik görülmektedir. Akne her yastan insanda görülebilmekle birlikte, en yaygin olarak ergenlik dönemindeki gençlerde görülmektedir. Ergenlik dönemindeki gençlerin yaklasik yüzde 85’inde akne görülmektedir. Hafif orta ve siddetli tipleri vardir. Akne, siyah ve beyaz noktalar (komedon), iltihapli/iltihapsiz kabarikliklar (papülopüstüler) veya daha büyük ve daha siddetli kist ve nodüller seklinde görülebilir” diye konustu.

“Akneyi tetikleyen sebepler”

Aknenin neden oldugundan bahseden Doç. Dr. Açikgöz, “Ergenlik döneminde görülen hormonal degisiklikler, yag bezlerinde aktivite degisiklikleri, genetik faktörler temel etkenler olmakla birlikte; stres, birtakim ilaçlar, kozmetik ürünler vb. birtakim kimyasal maddeler akneye sebep olabilmektedir” dedi.

“Kizartmalardan uzak durulabilir”

Akne olusumu ile yedigimiz yiyecekler arasinda dogrudan bir baglanti bulunamadigina deginen Doç. Dr. Açikgöz, “Ancak, kan sekerini yükselten gidalarin, insülin direncinin bozulmasina ve birtakim hormonlarin hizla yükselmesine neden olarak akneyi tetikledigi bilinmektedir. Fast food gidalar, kizartmalar, seker, çikolata, patates gibi gidalar bu süreçte etken olan gidalarin basinda gelmektedir. Bu nedenle bu tür gidalarin tüketiminin azaltilmasi önemlidir. Ergenlik sonrasi dönemde baslayan akne durumlarinda adet düzensizligi, kilo artisi, vücut killanmasinda artis bozuklugu da varsa; özellikle hormon bozuklugu, polikistik over hastaligi açisindan degerlendirme yapilmasi önemlidir” seklinde konustu.

“Akne sikmayi önermiyoruz”

Akneyi sikmanin dogru olmadigini dile getiren Doç. Dr. Açikgöz, “Doktor gözetiminde bazi durumlarda akne temizlenebilir. Enfeksiyon ve iz gibi durumlara yol açabileceginden aknenin sikilmasi önerilmez” dedi.

“Kozmetik ürünlere dikkat edilmeli”

Doç. Dr. Açikgöz, günes isinlarinin akne artisina neden olmadigi ve akneyi hafiflettigini belirtti.

Doç. Dr. Açikgöz, “Özellikle yogun kullanildiginda kozmetik ürünler akne gelisimine neden olabilmektedir. Kozmetik ürün seçilirken akne yapabilme potansiyelleri degerlendirilip ona göre ürün seçilmesi uygun olur” ifadelerini kullandi.

“Akne tedavisi kisiye özel planlanmali”

Akne tedavisinin mümkün oldugunu dile getiren Doç. Dr. Açikgöz, “Akne tedavisi, kisiye, sivilcenin türü ve siddetine, iz birakip birakmadigina göre degerlendirilip duruma/kisiye uygun tedavi seçilmelidir. Akne tedavisi bir süreçtir, zaman alabilecegi iyi bilinmelidir. Akne tedavisine yaklasik 3-4 ay gibi bir sürede yanit olmaktadir” diye konustu.

“Aknede uygulanan tedavi yöntemleri”

Akne için etkili çok sayida tedavi seçenegi oldugunu kaydeden Doç. Dr. Açikgöz, bu tedavi yöntemlerini su sekilde siraladi:

“Krem tedavileri: Içerisinde antibiyotikler, benzoil peroksit, retinoit gibi içerikleri olan ürünler kullanilabilir. Agiz yoluyla kullanilan antibiyotik tedaviler: Tetrasiklin, eritromisin veya azitromisin grubu antibiyotikler ortalama 3-6 ay arasi kullanilmaktadir. Izotretinoin tedavisi: Siddetli aknelerde veya tedaviye yanitsiz aknelerde veya iz birakma egiliminde olan aknelerde tercih edilen A vitamini türevi agizdan kullanilan ilaçtir. Dermatoloji uzmani kontrolünde aylik takipleri ile kullanilan etkili bir ilaçtir. Mevcut aknelerin tedavisi yapildiginda muhtemel iz kalma ihtimali de düsmektedir. Diger yöntemler: Lazer tedavisi, fototerapi gibi her iki cinste kullanilabilen yöntemler yaninda kadinlarda oral kontraseptif kullanimi ile basarili sonuçlar elde edilmektedir.”

“Uygun temizleyici, nemlendirici ve günes koruyucu krem kullanimi gerekebilir”

Tedavi sonrasinda dikkat edilmesi gereken durumlardan bahseden Doç. Dr. Açikgöz, “Akne tedavisi sonrasinda yeni akne olusumunu engellemek, elde edilen düzelmenin devamini saglamak açisindan derinin temizligi ve bakimi da önemli yer tutmaktadir. Uygun temizleyici, nemlendirici ve günes koruyucu krem kullanimi gerekebilir” dedi.

“Psikososyal sorunlara neden olabilir”

Akne olusumunun psikososyal sorunlara neden olabildigini vurgulayan Doç. Dr. Açikgöz, “Ergenlik, fiziksel degisikliklerin oldugu bir dönem oldugu gibi psikolojik degiskenlikler kirilganliklar da fazla olmaktadir. Ergenlik bir bakis açisiyla çok faktörlü bir uyum dönemidir. Fiziksel sorunlarin olustugu ve psikososyal etkilerin görüldügü bu dönemde daha travmatik durumlar olabilmektedir. Dis görünüs bu dönemde daha da önem kazanmaktadir. Muhtemel bir bozukluk kiside kendine güvensizlik, içe kapanma, sosyal çekilme, dislanmaya bagli kisinin sosyal hayati yaninda egitim hayatinda bozulmalara ve yasam kalitesinde düsmelere neden olur. Bu yüzden akne tedavi edilmesi önem arz eden bir hastaliktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA