Tavuk Ihracatina Getirilmesi Planlanan Sinirlama, Et Fiyatini Etkiler

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatlari nedeniyle Ticaret Bakanligi harekete geçti. Ihracat yasagi getirilerek iç piyasaya arzin artirilmasi planlaniyor. Ihracat yasagi düzenlemesine iliskin konusan Türkiye Kasaplar Federasyonu Baskani Osman Yardimci, ihracat sinirlamasinin kirmizi et fiyatini da etkileyecegini kaydetti. Yardimci, “Ihracata yasak geldiginde mamul elde çok olursa ve tavuk ucuzlarsa et dengelenir. Tavuk fiyati ucuzlarsa vatandas tavuga yönelir. Etin, üreticinin ahirinda beklemesi de isine gelmez, tabii et fiyatlarinda da düsme olur” diye konustu.

Tavuk Ihracatina Getirilmesi Planlanan Sinirlama, Et Fiyatini Etkiler


Öncelik iç piyasa olmali

Ticaret Bakanligi’nin, tavuk ihracatina yasak getirmeyi de kapsayan bir dizi tedbir üzerinde çalistigi yönünde çikan haberler üzerine, Türkiye Kasaplar Federasyonu Baskani Osman Yardimci açiklamalarda bulundu. Baskan Osman Yardimci, alinan karari destekledigini ifade ederek, su sözlere yer verdi: “Güzel bir karar, neden güzel bir karar? Önce iç piyasayi doyuralim, sonra disariya ihracat yapalim. Eger iç piyasaya yeterli mamul veremiyorsak, bu zammin gelmesi de alinacak olan kararin bir baglantisidir. Biz önce iç piyasayi dogru doyuralim, sonra disariya ihraç edelim. Zaten iç piyasaya da ucuz vermiyorlar ki, her gün plasiyer gelip ürünü indirdiginde rakami faturada görüyorsun. Kisaca, size bir gün iki gün evvel fiyat geliyor, zam var diye bir söyleyen olmuyor. Bundan dolayi güzel bir karar”.

“Ramazan Bayrami’nda tavuk satamadik”

Tavuk fiyatlarina son aylarda art arda gelen zamlari girdi maliyetlerinin artmasina baglayan Baskan Osman Yardimci, üreticilerin karsilastigi zorluklara degindi. Yardimci, “Firsatçilik demeyelim de çünkü onlarin da girdileri var. Elektrige yeni artis yapildi, tavuklar isitma sistemiyle besleniyor. Tabii ki su an Yaz mevsimine yaklastigimiz için daha rahat edecekler ama yem var bakim var, bir civciv yetistirmek öyle kolay degil. Tavukçuluk da zor ama firsatçilik daha kolay, son zamanlarda karsilastigimiz en büyük olay; Ramazan Bayrami’nda tavuk satamadik. Bes kasa istiyorsak bir kasa verdiler, piyasadan mallarini çekince esnaf zor durumda kaldi. Bayram tatilinde millet piknige gidecek, biz mal satamadik” dedi.



“Tavuk ucuzlarsa et de ucuzlar”

Tavuk ihracatina sinirlama getirilirse kirmizi et fiyatini da etkileyecegine dikkat çeken Türkiye Kasaplar Federasyonu Baskani Osman Yardimci, Türkiye’de temel gida maddeleri içinde en az zammin kirmizi ete geldigini fakat vatandasin alim gücü olmamasi nedeniyle pahali geldigini açikladi.

Yardimci, sözlerini su sekilde sonlandirdi: “Pandemide zam yapmayan kesim et kesimidir, her ne olduysa bir sene zarfinda böyle oldu. En geriden gelen etti, simdi de hesaplasalar Türkiye’de temel gida maddelerinin içinde en az zam gelen yine et. Pahali mi pahali mi, çünkü alim gücü yok. Ihracata yasak geldiginde mamul elde çok olursa ve tavuk ucuzlarsa et dengelenir. Tavuk fiyati ucuz olursa vatandas tavuga yönelir, tezgahta eti satamazsan üreticiden de aracidan da almazsin. Etin, üreticinin ahirinda beklemesi isine gelmez, tabii et fiyatlarinda da düsme olur. Tavuk ucuzlarsa et de ucuzlar.”
Kaynak: İHA