Bu Camide 433 Yildir Ezan Sesi Hiç Susmadi

Aydin’in Kuyucak ilçesinde bulunan ve kitabelerden yola çikarak 1591 yilinda yapildiginin tahmin edilen Satir Ali Aga Camii’nde 433 yildir ezan sesi hiç dinmedi.

Bu Camide 433 Yildir Ezan Sesi Hiç Susmadi
Aydin’in tarihine isik tutan önemli yapilar arasinda yer alan, sadece bir ibadethane olmanin ötesinde bölgenin tarihi ve kültürel kimliginin bir parçasi haline gelen Satir Ali Aga Camii, hem mimari zarafetiyle hem de kültürel önemiyle dikkat çeken bir ibadethaneler arasinda yer aliyor. Yillar içinde birçok olaya taniklik etmis ve bölge halkinin sosyal hayatinda önemli bir rol oynayan Satir Ali Aga Cami, ayni zamanda bölge halkinin bir araya gelip ibadet ettigi, birbirleriyle kaynastigi ve kültürel etkinlikler düzenledigi bir merkez olma özelligini tasiyor. Geçmisten günümüze uzanan zengin bir geçmise sahip olan Satir Ali Aga Camii bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu yansitiyor. Mimari açidan incelendiginde, Satir Ali Aga Camii geleneksel Osmanli mimarisinin izlerini tasirken, kare planli bir yapiya sahip olan cami dis cephesindeki sadelik ve zarafet dikkat çekiyor. Minaresi ise bölgenin karakteristik mimari özelliklerini yansitiyor. Iç mekani genis bir ibadet alanina sahip olan camii basit ancak etkileyici süslemelerle bezenirken, caminin mihrap ve minberi, o dönemin ustalarinin isçiligini yansitan örnekler arasinda yer aliyor.

Bugün hala ayakta olan Satir Ali Aga Camii, geçmisin izlerini tasiyan ve gelecek nesillere aktarilan önemli bir miras olma özelligini tasiyor. 2018 yilinda baslatilan ve 2 yil süren restorasyon çalismalarinin ardindan restore edilen tarihi ibadethane, ziyaretçilere hem estetik bir deneyim sunarken hem de Aydin’in tarihine ve kültürüne dair önemli ipuçlari veriyor. Çalismalarin ardindan cami yepyeni bir görünüme kavusan caminin son hali görenleri kendine hayran birakiyor.

"Tarihi camilerde ibadet etmek insana huzur veriyor"

Aydin Il Müftüsü Hasan Günes Satir Ali Aga Camii hakkinda yaptigi degerlendirmede tarihi camilerde ibadet etmenin insana huzur verdigini ifade ederek, "Camiler bir ülkenin Islam beldesi, yasayan insanlarin da Müslüman oldugunun nisaneleridir. Camiler ayni zamanda Kur’an-i Kerim’de Allah’in yer yüzündeki nisaneleri olarak da zikredilmektedir. Dolayisiyla ecdadimiz Peygamber Efendimiz’in uygulamis oldugu Medine-i Münevvere’ye gittiginde ilk olarak cami insa etmesi sebebiyle yerlestikleri yerlere ilk olarak cami insa ediyorlar. Kuyucak’ta da bunun önemli örnegi olan Satir Ali Aga Camii’nde görmekteyiz. Bu caminin 433 yildir ibadete açik oldugu biliniyor. Hem ecdadimizin hem de bugüne kadar orada yasayan kardeslerimizin namazlarini kesintiye ugratmaksizin namazlarini burada deruhte ettiklerini gösteriyor, hem de ecdadimizin cami mimarisinin o dönemlerde nasil oldugunu bize gösteriyor. Ayni zamanda Islam sanatinin güzel bir örnegini caminin içerisinde görüyoruz. Bu tür tarihi camilerde ibadet etmek insana huzur veriyor. Ecdadimiz da bu camilerde ibadet ederek bunu bize göstermisler. Biz de onlardan almis oldugumuz bu güzel mirasi bu güne kadar getirdik, bundan sonra da nesillerimiz boyunca kiyamete kadar bu camilerimiz varligini devam ettireceklerdir. Vakiflar Genel Müdürlügü de bu bilinçle tarihi camilerin tekrar hayata kazandirilmasi, eski özelliklerini gün yüzüne çikarmak için elinden gelen gayreti göstermektedir. Bununla birlikte Aydinimizin her ilçesinde buna benzer camimizin varligini görüyoruz. Bize düsen iki husus var. Bunlardan birincisi bu camilerde bugüne kadar oldugu gibi bugünden sonra da ibadetlerimizi yerine getirmek ikincisi de ecdadimizin bizlere birakmis oldugu bu güzel eserlere sahip çikmaktir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA