Aliyev Açiklamasi 'Azerbaycan Ve Ermenistan Disisleri Bakanlari Yakin Zamanda Almati'da Bir Araya Gelecek'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’i telefonla arayarak, Azerbaycan ve Ermenistan arasinda varilan anlasmayi destekledigini ifade etti. Aliyev ise, “Kazakistan tarafinin baris anlasmasi müzakerelerine devam edilmesi önerisi dogrultusunda Azerbaycan ve Ermenistan disisleri bakanlari yakin zamanda Almati’da bir araya gelecek” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile ABD Disisleri Bakani Antony Blinken telefonda görüstü. Azerbaycan Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, Blinken’in Cumhurbaskani Aliyev’e Ermenistan-Azerbaycan arasindaki sinirlarin belirlenmesi konusunda varilan anlasmadan dolayi tebriklerini ilettigi ve bunun ABD tarafindan destekledigini vurguladigi aktarildi.

Aliyev, görüsmede iki ülkenin sinirlandirma komisyonunun vardigi anlasmanin diyalog ve karsilikli anlayis içerisinde yapilan görüsmelerin sonucu oldugunu kaydetti.

Sinir belirleme çalismalarina baslanmasinin olumlu bir adim oldugunu ifade eden Aliyev, Azerbaycan’in barisi sürdürme konusundaki kararliligini da vurguladi.

“Ülkemizin baris gündemini sürdürmek için hiçbir çabadan kaçinmayacagiz”

Aliyev, Azerbaycan’in bölgede hiçbir ayrim çizgisi olmaksizin entegre bir Güney Kafkasya bölgesel isbirligi modelinin kurulmasini destekledigini belirtti.

Azerbaycan’in baris anlasmasinin öncüsü oldugunu hatirlatan Aliyev, “Ülkemizin baris gündemini sürdürmek için hiçbir çabadan kaçinmayacagiz. Azerbaycan bu konuda güçlü bir siyasi iradeye sahip” dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan’in tekrardan ayni masaya oturacagini belirten Aliyev, “Kazakistan tarafinin baris anlasmasi müzakerelerine devam edilmesi önerisi dogrultusunda Azerbaycan ve Ermenistan disisleri bakanlari yakin zamanda Almati’da bir araya gelecek” dedi.

Görüsmede, ayrica ABD ile Azerbaycan arasindaki ikili iliskileri güçlendirme, insan haklari, enerji, iklim ve COP29 alanlarindaki isbirligi konulari ele alindi.
Kaynak: İHA