KSMMMO Baskani Ali Yedikaya Açiklamasi 'Meslektaslarimizin Masa Basinda Ölmesini Istemiyoruz'

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi tarafindan (KSMMMO) taleplerini dile getirmek amaciyla düzenlenen basin açiklamasinda konusan KSMMMO Yönetim Kurulu Baskani Ali Yedikaya, “Meslektaslarimizin masa basinda ölmesini istemiyoruz” dedi.

KSMMMO Baskani Ali Yedikaya Açiklamasi 'Meslektaslarimizin Masa Basinda Ölmesini Istemiyoruz'
Düzenlenen basin açiklamasina KSMMMO Yönetim Kurulu Baskani Ali Yedikaya, yönetim kurulu üyeleri ve oda üyeleri katildi.

Baskan Ali Yedikaya, yönetim kurulu üyeleri ve meslektaslari ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanligi yetkililerine yapmis olduklari basvurularin dikkate alinmasi gerektigini dile getirerek; “130 bin Mali Müsavirin islerini daha saglikli bir sekilde yapabilmesi için, hakli ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesi için, Hazine ve Maliye Bakanligi yetkililerine yaptigimiz hem yazili hem sözlü basvurularimizin dikkate alinmasi, meslektaslarimizin masa basinda ölmemesi için hakli taleplerimiz için meslektaslarimizla bir araya gelerek bu tepkiyi göstermek zorunda kaliyoruz. Artik ekonominin can damari olan Mali Müsavirlerin sirtindaki yük dayanilmaz boyutlara ulasmistir. Meslek mensuplari araciligiyla alinan beyan ve bildirimlerin sayisi her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylasacagina daha da zorlastirilmaktadir. Gelismis ülkelerde is verimini artirmak için haftalik çalisma günlerinin dört güne indirilmesi tartisilirken, biz Mali Müsavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsedilmeye çalisiliyoruz, Bunu kabul etmeyecegiz” dedi.

Baskan Yedikaya, beyan ve bildirimleri almak için kullanilan sistemlerin saglikli çalismadigini vurgulayarak, “Görünürde isverenlerden istenilmekte olan hemen her veri Mali Müsavirler araciligiyla toplanilir hale gelmistir. Bu durum meslek mensuplarinin zaten çok agir bir is yükü altinda ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanilan sistemlerin saglikli çalismamasi ve yogunluk dönemlerinde tikanmasi, zamanla yarisan meslektaslarimizin streslerini katbekat artirmaktadir. Meslektaslarimiz, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri saglikli bir sekilde hazirlayamaz hale gelmistir. Bu kadar agir is yükü altinda çalismak zorunda birakilan biz meslek mensuplari, bir isletmenin faaliyetlerini ve islemlerini saglikli bir sekilde yürütemez hale geldik. Sadece Nisan ayinda GIB tarafindan ilan edilen vergi takviminde toplam elli alti beyan ve bildirimin verilecegi açikça görülmektedir. Bu beyan ve bildirimlerin yaninda bir de en son 20 yil önce uygulanan ve genel tebligi ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayimlanan, hala uygulamada birçok tereddüttü barindiran enflasyon düzeltme islemlerine iliskin yapilacak çalismalari da ayni takvimde tamamlanmak zorunda birakilmamizi adil ve uygulanabilir bulmuyoruz. Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayrami ile birlesince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayinda çalisma günümüz olarak sadece on sekiz gün kalmistir. Bu kadar kisa sürede bu kadar beyan ve bildirimin saglikli bir sekilde verilmesine imkân yoktur” ifadelerini kullandi.

"Bilgi sistemlerinde modernisayon sart"

Baskan Yedikaya, “Hazine ve Maliye Bakanligi yetkililerine yaptigimiz hem yazili hem sözlü basvurularimizi dikkate almasi için meslektaslarimizin masa basinda ölmesi mi gerekmektedir. Mali Müsavirlerin is yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanligi yetkililerine hem yazili hem de sözlü olarak birçok kez aktardik. Yaptigimiz her görüsmede, Mali Müsavirlerin agir is yükü altinda ezildigini, omuzlarindaki yükün artik dayanilmaz bir seviyeye geldigini, meslektaslarimizin beden ve ruh sagliklarinin bu yükü kaldiramadigini anlamaniz için, daha kaç kez dile getirecegiz. Önerilerimize yillardir sessiz kalinmasi sebebiyle büyüyen bu sorunlarin ortadan kaldirilmasi için beyan ve bildirimlerin sadelestirilmesi, bilgi sistemlerinin alt yapilarinin modernizasyonu sarttir. Ölçüsüz bir is yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müsavirlerin is ve yasam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yasam hakkini ellerinden aliyor” dedi.

Baskan Yedikaya açiklamasinda 130 bin meslek mensubunun çigliklarina duyarsiz kalinamayacagini ifade ederek, “Su saatte tüm Türkiye deki bütün odalarimizda ayni anda ,Sorunlarimiza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykiran 130 bin meslek mensubunun çigliklarina duyarsiz kalinamaz. Artik mevcut islerimizi yapamaz hale geldik, biçak kemige dayanmistir, kimse bizim sabrimizi denemesin. Insani sartlarda yasamak biz mali müsavirlerin de anayasal hakkidir. Hazine ve Maliye Bakanligindan her ay beyan sürelerinin uzatilmasini degil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanildigi bir çagda, elektronik uygulamalar araciligiyla toplanan verilerin etkin bir sekilde siniflandirilmasini ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örnegin TUIK, Merkez Bankasi ve Kamu Ihale Kurumu gibi tüm kamu kurumlariyla paylasilmasini talep ediyoruz. Ayni verilere dayali olarak yapilan tekrarli beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrica, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alinarak düzenlenmesini talep ediyoruz“ ifadelerini kullandi.

Baskan Yedikaya ,”Su an meslek camiamizda bir infial hali mevcuttur. Meslektaslarimiz gece gündüz demeden rutin islerinin yaninda ay sonuna kadar kurumlar vergisi beyannamelerini yetistirmek için ugrasmaktadirlar. Bayram tatili nedeniyle çalismalarin sekteye ugramasi, mükelleflerden bilgi ve belgenin toplanamamasi sebebiyle kurumlar vergi beyannamelerinin süresinde saglikli bir sekilde hazirlanabilmesi mümkün degildir. Kurumlar vergisi beyannameleri bile süresinde hazirlanip beyan edilemeyecek durumda iken bir de bundan 17 gün sonra geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi islemlerinin yapilmasinin ve beyanname ekine bilançonun eklenmesinin istenmesi, biz mali müsavirlerin adeta cinnet geçirmesine sebebiyet vermektedir. 2024 yili geçis dönemi olmasi ve ikincil mevzuatin oldukça geç yayimlanmasi ve asiri yogunluk nedeniyle 2024 yilinda geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme islemlerinin yapilmamasi için dayanaklari ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanligi ve gelir idaresi baskanligina yaptigimiz müracaatimizin hayata geçirilmesini talep ediyoruz. 2023 yilina iliskin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin ve elektronik defter beratlarinin yüklenmelerinin Nisan ayindaki resmî tatil sürelerinin uzun olmasi nedeniyle zamaninda yapilmasi mümkün degildir. Bu nedenle kurumlar vergisi beyannameleri ile e-defter beratlarinin yükleme sürelerinin ve geçici vergi beyan süresinin uzatilmasi talebimizin, biran önce yerine getirilmesi zorunluluktur” dedi.

Baskan Yedikaya açiklamasinda meslek mensuplarinin taleplerini yineleyerek, “Angaryalara Hayir diyoruz. Çalismayan Maliye bakanligi sistemlerini istemiyoruz. Masa basinda ofislerimizde ölmek istemiyoruz. Enflasyonun sorumlusu biz degiliz, enflasyon muhasebesini yillik istiyoruz. Saygin bir meslek için Kota istiyoruz. KDV beyannamelerinin birlestirilmesini istiyoruz. Hakkimiz olan ücretimizi biz belirlemek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA