ÇAYKUR'dan 'Çayinizi Kendiniz Toplayin' Çagrisi

Çay Isletmeleri Müdürlügü (ÇAYKUR) bu yil üreticilerin çaylarindaki verimin ve kalitenin düsmemesi için çaylarini kendilerini toplamasi için çagrida bulundu.

ÇAYKUR'dan 'Çayinizi Kendiniz Toplayin' Çagrisi
2024 yilinin yas çay sezonuna verimli bir sekilde baslamak isteyen çay müstahsilleri öncelikli olarak çaylarini budayarak ise basladi.

Çay budamalarinin hemen ardindan üreticiler tarafindan arazilerde gübreleme islemi gerçeklestirilirken, ÇAYKUR’un Mayis ayinda baslatmasi planlanan yas çay kampanyasi için üreticiler son hazirliklarini tamamliyor. ÇAYKUR kampanya öncesinde üreticilere çayin veriminin ve kalitesinin düsmemesi için isçilerin yerine kendilerinin kesmesini tavsiye ederken, ayni zamanda ÇAYKUR bu yil üreticilerin çay alim yerlerine getirdikleri çaylarda yabanci ot bulunmasi durumunda o çaylari almayacaklarini ifade etti.



“Çayin geri kalmamasinin asil nedeni toplama tekniginden kaynaklidir”

Çayin 100. yilinda üreticilerin çay hasatlarinin kendilerinin yapmasinin ürünlerindeki kalite ve verimi daha çok arttiracagini ifade eden ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, “Çay gelme durumu 15-20 gün içerisinde tamamlanir. Mayis’in ikinci haftasi büyük ihtimalle kampanyayi açacagiz. Kampanyaya su anda hazir durumdayiz. Fabrikalarimizin bakim ve onarimlari tamamlandi. Üreticilerimize 100. yil baskisiyla, bu yil hiç olmazsa çayimiza verilmesi gereken degeri vererek kendimiz toplayalim. Hasadi kendimiz yapalim. Çayi baskalarina toplatmamizdan ötürü çayda gerileme var. Odunsu kisma kadar inildigi için çay henüz patlamamis. Çayin geri kalmamasinin asil nedeni toplama tekniginden kaynaklidir. Bu yil bir ot var. Bazi bölgelerde çok çikiyor. Çayin yüzeyine çikmis. Gelismesini engelliyor ver o bölgelerde çay geriden geliyor. O bölgelerde eskiden çay erken gelirken simdi geriye kalacak. Telgraf otu denen ot yüzünden. Otlarin temizlemeden çay hasadi yapilmasin istiyoruz. Ayrica bu yil kesinlikle kaliteden ödün vermeyecegiz. 100. yilda saglikli bir üretim yapmayi düsünüyoruz. Ilk yillarda nasil degerli tutuluyorsa ayni seyi yapmaya çalisacagiz. Yabanci ot bulunan çaylari almamaya gayret gösterecegiz. Üreticilerimiz ne kadar çaya önem verirlerse hep birlikte saglikli bir kampanya geçirecegiz. 100. yilda çayi kendimiz toplayalim. Çayin kalitesini de verimini de arttiracagiz. Bizim çaydan baska stratejik ürünümüz yok. Bölgede çay bizim damarlardi ki kanimiz gibidir” ifadelerini kullandi.

“20 TL olsun isterim”

Gübreleme islemlerini yaptiklarini söyleyen üretici Nurgül Topçu ise, “Çay mevsimi geldi. Biz köylüyüz ve köyümüzün ürünü bu. Ciddi bir gelir kaynagi. Ürünlerimiz toplayarak satiyoruz. Su anda Mayis ayina yaklasiyoruz. Çay alim yerleri açilacak. Çaylarimiz daha da büyüyecekler. Toplamadan önce gübremizi veriyoruz. Böyle giderse çay erkenden gelecek gibi gözüküyor. Gönül ister ki güzel bir fiyat verilsin. 20 TL olsun isterim. Çok fazla çayim yok” seklinde konustu.

Kaynak: İHA