Temsilciler Meclisinden Tiktok Yasagina Onay

Temsilciler Meclisi’nde yapilan oylamada, Çinli ByteDance sirketinin sahibi oldugu sosyal medya platformu TikTok’un ABD’deki varliklarinin baska bir sirkete satilmamasi durumunda ülkede yasaklanmasini içeren yasa tasarisi kabul edildi.

ABD’nin TikTok ile savasi sürüyor. Temsilciler Meclisi’nde bugün sosyal medya platformu TikTok için oylama yapildi. Mecliste yapilan oylamada, Çinli ByteDance sirketinin sahibi oldugu sosyal medya platformu TikTok’un ABD’deki varliklarinin baska bir sirkete satilmamasi durumunda ülkede yasaklanmasini içeren yasa tasarisi 58’e karsi 360 oyla kabul edildi.

Tasariya göre, ByteDance’in TikTok’u elden çikarmasi için 6 aydan 1 yila kadar süresi var. Tasarida, ABD Baskani Joe Biden‘in satis konusunda ilerleme kaydedildigini tespit etmesi halinde satis süresinin 90 gün daha uzatilabilecegi de ifade edildi.

Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa tasarisi, Senato’daki oylamanin ardindan Biden’in onayina sunulacak.

Biden "onaylayacagim" demisti

Temsilciler Meclisi Dis Iliskiler Komitesi Baskani Michael McCaul oylamanin ardindan yaptigi açiklamada, Bu tasari Amerikalilari ve özellikle de Amerikali çocuklari TikTok uygulamasindaki Çin propagandasinin kötü etkisinden koruyor. Bu uygulama Amerikalilarin telefonlarinda bir casus balonudur“ dedi.

TikTok tarafindan bu hafta basinda yapilan açiklamada ise, 170 milyon Amerikalinin ifade özgürlügünü ayaklar altina alacak, 7 milyon isletmeye zarar verecek ve ABD ekonomisine yilda 24 milyar dolar katkida bulunan bir platformu kapatacak bir yasak tasarisini bir kez daha araya sikistirmak için önemli dis ve insani yardim kilifini kullanmasi talihsiz bir durumdur“ ifadelerini kullanmisti.

ABD Baskani Biden ise, geçtigimiz ay yaptigi açiklamada, Eger yasayi geçirirlerse, onaylayacagim“ seklinde konusmustu.
Kaynak: İHA