Tarihçi Erkiletlioglu Kayseri Surlarini Anlatti

Kayserili Tarihçi/Dis Hekimi Halit Erkiletlioglu; Türkiye Yazarlar Birligi Kayseri Subesi tarafindan organize edilen programda Kayseri Kalesi ve Sehir Surlarini anlatti.

Tarihçi Erkiletlioglu Kayseri Surlarini Anlatti
Tarih Arastirmacisi Halit Erkletlioglu, Kayseri’nin ilk yerlesim yeri olan bugünkü Bestepeler Bölgesi’nde bulunan Kapadokya Kiralligi’nin merkezi olan Mazaka sehrinin tepe üzerinde etrafi surlarla çevrili bir kale sehri oldugunu ifade etti.

Mazaka sehrinin yerlestigi tepenin etrafinin kismi, muhkem surlarla çevrili oldugunu, miladi yüzyila kadar, bugünkü Kayseri sehrinin kurulu bulundugu ovanin ise kismi batakliklarla kapli oldugunu, henüz yerlesim yeri olmaya müsait olmadigini söyleyen Erkiletlioglu, ovadan sularin çekilmesi ve ortaya çikan zemin üzerine Milattan Sonra 3. yüzyilda sehir dis surlarinin yapilmaya baslandigini ifade etti.

Ovaya ilk yapilan sehir surlarinin daha genis bir alani içine aldigini ifade eden Erkiletlioglu, sehrin Güney surlarinin Kartal Bulvari boyunca, Aziz Basilius tapinaginin kalintilarinin bulundugu bölgeye kadar uzandigini belirtti.

Kayseri Sehrinin Müslüman egemenligine girmesiyle, mevcut surlarin Melik Mehmed Gazi tarafindan yeniden muhkem hale getirildigini, Sultan Alaattin Keykubat zamaninda da iç ve dis surlarin daha muhkem hale getirildigini ifade eden Erkiletlioglu, surlarin kuzey bölümünün Ok Burcundan Sahabiye Medresesi kösesine kadar ulastigini, bu alan içinde bir devlethane sarayi ve bugünkü meydanin oldugu yerde yine genis bir meydanin oldugunu vurguladi.

Kayitli tarih üzerinden geçmisten günümüze kadar Kayseri Surlari’nin etrafli anlatimi olan yeni kitabinin müjdesini de veren Erkiletlioglu’nun verdigi Kayseri Surlari Semineri, ilgili bir topluluk tarafindan takip edildi.
Kaynak: İHA