150 Yillik Tarihi Konak Restore Edildi

Rize’nin Güneysu ilçesinde 150 yillik tarihi konak restorasyon edildi.

150 Yillik Tarihi Konak Restore Edildi
Rize’nin Güneysu ilçesinde Nurten Topçu’ya ait olan yaklasik 150 yillik ‘Topçuoglu Konagi’ zamanla yikilarak kullanilamaz hale geldi. Sahibi tarafindan mülkiyeti Kizilay’a bagislanan konak sonrasinda Güneysu belediyesi tarafindan teslim alindi. Yapilan ihalenin ardindan Kültür ve Turizm Bakanligi ile Güneysu Belediyesi tarafindan baslanan restorasyon çalismalari tamamlandi. Yaklasik 1 buçuk senelik çalismanin ardindan konak yöre mimarisine uygun bir sekilde hiçbir degisiklik yapilmadan restore edildi. Güneysu sinirlari içerisinde ilk restore edilen Topçuoglu Konagi ziyaretçilerine kapilarini açacak.

“Tamamen aslina uygun bir sekilde restore edildi”

Aslina uygun bir sekilde konagin restore edildigini ifade eden Güneysu Belediye Baskani Rifat Özer, “Konagimiz yaklasik 150 yillik bir konak. Zamaninda Nurten Topçu tarafindan Kizilay’a bagislandi. Bu konak tamamen kullanilamaz hale gelmisti. Biz bunu Kizilay’dan teslim aldik ve 8 aylik kisa bir süre içerisinde ihale ettik. Kültür Bakanligi ile birlikte yürüttügümüz bir çalisma. Su an da tamamen bitmis durumdadir. Bu konak kültür varliklari tarafindan koruma altina alindigi için tamamen aslina uygun bir sekilde restore edildi. Hiçbir alaninda bir degisiklik yapilmadi. Uzun zamandir bos kaldigi için zamanla dogan etkenlerden dolayi yipranmasi ve yikilmasina neden oldu. Bu evi Güneysu belediyesinin konuk evi olarak kullanmayi düsünüyoruz. Turizme açmayi düsünüyoruz. Burayi ziyaret edenleri agirlayacagiz. Sadece Güneysu’da degil Rize’de bu sekilde kullanilmayan konaklar var. Bu konagi görenler kendi mülkiyetlerinde böyle çalisabilirler” seklinde konustu.



“Ahsap kisimlarin çogu deforme olmus ve çürümüs durumdaydi”

Tamamen kullanilamaz hale gelen konakta yapilan restorasyon çalismalarindan bahseden Santiye sefi Vehbi Sarimehmet ise, “Bodrum katinda yontma tas sekli mevcuttur. Ahsap kisimlarin çogu deforme olmus ve çürümüs durumdaydi. Bu deforme olan kisimlar sökülerek saglam olan tas bölümlerine birtakim güçlendirmeler yapildi. Yapinin tas duvarlari saglama alindiktan sonra yeniden yapim tarzinda ahsap karkas sistemleri kuruldu. Ahsap karkaslar yöreye uygun bir sekilde birbirine düz geçme seklinde diyebilecegimiz tarzdan çikildi. Yaklasik 1 buçuk senelik ugras sonucunda Güneysu halkinin hizmetine sunulacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA