BM Güvenlik Konseyi, Orta Dogu Gündemiyle Toplandi

Orta Dogu’da gerilimi azaltmak için tüm ülkeleri sorumluluk almaya çagiran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Daha fazla savasi ne bölge, ne de dünya kaldirabilir” dedi.

Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Iran’in Israil’e düzenledigi saldiri sonrasinda Israil’in talebiyle acil toplanti gerçeklestirdi. Toplantida konusan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Dogu’nun uçurumun esiginde oldugunu belirterek, bölge halkinin yikici ve büyük bir çatisma tehlikesiyle karsi karsiya oldugunu söyledi.

“Simdi gerilimi azaltma ve azami itidal zamanidir” diyen Guterres, “Uçurumun kenarindan geri adim atmanin zamani geldi. Orta Dogu’da birden fazla cephede büyük askeri çatismalara yol açabilecek herhangi bir eylemden kaçinmak hayati önem tasimaktadir” ifadelerini kullandi. Sivillerin çatismalar nedeniyle halihazirda en büyük bedeli ödedigine vurgu yapan Guterres, gerilimin daha da tirmanmasini önleme konusunda tüm ülkelerin ortak sorumluluk sahibi oldugunu ifade etti.

“Gazze konusunda ortak sorumlulugumuz var”

1970 yilinda kabul edilen Dostça Iliskiler Bildirgesi’ni hatirlatan Guterres, güç kullanimini içeren misilleme eylemlerinin uluslararasi hukuka göre yasak oldugunu söyledi.

“Gazze’de derhal insani ateskes saglanmasi, tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz serbest birakilmasi ve insani yardimin engellenmeden bölgeye ulastirilmasi konusunda ortak sorumlulugumuz var” diyen Guterres, “Isgal altindaki Bati Seria’daki siddeti durdurmak, Mavi Hat boyunca gerilimi azaltmak ve Kizildeniz’de güvenli ulasimi yeniden saglamak konusunda ortak bir sorumlulugumuz var” seklinde konustu.

Herkesin baris için çaba gösterme konusunda ortak sorumluluk sahibi oldugunu hatirlatan Guterres, “Bölgesel ve tabii ki küresel baris ve güvenlik her geçen saat zayifliyor. Daha fazla savasi ne bölge, ne de dünya kaldirabilir” ifadelerini kullandi.

ABD, Ingiltere ve Fransa’dan Iran’a kinama

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardimcisi Robert Wood ise Iran’i kinadi. BM Güvenlik Konseyi’nin Iran’a yönelik adim atmasi gerektigini söyleyen Wood, “Iran’in pervasiz davranislari sadece Israil halki için degil, Ürdün ve Irak gibi BM üyesi diger ülke halklari için de tehdit olusturmaktadir” ifadelerini kullandi. Iran’in Hizbullah ve Husiler gibi unsurlari kullanarak uluslararasi güvenligi tehdit ettigini savunan Wood, Iran’in bölgede tansiyonu yükselten eylemlerinin yakindan takip edilmesi ve Iran’in BM Güvenlik Konseyi nezdinde sorumlu tutulmasi gerektigini ifade etti.

Ingiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da Iran’i kinayarak Tahran’in saldirilar dolayisiyla sorumlu tutulmasi gerektigini söyledi.

Israil’e desteklerinin tam oldugunu yineleyen Fransa’nin BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere ise Iran’i siddetle kinadiklarini kaydetti.

Riviere, BM Güvenlik Konseyi nezdinde Iran’in sorumlu tutulmasi için çaba göstereceklerini vurguladi.

“Diplomatik misyona saldiri uluslararasi hukuka aykiri”

Rusya’nin BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Israil’in Iran’in Sam’daki diplomatik misyonunu hedef aldigini hatirlatti. Herhangi bir ülkenin diplomatik misyonuna saldirinin uluslararasi hukukun açikça ihlali oldugunu ve savas nedeni sayilacagini vurgulayan Nebenzia, bu konuyu BM Güvenlik Konseyi’nde gündeme getirdiklerinde kinama kararinin ABD, Ingiltere ve Fransa tarafindan engellendigini söyledi.

Nebenzia, BM’nin Iran ve Israil’e yönelik tutumunda çifte standart oldugu görüsünü dile getirdi.

Iran’dan mesru müdafaa vurgusu

Iran’in BM Daimi Temsilcisi Ali Kerimi Makam da BM Güvenlik Konseyi’nin Israil’in Iran’in Sam’daki diplomatik misyonunu vurmasina tepkisiz kaldigina dikkat çekti. Saldirinin uluslararasi hukukun açikça ihlali oldugunu hatirlatan Makam, Iran’in mesru müdafaa hakki çerçevesinde Israil’deki askeri tesisleri hedef aldigini vurguladi. Iran’in hava saldirilarini siddetle kinadiklarini belirten Israil’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise Iran’i durdurmak için uluslararasi toplumun harekete geçmesi gerektigini savundu.
Kaynak: İHA