Is Gücü Ihtiyacinin En Fazla Oldugu Alan Imalat Sektörü

ISKUR tarafindan yayimlanan Isgücü Piyasasi Arastirmasina göre, 2023 yilinda en çok imalat sektöründe isgücü ihtiyaci oldugu belirlendi.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, ISKUR tarafindan hazirlanan ve Türkiye’deki isgücü piyasasinin ihtiyaçlarinin hem arz hem de talep yönlü olarak zamaninda ve istenilen düzeyde karsilanabilmesi amaçlayan Isgücü Piyasayi Arastirmasi’ni paylasti. Isgücü, arz ve talebinin temel niteliklerinin belirlenip bunlara uygun önlemlerin zamaninda alinmasini hedefleyen arastirmaya iliskin sosyal medya hesabindan açiklamalarda bulunan Bakan Isikhan, Isgücü piyasasinin ihtiyaçlarini belirlemek ve etkin çözümler üretebilmek için çalismalarini sürdürdüklerini bildirdi.

En fazla imalat sektöründe isgücü ihtiyaci oldugu belirlendi

Öte yandan yapilan arastirmada, 2023 yili içerisinde 2 ve üzeri istihdam saglayan 86 bin is yeri ile görüsülerek isgücü ihtiyacinin oldugu sektörler tespit edildi. Buna göre en fazla imalat sektöründe isgücü ihtiyaci oldugu belirlendi. Imalat sektöründe yer alan is yerlerinin yüzde 16,6’sinda eleman ihtiyaci bulunurken, ayni sektörde 20 ve üzeri çalisani olan is yerlerinin ise yüzde 37,3’ünde eleman ihtiyaci oldugu arastirmada yer aldi.

En çok eleman aranan meslekler

Arastirma kapsaminda isverenler tarafindan en fazla eleman aranan meslekler de belirlendi. En çok açik is olan 10 meslek arasinda makineci (dikis), garson (servis elemani), satis danismani, ahsap mobilya imalat ustasi, temizlik görevlisi, gazalti kaynakçisi, konfeksiyon isçisi, akaryakit satis elemani, ark kaynakçisi ve soför (yük tasima) yer aldi. Açik is olan mesleklerde aranan beceriler incelendiginde yeterli mesleki ve teknik bilginin ilk sirada, is tecrübesinin ikinci sirada oldugu tespit edildi.

Türkiye genelinde is yerlerinin yüzde 8,7’sinde açik is bulunuyor

Arastirmaya göre Türkiye genelinde is yerlerinin yüzde 8,7’sinde açik is bulundugu, bu oranin 20 ve üzeri çalisani olan is yerlerinde 27,6’ya ulastigi görüldü.

Kadin is gücü tercih edilen açik islerde ise makineci (dikis), temizlik görevlisi, satis danismani, mutfak görevlisi, manti ustasi, ön muhasebeci, garson (servis elemani), konfeksiyon isçisi, asçi ve okul öncesi ögretmeni meslekleri ön plana çikti.

Isverenlerin yüzde 12,5’i eleman temininde güçlük çekiyor

2023 Is gücü Piyasasi Arastirmasi’ndan elde edilen veriler neticesinde isverenlerin yüzde 12,5’inin eleman temininde güçlük çektigi tespit edildi. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen 10 meslek arasinda makineci (dikis), garson (servis elemani), ahsap mobilya imalat ustasi, gaz alti kaynakçisi, insaat isçisi, satis danismani, tir-çekici soförü, soför-yük tasima ve akaryakit satis elemani, çelik kaynakçisi meslekleri bulunuyor.

Eleman temininde güçlük çekilmesinin en önemli sebepleri arasinda ilgili mesleklerde yeterli is basvurusunun yapilmamasi ilk sirada geliyor. Gerekli mesleki beceriye sahip eleman bulunamamasi ve yeterli is tecrübesine sahip eleman olmamasi ise diger sebepler arasinda yer aliyor.

Isverenlerin 1 yil sonra istihdam artis beklentisi yüzde 5,4

Arastirma kapsaminda temasa geçilen is yerlerinde 1 yil sonraki istihdam artis beklentisinin yüzde 5,4 oraninda oldugu görüldü.

En fazla istihdam artisi beklenen 10 meslek arasinda garson (servis elemani), kurye, satis danismani, makineci (dikis), insaat isçisi, ahsap mobilya imalat ustasi, ark kaynakçisi, soför-yük tasima, konfeksiyon isçisi ve ag teknolojileri meslekleri gösterildi.
Kaynak: İHA