Palandöken Açiklamasi 'Prim Gününü Dolduranlar Sagliktan Yararlansin'

TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Prim gününü dolduran esnafimiz emeklilik yasini beklerken saglik hizmetlerinden kesintisiz faydalanabilmeli” dedi.

Palandöken Açiklamasi 'Prim Gününü Dolduranlar Sagliktan Yararlansin'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken yaptigi açiklamada, “Artik yerel seçimler sona erdi. Esnaf ve sanatkârin en önemli sorunlarindan biri prim gün sayisindaki esitsizlikten kaynakli. Cumhurbaskanimiz tarafindan esnafimizin prim gün sayisinin 7 bin 200’e düsürülecegi müjdesi camiamizda büyük bir sevinçle karsilanmisti ancak henüz hayata geçirilmedi. Bu müjde bir an evvel hayata geçirilerek esnafimizin prim günü 7 bin 200’e sabitlenmeli. Prim gününü dolduran esnafimiz ise emeklilik yasini beklerken saglik hizmetlerinden kesintisiz faydalanabilmeli” dedi.



"Verilen müjdenin hayata geçirilmesi için geç kalinmamali"

Bayramdan sonraki süreçte esnaf ve sanatkarlarin sorunlarinin yeniden masaya yatirilmasi gerektiginin altini çizen Palandöken, “Bag-Kur’lu çalisanlarin hizmet süresi çok uzun. Sabah 6’da dükkani açar, gece 12’ye kadar çalisir. Yanlarinda çalisan ise 8 saatle sinirli. Ancak Bag-Kur’lu esnafimiz 9 bin günde emekli olurken SSK’li çalisanlar 7 bin 200 günde emekli oluyor. Arada 1800 prim günü, yani yaklasik 5 yillik fark var. Emeklilik sürelerinde SSK ve Bag-Kur ayrimi yapilmasi Anayasa’nin esitlik ilkesine aykiridir. Anayasamizda ‘devlet esnaf ve sanatkari koruyucu ve destekleyici tedbirler alir’ denmesine ragmen, esnafimiz uzun prim gün sayisi ile magdur oluyor. SSK ile çalisanlar ay sonu geldiginde maasini alirken esnaf ticari faaliyetle ugrastigi için zarar etme riski var. Magduriyetin önlenmesi için Sosyal Güvenlikteki norm birligi yani prim günü esitleme müjdesi geç kalinmadan hayata geçirilmeli” seklinde konustu.



"Bag-Kur primlerinde destek ve ödemi kolayligi olmali"

Öte yandan, sigorta primleri çok yüksek oldugu için düzenli prim ödeyenlere verilen tesvikin artirilmasini talep eden Palandöken, “Enflasyon yükseldikçe, vatandasin sikintilari arttikça bu da dolayisiyla esnafa yansiyor ve esnaf sattigi malin yerine yenisini koyamiyor. Kiralar, faturalar, akaryakit, hammadde, yanindaki sigortali çalisan derken esnafimizin maliyeti çok artti. Bunlara ilave bir de yüksek primler yük oluyor. Bu kapsamda düzenli prim ödeme tesvik oraninin yüzde 5’ten yüzde 10’a çikarilmasi bile esnafimizi rahatlatir. Bayramdan sonraki süreçte esnafimizin prim günü magduriyeti, haksiz rekabet ve perakende yasasi ile birlikte sosyal güvenlik yasasinin tekrar masaya yatirilmasi lazim. Hem hakkaniyetle is yapan esnafin hayatini idame ettirebilmesi hem de yeni nesil esnaflarin piyasaya aktör olarak çikabilmeleri için bu sözlerin tutulmasini bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA