Güney Kore'de Seçimleri Ana Muhalefetteki Demokratik Parti Kazandi

Güney Kore’de yapilan genel seçimleri ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP) kazandi. Seçim maglubiyeti sonrasinda iktidardaki Halkin Gücü Partisi (PPP) lideri Han Dong-hoon ve Güney Kore Basbakani Han Duck-soo istifa etti.

Güney Kore'de Seçimleri Ana Muhalefetteki Demokratik Parti Kazandi
Seçmenlerin 4 yil boyunca görev yapacak Ulusal Meclis üyelerini belirlemek üzere dün sandik basina gittigi Güney Kore’de yarisin galibi belli oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP) Ulusal Meclis’teki 300 sandalyeden 175’ini elde ederek çogunlugu sagladi. Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol’un mensubu oldugu iktidardaki Halkin Gücü Partisi (PPP) ise 108 sandalyede kaldi. Eski Adalet Bakani Cho Kuk liderligindeki Kore’nin Yeniden Insasi Partisi (RKP) 12 sandalyenin sahibi olurken, Reform Partisi 3, Yeni Gelecek Partisi 1 ve Ilerici Parti 1 sandalye kazandi.

Seçimin galibi Demokratik Parti’nin lideri Lee Jae-myung seçim sonuçlari ile ilgili yaptigi ilk açiklamada, “Bu, partimizin basarisi degil, halkin büyük zaferidir” dedi.

Lee, bundan sonra tüm partilerin bir araya gelerek mevcut ekonomik krize karsi mücadele etmesi gerektigini vurguladi.

Iktidar partisinde ve hükümette istifa depremi

Seçimde hüsran yasayan iktidardaki Halkin Gücü Partisinde (PP) ise istifa depremi yasandi. Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk-yeol’un en yakinindaki isimlerden biri olan PPP lideri Han Dong-hoon, Ulusal Meclis seçimlerindeki yenilginin sorumlulugunu üstlenmek amaciyla istifa ettigini açikladi.

Han, “Halkin destegini alamadigimiz için herkesten özür diliyorum. Halkin iradesine saygi duyuyor ve seçim sonuçlarinin tüm sorumlulugunu üstlenerek istifa ediyorum” ifadelerini kullandi. Güney Kore Devlet Baskanligi Ofisi’nden yapilan açiklamada ise Basbakan Han Duck-soo’nun da istifasini Yoon’a sundugu belirtildi.

Yenilgi sonrasinda Yoon’dan degisim mesaji

Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol, Baskanlik Özel Kalem Müdürü Lee Kwan-seop araciligiyla yaptigi açiklamada seçim yenilgisini kabul ederek degisim mesaji verdi. “Halkin genel seçimlerde ortaya koydugu iradeyi alçakgönüllülükle kabul edecek ve yönetimde reform yapmak için çaba gösterecegim” diyen Yoon, “Ekonomiyi istikrara kavusturmak ve insanlarin geçimini kolaylastirmak için elimden geleni yapacagim” ifadelerini kullandi.

Seçmenler sandiga gitmisti

Güney Kore’de seçmenler, 4 yil boyunca görev yapacak Ulusal Meclis üyelerini seçmek üzere dün sandik basina gitmisti. Yaklasik 52 milyonluk nüfusa sahip ülkede, 44.3 milyon seçmen yerel saatle 06.00-18.00 arasinda 14 bin 259 seçim merkezinde oy kullanmisti. Partilerin Ulusal Meclis’teki 300 sandalye için yaristigi seçimlerde 254 sandalyenin sahibi ülke çapinda kullanilan oylarla dogrudan seçim yöntemiyle belirlenirken, 46 meclis üyesi ise bölge farki gözetilmeksizin partilerin oy oranina göre seçiliyor.
Kaynak: İHA