'Kanser Her Evrede Tedavi Edilebilir Bir Hastaliktir'

Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Idris Yücel, kanserin her evrede tedavi edilebilir bir hastalik oldugunu ancak erken evrede teshis edilen hastaligin daha kolay tedavi edildigini söyledi.

'Kanser Her Evrede Tedavi Edilebilir Bir Hastaliktir'
Medicana Saglik Grubu Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Idris Yücel, kanser hastaliginin tanisi, tedavisi ve sonrasi hakkinda merak edilen sorulari yanitladi. Kanser hücretlerinin kontrol çogalmasina dikkat çeken Prof. Dr. Yücel, “Kanserde hücreler ölmüyorlar, kontrolsüz sekilde çogaliyorlar. Bu hücre ölümü belli bir düzen ve hiyerarsi içinde oluyor yalniz kanserde bu hücreler ölmüyorlar ve kontrolsüz sekilde çogaliyorlar. Kanser tedavisi çok yönlüdür, her kanseri türü, organi hücre yapisina göre tedavisi degisir. Tedavi yöntemleri çok çesitli cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormon terapi, biyolojik ajanlar, akilli ilaçlar gibi çok seçenek var. Bazen kombine olarak kullanilir bazen de biri odakli ilerlenebilir” dedi.



“Kanser her evrede tedavi edilebilir bir hastaliktir”

Kanserin her evrede tedavi edilebilir bir hastalik olduguna deginen Medicana International Samsun Hastanesi doktorlarindan Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Idris Yücel, “Kadinlarda meme kanseri erkeklerdeyse prostat kanseri daha sik görülür. Kanser her evrede tedavi edilebilir bir hastaliktir. Yalniz erken evrenin tedavisi daha kolaydir. Tedavi; kanser cinsi, organ türü, yerine ve evresine göre degisir. Erken evrede tedavi önemlidir yalniz bazi kanser türlerinde ileri evrede tedavi mümkündür. Kanser çok çesitli belirtiler gösterebilir. Hangi organa ait bir kanser olduguna baglidir. Örnegin her 8 kadindan 1’inin meme kanserine yakalanma riski var. Meme disarda bir organ oldugu için kadinlarimizin yakalama sansi daha büyük. Tarama yöntemleri de mevcut. Ailede kolon kanseri varsa kolonoskopi ile tarama yapilabilir. 50 yasini geçmis herkes aslinda kolonoskopi yaptirabilir” diye konustu.



“Kanserin yüzde 40’i alinacak önlemlerle önlenebilir”

Düzenli ve saglikli beslenmenin kansere yakalanma riskini düsürdügünü dile getiren Prof. Dr. Yücel, “Hasta, çevresiyle iliskisini sinirlandirmamalidir. Yalniz hasta kemoterapi aliyorsa bagisiklik sistemi zedeleniyor, bu da kisinin bagisikliginin düsmesine neden oluyor. Bu durumda fazla insanla temas sonrasi enfeksiyon kapabilir bu nedenle bir kisitlama söz konusudur. Yoksa kisi kanserinden dolayi çevresinden hayattan soyutlanmamali, tam tersi hayatin içinde olmalidir. Beslenme sekli olarak eti makul seviyede, yagi az miktarda tükettigimizde ve yesillige agirlik verdigimizde çesitli kanserden korunabilirsiniz. Beslenme aliskanliklari kanserin korunmasinda önemli. Kanserin yüzde 40’i alinacak önlemlerle önlenebilir. Kanser tedavisinde bitkisel ürün kullaniminin yeri yoktur. Fitoterapi ile hiçbir kanser türü tedavi edilemedi. Kanser tedavisinde bunca yildir yeni tedaviler gelistiriliyor, kanserin ot ile bir tedavi süreci yoktur” seklinde konustu.

Kaynak: İHA