AK Parti Dogu Karadeniz'de 2 Il Kaybetti, CHP Kalesini Tekrar Geri Aldi

CHP, 31 Mart Mahalli Idareler Genel Seçimlerinde Dogu Karadeniz Bölgesi’nde kalesi olan Giresun’u tekrar aldi. 2014 yerel seçimlerinde Türkiye’de ilçeler bazinda yüzde 82,72 oy oraniyla rekor kiran Trabzon’un Hayrat ilçesi 2024 seçimlerinde de bölgedeki en yüksek oy oranina sahiplik unvanini korudu. Iller bazinda Cumhurbaskani Erdogan’a en büyük destek ise babaocagi Rize’den geldi.

31 Mart 2024 Mahalli Idareler Seçim sonuçlari için heyecanli bekleyis sona erdi. AK Parti, Dogu Karadeniz Bölgesi’ndeki Artvin, Giresun, Gümüshane, Rize ve Trabzon illerinde 32 ilçe kazanirken, CHP 15 ilçe, MHP 8 ilçe, IYI Parti 2 ilçe, Saadet Partisi 1 ilçe, Yeniden Refah Partisi 1, Demokrat Parti 1 ilçede seçim kazandi. AK Parti’nin 2014 yerel seçimlerinde Türkiye’de ilçeler bazinda yüzde 82,72 oy oraniyla rekor kirdigi Trabzon’un Hayrat ilçesinde 4 dönem belediye baskanligi yapan ve AK Parti tarafindan yeniden aday gösterilen Mehmet Nuhoglu, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi yüzde 72,37 oy orani ile kazandi. AK Parti’nin Arsin ve Vakfikebir ilçelerini kaybettigi seçimlerde IYI Parti Yomra’da belediye baskanligini korudu. Cumhur ittifaki MHP adaylari ise mevcut ilçeleri olan Salpazari ve Çarsibasi’nda seçimin kazanan tarafi oldu. Dogu Karadeniz Bölgesi’nde Yeniden Refah Partisi’nin kazandigi tek ilçe Arsin olurken, Vakfikebir ilçesinde ise bagimsiz aday seçimi kazandi.

CHP Artvin’i birakmadi

2019 yeril seçimlerinde tekrar Artvin Belediyesi’nin alan Cumhuriyet Halk Partisi kentteki oylarini korudu. Dogu Karadeniz Bölgesi’nde kalelerinden biri olan Artvin’de Hopa, Kemalpasa, Borçka, Murgul, Merkez ve Yusufeli’nde ilçeleri kazanirken, AK Parti ise Ardanuç, Savsat ve Arhavi ilçelerinde oylarin çogunlugunu aldi. Kentteki ilçelerde CHP’li belediyelerden Arhavi, Ardanuç ve Savsat ilçesini AK Partili adaylar kazanirken, AK Partili belediyelerden Murgul ile yapilan baraj nedeniyle yeni yerine tasinan Yusufeli ilçesinde seçimin galibi CHP oldu.

CHP Dogu Karadeniz’deki kalesini geri aldi

CHP’nin Dogu Karadeniz Bölgesi’ndeki kalesi olan Giresun, 2019 yerel seçimlerinde çok az bir oy orani ile AK Parti’ye geçmisti. 10 yil boyunca CHP’li ismin belediye baskanligi yapmasinin ardindan Giresun’u kazanan AK Partili adayin baskanligi bir dönem sürdü. 31 Mart 2024 Mahalli Idareler Seçimleri’nde resmi olmayan sonuçlara göre Giresun’u tekrar CHP’nin adayi kazandi. Oylarin çogunlugunu alarak bölgedeki kalesini tekrar geri alan CHP 3 ilçe sayisini da 4’e çikardi. AK Parti’nin 8 ilçe aldigi seçimde MHP 2, Saadet Partisi 1 ve IYI Parti 1 ilçe kazanmis oldu. Dogu Karadeniz Bölgesi’nde Saadet Partisi’nin kazandigi tek yer Çanakçi ilçesi olurken, CHP’li belediye olan Tirebolu içesi IYI Parti’ye geçti.

Cumhurbaskani Erdogan’a en büyük destek babaocagi Rize’den geldi

31 Mart Mahalli Idareler Genel Seçimlerinde AK Parti Genel Baskani ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a en büyük destek babaocagi Rize’den yüzde 54,70 oy oraniyla geldi. Resmi olmayan sonuçlara göre, Rize merkezde belediye baskanligini Cumhur Ittifaki adayi Rahmi Metin kazandi. 2019 yerel seçimlerinde Rize’den yüzde 72,71 oy orani alan AK Parti’nin bu seçimlerde orani yüzde 54,70’e düstü. Rize’nin Ikizdere ve Derepazari ilçelerini bir dönem aradan sonra yeniden geri kazanan Adalet ve Kalkinma Partisi, Iyidere, Kalkandere, Güneysu, Hemsin, Çamlihemsin ve Rize Belediyesi’nde yeniden kazandi. Henüz kesin olmayan sonuçlara göre Ikizdere’de Abdi Eksi, Derepazari’nda Saban Kalça, Iyidere’de Saffet Mete, Kalkandere’de Mehmet Yilmaz, Güneysu’da Rifat Özer, Hemsin’de Halim Kazim Bekar, Çamlihemsin’de Ömer Altun Belediye Baskani oldu. Çayeli ilçesinde ise mevcut Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Baskan Ismail Hakki Çiftçi yeniden baskan seçilirken Pazar ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayi Neset Çakir, Ardesen’de CHP adayi Enver Atagün, Findikli’da ise mevcut CHP’li baskan Ercüment Sahin Çervatoglu kazandi. Oy oranlari ise YSK’nin kesin sonuçlarinin açiklanmasiyla netlesecegi Rize’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in memleketi olmasi nedeniyle Rize Belediyesi’nde ve baba ocagi Güneysu ilçesinde aday göstermeyen MHP, AK Partili adaylari destekleme karari almisti.

Dogu Karadeniz’de bagimsiz adayin kazandigi tek ilçe Vakfikebir oldu

Trabzon Büyüksehir Belediye’sini resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51,49 oy orani ile Cumhur Ittifaki AK Parti Trabzon Büyüksehir Belediye Baskan adayi Ahmet Metin Genç kazandi. CHP’nin adayi Hasan Süha Saral’in yüzde 28,43 oy aldigi Trabzon’da Ortahisar ilçesi AK Parti’den CHP’ye geçti. AK Parti’den Ergin Aydin ve CHP’den Ahmet Kaya’nin kiyasiya yaristigi seçimin kazanani eski milletvekilli Ahmet Kaya oldu. 5 farkli siyasi partinin ilçe kazandigi Trabzon’da bir bagimsiz aday da AK Partili ilçede oylarin çogunlugunu alarak Belediye Baskani seçildi. Vakfikebir’de AK Parti’den yeniden aday gösterilen Muhammet Balta, siyasi partilerin yani sira 3 bagimsiz adaya karsi yaristigi seçimi kaybetti. Bagimsiz olarak aday oldugu ilçede Fuat Koçal resmi olmayan sonuçlara göre Vakfikebir’in yeni Belediye Baskani seçildi.

Gümüshane’de MHP 3 ilçeyi aldi

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 31 Mart Mahalli Idareler Genel Seçimlerinde en fazla ilçe kazandigi il Gümüshane oldu. Merkez, Torul ve Köse ilçelerinde vatandaslar oy haklarini MHP’den yana kullandi. AK Parti ve MHP’nin adayinin kiyasiya yaristigi Gümüshane’de resmi olmayan sonuçlara göre MHP’nin adayi Vedat Soner Baser, resmi olmayan sonuçlara göre oylarinin yüzde 41,62’sini alarak yeni baskan seçildi. AK Parti 2 ilçe seçimi kazanirken, Demokrat Parti’nin Dogu Karadeniz Bölgesi’nde tek ilçe kazandigi yer Gümüshane’nin Siran ilçesi oldu.
Kaynak: İHA