Sanayi Ve Teknoloji Bakani Kacir Açiklamasi 'Teknoloji Gelistirme Bölgelerini 22 Yilda 2'Den 101'E Yükselttik'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, 22 yilda 2’den 101’e yükselttikleri teknoloji gelistirme bölgeleri ve destekledikleri bin 298 Ar-Ge ve 327 tasarim merkezi ile ülkemizde teknoloji seviyesi yüksek üretim kapasitesi insa ettiklerini söyledi.

Sanayi Ve Teknoloji Bakani Kacir Açiklamasi 'Teknoloji Gelistirme Bölgelerini 22 Yilda 2'Den 101'E Yükselttik'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, bir dizi ziyaret ve yatirim projesinin protokol imza töreni için geldigi memleketi Giresun’da 2. Organize Sanayi Bölgesinde yeni fabrikalar açilis, temel atma ve Giresun Teknopark açilisini gerçeklestirdi.

Bulancak 2. OSB’deki Teknoparkta düzenlenen törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, “Giresun’umuza, sanayimizin katma degerli üretim gücünü arttiracak, sehrimizin bilimsel ve teknoloji tabanli kalkinmasini daha da ivmelendirecek yeni tesisler, yeni eserler kazandirmanin gururunu yasiyoruz. Dünya, savaslar, salginlar, ekonomik ve jeopolitik krizlerin küresel dengeleri kökten degistirdigi, ticaret kurallarinin yeniden yazildigi çalkantili ve zorlu bir dönemden geçiyor.

Bu firtinali denizde birçok ülke rotasini kaybetmisken, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde son 22 yilda olusturdugumuz siyasi istikrar iklimi, rekabetçi, sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapisi, güçlü AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle sayisiz vizyon projeye imza attik. Baskalarinin hayal bile edemeyecegi asirlik projeleri çeyrek asra sigdirarak ülkemizin tarihine ve talihine yeni bir istikamet kazandirdik. Askerî insansiz hava araci üretiminde dünyada lider, ticari araç, günes paneli, beyaz esya, çimento üretiminde Avrupa’da birinci olan Türk sanayisini insa ettik. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’mizca kurulan sayisini 22 yilda 2’den 101’e yükselttigimiz teknoloji gelistirme bölgeleri ve destekledigimiz bin 298 Ar-Ge ve 327 tasarim merkezi ile ülkemizde teknoloji seviyesi yüksek üretim kapasitesi insa ettik” dedi.



"Kisi basina düsen milli gelir de artti"

Yatirim, üretim, istihdam ve ihracat ekseninde büyümeyi kesintisiz sürdürerek kisi basina düsen millî gelirin 13 bin 110 dolara, millî geliri ise 1 trilyon 118 milyar dolara çikardiklarini da belirten Bakan Kacir, “Küresel tedarik zincirlerinde ve enerji arzinda yasanan kirilmalara, yasadigimiz deprem felaketlerine ragmen 255,8 milyar dolarla ihracatimizda tarihi bir rekora imza attik. Girisimcilik ekosistemimiz milyar dolar degerlemeyi asan 7 Türk teknoloji girisimi çikardi ve bunlarin 6’si Ar-Ge tesviklerimizle basariya ulasti. Savunma sanayinde ülkemizi liderlige tasiyan yeni nesil endüstri politikasini sivil alana tasiyarak yeni nesil elektrikli ve akilli millî otomobilimiz Togg’u basariyla yollara çikardik. 60 yil öncesinin devrim otomobili hayalini devrin otomobilini üreterek gerçege dönüstürdük.

Astronotumuz Alper Gezeravci’nin uzay yolculuguna 85 milyon vatandasimizla birlikte taniklik ettik.

Türkiye Yüzyili’nda da yesil ve dijital dönüsümü hizlandiracak, ülkemizi küresel düzeyde ileri teknoloji üretim merkezi hâline getirecek, bilgi temelli dijital ekonomiyi büyütecek, yenilikçi ve girisimci insan kaynagimizi güçlendirecek adimlari atmaya devam edecegiz. Millî Teknoloji Hamlesi vizyonumuz dogrultusunda ülkemizi teknolojiyi üreten ve gelistiren ülke hâline dönüstürmek, küresel pazarda ülkemizin etkinligini artirmak ve dünya çapinda bir üretim merkezi olarak konumumuzu pekistirmek amaciyla, altyapisi güçlü ve çevre dostu planli sanayi alanlari sunuyoruz. Yatirim, üretim, istihdam ve ihracat ekseninde büyümeyi kesintisiz sürdürerek kisi basina düsen millî geliri 13 bin 110 dolara, millî gelirimizi ise 1 trilyon 118 milyar dolara çikardik” dedi.



"OSB’ler kalkinmanin kalbinde yer aliyor"

Son 22 yilda Organize Sanayi Bölgelerinin sayisini 192’den 361’e, OSB’lerimizde istihdami 415 binden 2,6 milyona çikardiklarini da açiklayan Bakan Kacir, ”OSB’si olmayan il birakmadik. Giresun’umuz da bu planli sanayilesme hamlemizden payini ziyadesiyle aldi. 22 yil önce sadece bir organize sanayi bölgesi bulunan sehrimize 3 yeni OSB kazandirarak Giresun’umuzu sanayi yatirimlari için cazibe merkezine dönüstürdük. Giresun 2. Organize Sanayi Bölgemizle de yaklasik 49 hektarlik alanda sanayicilerimize altyapisi güçlü ve çevre dostu modern planli sanayi alanlari sunuyoruz. Bugün de Giresun 2. OSB bünyesinde orman ürünlerinden savunma sanayine, mobilyadan gida sanayine farkli sektörlerde faaliyet gösteren 6 üretim tesisinin açilisini gerçeklestiriyoruz. 4 adet üretim tesisimizin temelini atiyoruz. 790 istihdam olusturacak bu 10 fabrika ile OSB’miz insallah 3 binden fazla vatandasimiz için ekmek kapisi olacak. Tabi sehrimize yeni üretim alanlari kazandirmak kadar önem verdigimiz bir diger husus Giresun ekonomisinin teknoloji odakli dönüsümünü saglamak. Bu dogrultuda bugün açilisini gerçeklestirdigimiz Giresun Teknokent’i sehrimize kazandirdik. Teknokentimizi üniversite ve sanayi is birligini kuvvetlendigi, bilgi ve üretimin bulustugu, yenilikçi fikirlerin ürüne dönüstügü öncü merkez olarak konumlandirdik. Bin 275 metrekare kiralanabilir alana sahip Giresun Teknoloji Gelistirme Bölgemizle, sehrimizin katma degerli ve teknoloji odakli kalkinmasina yeni bir ivme kazandiracagiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak 45,6 milyon lira destek sagladigimiz bu altyapiyla Giresun’umuzun yildizi daha da parlayacak. Inaniyorum ki teknoparkimiz alaninda öncü, lider teknoloji girisimlerine ev sahipligi yapacak. Önümüzdeki dönemde Giresun’un kalkinmasina ivme kazandiracak yatirimlarin önünü daha da açacagiz. Mevcut üretimi, ihracati, istihdami çok daha ileri noktalara çikaracagiz” dedi.

Yapilan konusmanin ardindan törenle Giresun’da 2. Organize Sanayi Bölgesinde yeni fabrikalar açilis, temel atma ve Giresun Teknopark açilisini gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA