Tokat'ta 532 Yillik Tarihi Gelenek Yeniden Hayata Geçiriliyor

Tokat Vakiflar Bölge Müdürlügü, tarihi Gülbahar Hatun Imareti’nde Ramazan ayi boyunca her gün 400 kisiye iftar vererek 532 yil öncesine dayanan bir gelenegi canlandiracak. Imarette çocuk etkinlikleri ve musiki gösterilerinin düzenlenecegi her gün farkli etkinliklerle misafirlerini agirlayacak.

Tokat'ta 532 Yillik Tarihi Gelenek Yeniden Hayata Geçiriliyor
Tokat Vakiflar Bölge Müdürlügü, tarihi ve anlamli bir gelenegi canlandirarak Ramazan ayini özel bir atmosferde yasatmak için harekete geçiyor. 2. Bayezid tarafindan 1492 yilinda annesi adina yaptirilan ve sehirdeki en önemli hanim sultan vakfi olma özelligi tasiyan Gülbahar Hatun Imareti, 532 yil sonra asli fonksiyonuna uygun bir sekilde yeniden hayirseverlerin katkilariyla iftar sofralarini kuruyor. Tokat Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan düzenlenecek iftar organizasyonu, 81 ildeki Vakiflar Genel Müdürlügü’nün koordinasyonuyla gerçeklesecek. Gülbahar Hatun Imareti, Ramazan ayinda her gün 400 kisiye hayirseverlerin katkilariyla iftar verecek. Ayrica ramazan sonrasinda da ihtiyaç sahiplerine günlük bin kisilik sicak yemek ikraminda bulunacak olan imaret, çocuk etkinlikleri ve musiki gösterileriyle de renklenecek. Her gün farkli bir etkinlikle misafirlerini agirlamayi planlayan Tokat Vakiflar Bölge Müdürlügü, tasavvuf musikisi, ilahi grubu ve Hacivat Karagöz gösterisi gibi kültürel etkinliklerle Ramazan’in ruhunu yasatacak. Iftara gelen misafirler Türkiye’de ilk olan restoran mantigiyla masalarda agirlanacak ve özel bir hizmetle karsilanacak.

Kentin tarihine ve kültürüne uygun bir sekilde düzenlenecek olan bu özel iftar etkinlikleriyle, Ramazan’in eski Osmanli dönemlerindeki atmosferi Tokat sokaklarina tasinacak.

“532 yil önceki imaret aslina uygun olarak hizmet verecek”

Konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansina özel açiklama yapan Tokat Vakiflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdogan, “Vakiflar Genel Müdürlügümüz tarafindan 2022 yilinda 25 ilde düzenlenen iftar organizasyonu bu yil genisletildi. 81 ilde, Kültür ve Turizm Bakanligi Vakiflar Genel Müdürlügümüzce bölge müdürlüklerimiz araciligiyla kurulacak iftar sofralarinda ihtiyaç sahiplerine dileyen tüm vatandaslara hizmet verilecektir. Bizler de Tokat Vakiflar Bölge Müdürlügü olarak 2. Bayezid tarafindan 1492 yilinda annesi Gülbahar Hatun adina yaptirilmis olan ve sehirdeki en önemli hanim sultan vakfi olma özelligi tasiyan Gülbahar Hatun imaretinde vâkifin iradesine uygun bir sekilde Ramazan ayinda her gün 400 kisiye hayirseverlerin katkilariyla iftar verecegiz. Ayrica ramazan ayindan sonra da ihtiyaç sahiplerine günlük bin kisilik sicak yemek ikraminda bulunacaktir. Bu imaret 2. Bayezid tarafindan annesi Gülbahar’in adina vakfedilmis bir imarettir. 532 yil önce vakfedilmis bu imareti asli fonksiyonuna uygun olarak tekrar imaret olarak hizmet verecektir. Burada çocuk etkinlikleri olacak. Burada her gün musiki etkinligimiz olacak. Tasavvuf musikisi, ilahi grubu, Tokat’imizin bir tane devlet sanatçisi burada çocuklarimizi eglendirmek için Hacivat Karagöz gösterisi yapacak. Ney taksimi yapilacak. Her gün bir etkinlikle misafirlerimizi kendilerini özel hissettirecegimiz bir sekilde agirlamak istiyoruz. Buraya iftar için gelen her misafirimiz restoran mantigiyla masalarimiza oturtturulacak. Kendilerine masalarinda servisleri yapilacak. Güzel etkinliklerle Ramazan’in ayni Osmanli döneminde yasatildigi gibi Tokat’imizda yasatmak için elimizden gelenin gayreti gösterecegiz” dedi.

Kaynak: İHA