Savunma Sanayisinde Yerlilik Orani Yüzde 80'E Çikti

Düzce Üniversitesi ev sahipliginde organize edilen 5. Uluslararasi Mühendislik Arastirmalari Sempozyumu basladi.

Savunma Sanayisinde Yerlilik Orani Yüzde 80'E Çikti
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda Programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Savunma Sanayii Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Hakan Karatas, Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ilhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, davetli konuklar, farkli üniversitelerden akademisyenler, arastirmacilar ile Düzce Üniversitesi ögrencileri ve basin mensuplari katildi.

Programin açilis konusmasini gerçeklestiren Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Yunus Biçen, ilki 2015 yilinda Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Düzce Meslek Yüksekokulu inisiyatifiyle baslayan Uluslararasi Mühendislik Arastirmalari Sempozyumu’nun, daha sonra uluslararasi boyuta dönüstügünü ifade etti.

Sempozyumda; 29 oturum ve 186 bilimsel sunum gerçeklestirilecegini, bu bilimsel sunumlardan 118’inin çevrim içi, 68’inin ise yüz yüze olacagini belirten Doç. Dr. Yunus Biçen, katki sunanlara tesekkür ederek sözlerini sonlandirdi.

“Geleneksel mühendislik anlayisinin degisti”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskani Prof. Dr. Resul Kara yaptigi konusmada; 20 farkli mühendislik alaninda, 29 oturumda 186 bilimsel sunumu literatüre ve bilime kazandiracak olmanin büyük mutlulugunu yasadiklarini dile getirdi. Bilimin ve teknolojinin gelismesiyle geleneksel mühendislik anlayisinin degistigini söyleyen Kara, farkli bilimlerle bir araya gelerek bilginin üretime aktarilmasinin kazanç olarak ortaya çikacagina vurgu yapti. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak bölge sanayisi ile is birligi içinde mühendisler yetistirdiklerine isaret eden Prof. Dr. Kara, katilimlari için Savunma Sanayii Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Hakan Karatas’a tesekkür etti.

“Mühendislik multidisipliner bir alan”

Programda konusan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Savunma Sanayii Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Hakan Karatas’i Düzce Üniversitesi’nde konuk ettikleri için kendisine tesekkür ederek sözlerine basladi.

Türkiye’nin geleceginin mühendislikte oldugunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Sözbir, mühendisligin multidisipliner bir alan oldugunun altini çizdi. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin ülkemizde 13. sirada, devlet üniversiteleri arasinda ise 9. sirada oldugunu dillendiren Sözbir, enerji alaninda ise ülke birincisi olduklarina dikkat çekti. Yayin ve atifta ise ülke genelinde ilk 30’larda olduklarini belirten Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, sempozyuma destek veren kisi ve kurumlara tesekkürlerini iletti.

“Son 20 yilda savunma sanayisinde yerlilik orani yüzde 20’den yüzde 80’e çikti”

Protokol konusmalarinin ardindan açilis oturumunda Savunma Sanayii Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Hakan Karatas, “Savunma Sanayinde Yetenek Yönetimi” adli bir konusma gerçeklestirdi. Savunma sanayinin ülkemizin gururu oldugunu söyleyen Karatas, savunma sanayisinin gelistirilmesi, modernizasyonu ve tedarigi temel görevler olarak nitelendirdi. Son 20 yilda savunma sanayisinde yerlilik oraninin yüzde 20’den yüzde 80’e çiktiginin altini çizen Prof. Dr. Karatas, son 10 yilda ise 185 ülkeye 230 çesit ürün ihraç ettiklerini vurguladi.

Yetenek Yönetimi Konusunda Ufuk Açici Bilgiler

Savunma Sanayii Baskanligi’nin yeni yaklasimini; Roller, Sürdürülebilirlik, Is Yapis Kültürü, Ihracat Odagi ve Yetenek Yönetimi basliklarinda açiklayan Hakan Karatas, Yetenek Yönetimi bölümünü detayli olarak degerlendirdi. Kurumsal, fonksiyonel ve bireysel açilardan Yetenek Yönetimi konusunda ufuk açici bilgiler paylasan Karatas, Milli Yetkinlik Hamlesi ve Yetkinlik Dönüsümü konularinda da aydinlatici bilgilerle konusmasini noktaladi.

5. Uluslararasi Mühendislik Arastirmalari Sempozyumu’nun ilk gününde hem çevrim içi ve hem yüz yüze oturumlar gerçeklestirildi.

Oturumlarda, tüm mühendislik alanlarinda geçmis deneyimler, yeni gelismeler ve arastirma sonuçlari anlatilarak bilimsel tartismalar isiginda degerlendirmeler gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA