TCMB'nin Zorunlu Karsiliklar Hakkinda Teblig'de Degisiklik Yapilmasina Dair Tebligi, Resmi Gazete'de

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi’nin (TCMB) Zorunlu Karsiliklar Hakkinda Teblig’de Degisiklik Yapilmasina Dair Tebligi, Resmi Gazete’de yayimlandi.

Merkez Bankasi, siki para politikasi durusunu desteklemek için ilave sikilasma adimlari atildigini açikladi.

Bu dogrultuda kredi büyümesine dayali menkul kiymet tesisi kapsaminda Türk Lirasi ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylik büyüme sinirinin yüzde 2’ye indirilmesine ve ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylik büyüme sinirinin yüzde 2’ye düsürülmesine, tasit kredilerinde ise yüzde 2 sinirinin korunmasina karar verildi.

Ticari kredilerde; ihracat, yatirim, tarim ve esnaf kredileri ile kamu kuruluslarina ve deprem bölgesine yönelik krediler bu sinirlamadan muaf tutulmaya devam edilecek.

Merkez Bankasinca belirlenen krediler için büyüme oraninin 29.03.2024 hesaplama tarihinden 3.01.2025 hesaplama tarihine kadar bir önceki hesaplama tarihine göre yüzde 2’nin üzerinde olmasi halinde bu orani asan kredi tutari kadar Türk lirasi cinsinden zorunlu karsilik bloke olarak tesis edilecek.

“Parasal aktarim mekanizmasinin güçlendirilmesine yönelik ilave adimlar üzerinde çalisilmaktadir”

Merkez Bankasindan konu ile ilgili yapilan açiklamada ilave adimlarin üzerinde çalisildigi belirtilerek, “Kredi büyüme sinirlarina iliskin uygulamanin etkinligini artirmak amaciyla, menkul kiymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayali zorunlu karsilik tesis edilmesine yönelik çalismalar devam etmektedir. Ayrica, parasal aktarim mekanizmasinin güçlendirilmesine yönelik ilave adimlar üzerinde çalisilmaktadir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA