Garmenttech 2025 Konfeksiyon Teknolojileri Fuari Istanbul'da Düzenlenecek

Türkiye’nin önde gelen konfeksiyon makine üreticileri ve dünyaca ünlü markalarin temsilcileri, GarmentTech Istanbul Konfeksiyon, Nakis Makineleri Yedek Parça ve Yan Sanayi Fuari için Teknik Fuarcilik ile is birligi yapti. Fuarin ilki 25-28 Haziran 2025 tarihleri arasinda Istanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) düzenlenecek.

Garmenttech 2025 Konfeksiyon Teknolojileri Fuari Istanbul'da Düzenlenecek


Hazir giyim ve konfeksiyon sektörü hem istihdam hem de ihracat gelirleriyle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasinda yer aliyor. 22 bin 640 ihracatçi, 42 bin 434’e yakin imalatçinin oldugu sektör, üretimde çalisan yaklasik 700 bin kisi ile ülke istihdaminda da öncelikli sektörler arasinda bulunuyor. Perakende ve hazir giyim sektörüyle birlikte toplam istihdam ise 2 milyonu asiyor.

Öte yandan hazir giyim ve konfeksiyon; Türkiye’de en fazla ihracat yapan 3’üncü sektör konumunda yer aliyor. Türkiye ise; dünyanin en fazla hazir giyim ve konfeksiyon ihracati yapan 5’üncü ülkesi. 2023 yilinda 19,3 milyar dolarlik ihracat gerçeklestiren sektör, genel ihracat içinde yüzde 7,5’lik paya sahip.

30 yili askin fuarcilik tecrübesine sahip olan ve Uluslararasi Tekstil Makineleri Fuari ITM’i bir dünya markasi haline getiren Teknik Fuarcilik, konfeksiyon ve hazir giyim sektörünün yakaladigi basariyi sürdürülebilir hale getirmek üzere harekete geçti. Konfeksiyon Makineleri Danisma Kurulu üyelerinin destekleri ve Konfeksiyon Otomasyon ve Makine Imalatçilari Dernegi’nin (KOMID) is birligi ile düzenlenecek GarmentTech Istanbul Fuari; dünyanin dört bir yanindan gelecek profesyonel ziyaretçilere ve küresel alicilara ev sahipligi yapacak.

“GarmentTech Istanbul Fuari’ni bir dünya markasi haline getirecegiz”

Bu büyük bulusma ve is birliginin lansmani amaciyla düzenlenen GarmentTech Istanbul Fuari’nin basin toplantisi, Istanbul’da gerçeklestirildi.

Sektör birlik baskanlari, Konfeksiyon Makineleri Danisma Kurulu üyeleri ve firma yöneticilerinin katildigi toplantinin açilis konusmasini Teknik Fuarcilik Yönetim Kurulu Baskani Necip Güney yapti. Konusmasina, “Konfeksiyon Makineleri Danisma Kurulu’nun degerli üyeleri ve Konfeksiyon Otomasyon ve Makine Imalatçilari Dernegi’nin (KOMID) destekleri ve is birligi ile gerçeklestirecegimiz fuarimizin; ülkemize ve tüm konfeksiyon sektörümüze hayirli olmasini temenni ediyorum.” sözleriyle baslayan Güney, konfeksiyon ve hazir giyim sektörüyle ilgili bilgiler paylasti.

Güney, “ITM Uluslararasi Tekstil Makineleri Fuari’ni bir dünya markasi haline getiren organizasyon ekibi olarak bizler, yillardir oldugu gibi bugün de yine ayni özveri, ayni titizlik ve disiplin ile GarmentTech Istanbul Fuari’nin basari çitasini yükseltmek için çalisacagiz. Sektör birliklerimizin destegi ve Konfeksiyon Makineleri Danisma Kurulu üyelerimizle el ele vererek GarmentTech Istanbul Fuari’ni da bir dünya markasi haline getirecegiz” ifadelerini kullandi.

Güney, konusmasina söyle devam etti: “Son dönemlerde Euro bölgesinde düzenlenen fuarlar kan kaybediyor. Istanbul’da düzenleyecegimiz fuarimiz, konaklama, gastronomi ve ulasim kolayligi açisindan katilimci ve ziyaretçilere büyük kolayliklar sunuyor. Ayrica vize problemi nedeniyle Avrupa’ya giderken zorluk yasayan ülkelerden gelecek ziyaretçiler fuarimizin ziyaretçi sayisini arttiracak. Fuarimiza Almanya, Italya, Çin, Japonya, Misir, Özbekistan, Iran’in aralarinda bulundugu onlarca ülkeden 400’ün üzerinde firmanin katilim göstermesini bekliyoruz. Ayrica fuarlarin farkli bir sinerjisi var. Ülkelerin turizm gelirleri arasinda fuarlar oldukça önemli bir yer tutuyor. Örnegin Almanya’nin yillik fuar hacmi Türkiye’nin kat be kat üstünde. Bu nedenle Türkiye’nin fuarcilik alaninda turizm gelirlerini arttirmamiz sart. Fuar organizatörleri olarak bizlerin ve ilgili bakanliklarimizin bu konuda yogun bir sekilde çalismasi gerekiyor.”

“Sektör olarak umarim nice 30 yillar, birlikte basarili fuarlara imza atariz”

Fuar Danisma Kurulu adina konusma yapan Çatma Makina Yönetim Kurulu Baskani Yavuz Çatma, 30 yil önce kurulan Konfeksiyon Makineleri Danisma Kurulu olarak bugüne kadar sayisiz fuara imza attiklarini söyledi.

Çatma, “Teknik Fuarcilik ile yapmis oldugumuz is birliginin sektörümüze hayirli olmasini diliyorum. Umarim sektör olarak bundan sonra nice 30 yillar birlikte basarili fuarlara imza atariz. Danisma Kurulu olarak Konfeksiyon Makineleri Fuari alaninda dünyada ilk 3 fuar arasinda yer aliyoruz. Is birligimiz neticesinde ilk 2 fuardan biri olmayi hedefliyoruz. Sektör temsilcilerimize ve danisma kurulu üyelerimize destekleri için çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



“Fuar sayesinde yurt disindaki fuarlara gitmek zorunda kalmayacagiz"

KOMID Baskani Haluk Akin ise yerli konfeksyion makine üreticilerinin yurt disindaki fuarlara giderken vize problemi yasadigini hatirlatarak, “Fuari, tipki ITM gibi bir dünya markasi haline getirirsek yurt disindaki fuarlara gitmek zorunda kalmayiz. Teknik Fuarcilik firmasinin, KOMID ve Konfeksiyon Makineleri Danisma Kurulu’nun destegi ve is birligi ile GarmentTech Fuari’ni dünya markasi yapacagina inancimiz tam. KOMID olarak üyelerimizle birlikte bu fuarin basarili olmasi için elimizden gelen her seyi yapacagiz” diye konustu.



“Konfeksiyon Makineleri Sektörünün Teknik Fuarcilik ile is birligi yapmasi beni umutlandirdi”

Tekstil Makineleri ve Aksesuar Sanayicileri Dernegi (TEMSAD) Baskani Adil Nalbant konusmasinda tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin Türkiye için öneminden bahsetti. Tekstilin dünya ile rekabet edebilecegimiz tek sektör oldugunu söyleyen Nalbant, Teknik Fuarcilik firmasinin fuarcilik alanindaki tecrübesine vurgu yapti. 2004 yilindan beri Tüyap ve Teknik Fuarcilik ortakligi, TEMSAD is birligi ile düzenlenen ITM Fuari’nin dünyanin alaninda en önemli fuari haline geldigini hatirlatan Nalbant, sözlerine söyle devam etti: “Konfeksiyon makineleri sektörünün, GarmentTech Istanbul Fuari için Teknik Fuarcilik’la is birligi yapmakla en dogru karari verdigini düsünüyorum. Fuar, sektör adina beni oldukça umutlandirdi. Bizim tekstil makineleri alaninda yakaladigimiz basariyi, umarim sizler de konfeksiyon makineleri alaninda yakalarsiniz. Bu ekip, nasil ITM’i bir dünya markasi haline getirdiyse GarmentTech Fuari’ni da dünya markasi yapacaktir” diyerek sözlerini tamamladi.

Yatirimlarina yön vermek isteyen sektör profesyonelleri fuara katilacak

Yapilan açiklamaya göre, Türkiye’nin alaninda en kapsamli bulusmasi olacak fuarda; dikisten kesime, ütüleme sistemlerinden paketlemeye, nakistan baskiya ve denime kadar konfeksiyon ve hazir giyim üretiminde kullanilan tüm teknolojiler sergilenecek. Özellikle Ar-Ge ve inovasyona agirlik veren yerli ve yabanci üreticilerin küresel alicilarla bulusacagi fuar; yeni teknolojileri uygulamak ve yatirimlarina yön vermek isteyen sektör profesyonellerini misafir edecek. Kusursuz, hizli ve uygun maliyetli giyim üretmeyi hedefleyen, kapasitelerini artirmak ve makine parkurunu genisletmek isteyen firma yöneticileri fuara akin edecek.

Konfeksiyon ve hazir giyim sektörüne ivme kazandiracak

Avrupa ve Asya’yi birlestiren Istanbul’da gerçeklestirilen fuar, makine satislari ve yeni ticari is birlikleri sayesinde konfeksiyon ve hazir giyim sektörüne ivme kazandiracak. Fuar sirasinda gerçeklestirilecek makine satislari ve is birlikleri ile hem Türkiye’nin hem de dünya ticaret hacminin gelismesine katkida bulunulacak. Katilimci firmalar; marka bilinirligini arttirmanin yani sira yeni is birlikleri baslatma firsati yakalayacak.

Ulasim ve vize kolayligi, fuara çok sayida ziyaretçi çekecek

Dünya tekstil ve hazir giyim ticaretinin merkezinde olan Istanbul, bu büyük bulusmaya ev sahipligi yapacak. Fuarin dogu ile batiyi birlestiren bir köprü vazifesi gören Istanbul’da düzenleniyor olmasi fuari bir cazibe merkezi haline getirecek. Cografi konumu nedeniyle; hem Avrupa ülkelerindeki hem de Ortadogu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Balkanlar ve Asya ülkelerindeki firmalar uçakla 3 saatlik kisa bir yolculuk sonrasi Istanbul’a gelip fuari ziyaret edebilecek. Schengen vizesi problemi nedeniyle Avrupa’ya giderken sorun yasayan Iran, Cezayir, Misir, Tunus, Fas, Pakistan, Banglades ve Hindistan gibi ülkelerden gelecek ziyaretçilerin Türkiye’ye gelirken bu sorunu yasamamalari fuarin çok fazla ziyaretçi agirlamasini saglayacak.
Kaynak: İHA