Emine Erdoğan’dan kadın üreticilere çağrı: “Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla üreten emekçi kadınlarla bir araya geldiği “Tarımda Kadın Emeği Zirvesinde” "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım” dedi. Emine Erdoğan, “"Kimyasal ilaç ve gübrelere alternatif doğal yöntemleri kullanmazsak, biyoçeşitliliğimiz de tehlike altına giriyor. Attığımız her adımda, toprağa ve tabiata muamelemizde, bu gerçeği hiç unutmayalım” mesajı verdi.

Emine Erdoğan’dan kadın üreticilere çağrı: “Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın”
Emine Erdoğan’dan kadın üreticilere çağrı: “Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın”
Emine Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 6-8 Mart tarihlerinde düzenlenen 'Tarımda Kadın Emeği Zirvesine' katıldı. Kadınla toprak arasında emeğe dayalı uzun bir geçmişin olduğunu söyleyen Erdoğan, 'Tohumu, topraktan kundağına yatıran, suyunu dualarla veren, şefkat damlayan elleriyle büyüten, sizlersiniz. Toprağın alın yazısı olduğunu, sabrı öğreten kadim bir öğretmen olduğunu biliyorsunuz. Anadolu toprağı nasıl bereketliyse, Anadolu kadını da çalışkandır, üretkendir' dedi.

GIDANIN YARIDAN FAZLASI KADIN ELİYLE ÜRETİLİYOR

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gıda üretiminin yarıdan fazlasının kadınların ellerinde gerçekleştiğine değinen Erdoğan, 'Sizler, bir yandan vatanınızı doyurarak milletimize analık yapıyor, diğer yandan henüz doğmamış evlatlarımızın hakkını gözetiyorsunuz' diye konuştu. Erdoğan, 2017'den bu yana bin 537 çeşit ata tohumunu, gen bankalarında koruma altına aldıklarını kaydederek, '37 yerel çeşidi de tescil edilerek kayıt altına aldık. Bildiğiniz gibi, geleceğimizin güvence altına alınması için doğa temelli, sürdürülebilir üretim modelleri esastır. Böyle bir üretim de ancak bölgesel koşullara ve iklime uygun yerel tohumların kullanılmasıyla mümkün olabilir' ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan’dan kadın üreticilere çağrı: “Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın”

EKİLMEMİŞ BİR KARIŞ TOPRAK BIRAKMAYALIM

Emine Erdoğan, kadın üreticilere şöyle seslendi:

'Peygamber efendimiz, bir hadis-i şeriflerinde, 'Kimin tarlası varsa onu eksin. Kendisi ekmezse din kardeşine ektirsin' buyuruyor. Bir verip bin aldığımız toprağın, üzerimizde hakkı vardır. Bu hakkı, onu ekerek, koruyarak, zehirli maddelerden uzak tutarak teslim edebiliriz. Bu hususta sizlerden çok şey beklediğimi ifade etmek istiyorum. Gelin sizler bu konuda öncü olun. Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım. Toprağa yalnızca karnımızı doyuracak ürünü değil, geleceği de ektiğimizi hiç aklımızdan çıkarmayalım.'

Emine Erdoğan’dan kadın üreticilere çağrı: “Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın”

KÜLLİYENİN ATIKLARI KOMPOST GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR

Kimyasal gübreler ve zirai ilaçların toprağı yorduğunu, küstürdüğünü belirten Erdoğan, 'Mesela, biz Külliye'de oluşan organik atıklarımızı kompost gübreye dönüştürüyor ve park bahçe faaliyetlerimizde kullanıyoruz. Bahçede gördüğünüz bütün bitkiler kompost gübre ile beslenip serpiliyor. Böylece kimyasal gübrelerin toprakta birikmesini, derinlere sızarak yeraltı sularına karışmasını ve gaz halinde havayı kirletmesini de engellemiş oluyoruz. Kimyasal ilaç ve gübrelere alternatif doğal yöntemleri kullanmazsak, biyoçeşitliliğimiz de tehlike altına giriyor. Oysa bu topraklar, Yaradan'ın yeryüzüne nakşettiği muhteşem bir eserdir. Attığımız her adımda, toprağa ve tabiata muamelemizde, bu gerçeği hiç unutmayalım. Topraklarımıza bir anne şefkatiyle sahip çıkan siz değerli kadın çiftçilerimizin ve tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü şimdiden tebrik ediyorum' sözlerini kullandı.

Emine Erdoğan’dan kadın üreticilere çağrı: “Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın”

KADIN VARSA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VARDIR

Tarım Bakanı Yumaklı, kadınların kırsal kalkınmada büyük rolü olduğuna dikkat çekerek, 'Biliyoruz ki, kırsal kalkınmada kadın varsa sürdürülebilirlik vardır. Bu kapsamda kadınlarımızın ekonomik anlamda güçlenmesi, kırsal alanların gelişmesinde ve güçlendirilmesinde kilit rol oynamaktadır. Bakanlık olarak da kadınların ve gençlerin tarımsal üretimde yer almaları için var gücümüzle çalışıyoruz. Kırsal kalkınmada son 22 yılda 774 bin projeye reel rakamlarla yaklaşık 120 milyar lira hibe ödemesi yaptık' ifadelerini kullandı.