Tikali Burun, Bebeginizi Uyutmaz

Burnu tikali bebegin beslenirken genzinden hiriltili sesler gelebildigini söyleyen Çocuk Sagligi ve Hastaliklari uzmani, "Bebek zorlandigi için terleyip kizarabilir. Yine gece uykusu sirasinda rahat nefes alamayan bebek sik sik uyanir. Huzursuz olur, aglar. Piyasada burundaki sümükleri çekmek için agizla kullanilan aspiratörlerden aileler kaçinmali." dedi.

Tikali Burun, Bebeginizi Uyutmaz
Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Yeliz Öz, özellikle kis aylarinda bebek ve çocuklarda burun tikanikligi sikayetinin sikça görüldügüne deginerek aileleri ulardi. Dr. Öz, nefes almayi zorlastiran bir durum olan burun tikanikliginin tek basina bile gece uykusunu bozdugunu belirterek, söyle devam etti: "Burnu tikanan bebek, eger anne sütü veya biberonla besleniyorsa, beslenmeye basladiginda agizdan nefes alamayacagindan ve burnu da tikali oldugundan anne memesini veya biberonu sik sik birakma egiliminde olur. Beslenirken burun ve genizden hiriltili sesler gelebilir. Bebek zorlandigi için terleyip kizarabilir. Sonunda sinirlenip beslenmeyi erken de kesebilir. Yine gece uykusu sirasinda rahat nefes alamayan bebek sik sik uyanir. Huzursuz olur, aglar."

"Bogaz kurumasina neden olur"

Daha büyük çocuklarin burunlarinin tikandigini kendilerinin ifade ettigini vurgulayan Dr. Öz, "Beslenmelerinde fazla zorluk olmasa da, gece uykuda agizlari açik uyuduklari için bogazlari kurur. Bazen sik sik uyanip su içme ihtiyaci hissederler. Kalitesiz bir uyku olusur." dedi.

Dr. Öz, burun tikanikliginin en sik nedeninin soguk alginligi olduguna isaret ederek söyle devam etti: "Bunun disinda alerjik nezle, geniz etinin büyümesi ve bazen de buruna yabanci cisim sokulmasi burun tikanikligina neden olan diger nedenlerdir. Nezlede burun tikanikligina genellikle saydam akinti, hapsirma, öksürme ve bazen hafif ates eslik eder. 7-10 gün içinde kendiliginden geriler ve iyilesir. Alerjik nezlede ise yukaridaki belirtilere ek olarak burunda kasinti ve yogun hapsirik bulunur. Genellikle mevsim geçisleri ve baharda polen zamani artma görülür." ifadelerini kullandi.

"3 yas sonrasi geniz eti büyümesine dikkat"

Dr. Öz, geniz eti büyümesi durumlarinda burun tikanikliginin gece ve gündüz sürekli halde olduguna dikkati çekerek, su bilgileri verdi: "Çocuk gündüz bile nefes alabilmek için agzi açik durur. Genellikle 3 yas sonrasi geniz eti büyümesi tanisi konulabilmekle birlikte bazen daha küçük bebek ve çocuklarda da geniz eti büyümesi tespit edilebilir. Özellikle uykuda horlama, agzi açik uyuma, terleme, saga sola dönerek huzursuz uyuma tipiktir. Çok asiri tikayici durumlarda uykuda nefes durmasi bile olusabilir. KBB doktoru tarafindan yapilan muayene ile geniz etinin tikayiciligina bakilir. Solunum yollarini tam kapatici etlerde operasyon karari alinir. Yabanci cisim kaçmalari genellikle tek taraflidir. Burunda tek tarafli tikanma, kötü kokulu ve iltihapli akinti yapmasi yabanci cisim için tipiktir. KBB hekimince cisim çikarilir."

"Burun aspiratöründen kaçinin"

Burun tikanikliginda her yas için fizyolojik serum ve deniz (okyanus) suyu adiyla satilan ürünlerin rahatlikla kullanilabilecegine deginen Dr. Öz, su degerlendirmede bulundu: "Büyük çocuklarda ilaç da içeren damla ve spreyler kisa süreligine tedaviye eklenebilir. Tikanikligin sebebine uygun damla ve spreyler doktor kontrolünce verilir. Evde alinabilecek önlemler ise soguk buhar veren nem cihazlari ile bebek/çocugun yattigi odanin nemlendirilmesi, yastik veya yatak basina uçucu dogal burun açici yaglardan damlatilmasi veya en basitinden bir kuru soganin biçakla bölünüp basucuna konmasi söylenebilir. Piyasada burundaki sümükleri çekmek için agizla kullanilan aspiratörler özellikle çok kuvvetli çekme basinci uygulandiginda orta kulakta negatif basinç olusturarak kulaga sivi çekilmesine ve kulak enfeksiyonuna yol açabileceginden dolayi kullanilmamasi önerilir."
Kaynak: İHA