Depremzede Kadinin PVC Boru Içinde Yetistirdigi Ürünler Gelir Kapisi Oldu

HATAY – Hatay’in Reyhanli ilçesinde yasayan Tugba Alvanoglu’nun Tayvanli ögrencilerden ögrendigi topraksiz tarim yöntemiyle PVC borularda yetistirdigi ürünler gelir kapisi oldu.

Depremzede Kadinin PVC Boru Içinde Yetistirdigi Ürünler Gelir Kapisi Oldu
Tarim arazilerinin verimliliginin her geçen gün azaldigi Dünya’da topraksiz tarim önem arz etmeye basladi.

Ögrenci degisim programi kapsaminda Tayvan’dan Türkiye’ye gelen 23 ögrenci, Reyhanli ilçesinde yasayan Tugba Alvanoglu’nu topraksiz tarimla tanistirdi. Alvanoglu, PVC boru içerisinde küçük kum taneleriyle ve suyla kurdugu sistemle, topraksiz tarim yapmayi basardi. Ilk olarak marul yetistirmeyi basaran kadin, PVC boru içerisinde üretim yaparak gelir elde etmeyi basardi.

Is yerine kurdugu sistemin Tayvan’dan gelen 23 ögrencinin projesi oldugunu söyleyen Alvanoglu, “Hatay’in toprak bakimindan çok zengin. Çok ciddi anlamda Türkiye’nin belirli ürünlerini de karsilayabiliyor. Ama ona ragmen buradaki gençlere ve en önemlisi depremde zarar gören gençlere bir örnek olmak. Ilerleyen dönemlerde biliyorsunuz insanlar çogaliyor ve toprak kalmayabilir, bunun küçücük bir bilim adami seklinde bir projeyle geldiler. Kendileri çok ciddi bir laboratuvar çalismasi ile bize bu projeyi hayata geçirdiler. Çok ciddi anlamda da kisa bir süreçte verim aldik. Yapmis olduklari çalisma 3 aylik bir süreçti. 3 aylik süreçte gençlerimiz hem projeyi hayata geçirdiler hem de neler yetistirilebilir bir de bunun takibini yaptilar. Yani farkli bir cografya da farkli bir olay nasil hayata geçirilebilir, bunun çalismasina resmen bizde sahit olduk. Çünkü insanlarin, acaba ’nasil yapiliyor, nasil bir sistemle çalisiyor’ diye gerçekten dikkatini çekiyor. Çocuklarin ve gençlerin ugrak yeri oldugu için sürekli olarak bizler takip ediyoruz. Umariz ilerleyen dönemler de bu tür projeler hem gençlerimize örnek olur hem de tarim alanin da bu tür projelerle ekonomik yönden de ciddi anlamda bir destek olur" dedi.



Küçük kum tanelerinin su ile birlesiminden olusan projede marul yetistirmeyi basardiklarini belirten Alvanoglu, "Teoride degil de pratikte belirli bir sekilde sizlere sunuyoruz. Sadece sudan ve küçücük kum taneleriyle beraber yapilan bir proje, suyun devir daim yapmasiyla çalisan bir sistem. Burada toprakta olan bütün alacagi maddeler neler varsa bu maddeleri bu sefer suyla beraber kayalarla suyun içine katarak yapiyorsunuz. Toprakta hangi ürün, hangi besleyici neler varsa, onu insan yapisi olarak su ve kumla birlestirerek böyle bir projeyi hayata geçiriyorlar. Su anda marullarimiz var. Dönem dönem mevsimsel olarak ürünler var. Önce ne kadar dayanaklidir diye çiçeklerle denedik. Simdi marullarimiz var. Çok kisa sürede cevap verdi. Nerdeyse 10 günlük bile degil. Büyüyünce artik yemeye çalisiyoruz. Bu mevsim bittikten sonra daha farkli bir ürünle hayata geçirecegiz. Bu bizim biraz da pilot çalismamiz, bir pilot çalismasinda bunlar yapildigi zaman, ilerleyen dönemde Reyhanli’da yetismeyen bir çilek ya da farkli ürünler olabilir. Bunlari yapabiliriz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA