Türkiye'nin 'En Kuzeyi', 'En Mutlu' Ve 'En Yasli' Ili Sinop

Türkiye’nin ‘en kuzeyi’, ‘en mutlu’ ve ‘en yasli’ ili Sinop, vatandaslarina huzurlu bir yasam ortami sunuyor.

Türkiye'nin 'En Kuzeyi', 'En Mutlu' Ve 'En Yasli' Ili Sinop
Sira disi özellikleri ile dikkat çeken Sinop; Türkiye’nin en kuzeyinde yer aliyor, en mutlu ve en yasli insanlari barindiriyor.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) 2023 yili Istatistiklerle Yaslilar arastirmasina göre, Türkiye’nin en yasli ili yillardir üst üste oldugu gibi 2023 yilinda da yeniden Sinop olarak belirlendi. TÜIK tarafindan gerçeklestirilen ’Yasam Memnuniyet Arastirmasi’nda da Türkiye’nin en mutlu ili geçen yil yine Sinop olmustu.

Vatandaslar, Sinop’un Türkiye’nin en yasli ili olma durumunu kisitli is imkâni sebebiyle gençlerin büyük sehirlere göç etmesi, yaslilarin da huzurlu ve sakin oldugu için burayi tercih etmesinden kaynaklandigini söyledi.



Uzun yillardir ’en mutlu’ ve ’en yasli il’

Yasli nüfus oraninin en yüksek oldugu il, 2023 yilinda da yüzde 20,0 ile Sinop oldu. Sinop’ta yasli nüfus orani yüzde 20,0 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 18,7, kadinlarda ise yüzde 21,4 oldu. Sinop’u yüzde 19,5 ile Kastamonu, yüzde 18,3 ile Giresun izledi.

"Emekli memleketi, is sahasi yok"

Sinoplular, ’en yasli il’ olma durumlarini degerlendirdi. Sinop’ta yasayan Ibrahim Gündogdu, Sinop’ta belirli bir is sahasinin olmadigini belirterek, “Bizim memleketimiz agirlikli olarak emekli memleketi. Yasli bir nüfus. Bizim gençlerimiz disarida okur, ögrencidir. Memleketimize gelen memurlar burada emekli olduktan sonra kalir, gençlerimiz de disarida okur. Burada belirli bir is sahasi yok. Önemli bir gelir kaynagimiz da yok. O yüzden gençlerimiz gelirlerini disarida ararlar ve okurlar. Biz böyle mutluyuz” dedi.



"Emekli için güzel ve rahat bir sehir"

Sinop’ta yasayan Tastan Çoban, “Gördügüm kadariyla Sinop’ta dogru dürüst bir üretim yok. Emekli sehri. Güzel ve rahat bir sehir. Biz memurlar belli yillardan sonra bazi seylere ayak uydurmada zorlaniyor muyuz bilmiyorum ama rahat bir il istiyoruz. Burasi emekliler için çok rahat ve çok güzel bir sehir. Fakat üretim de olmamasi bu yasli nüfusun artmasina sebep oluyor diye düsünüyorum” diye konustu.



"Ben burada yasamaktan mutluyum"

Sinop’ta yasayan Kadir Yakin ise “Nüfusu az. Millet çalisa çalisa yaslandi. Simdi de hastaliklarla ugrasiyoruz. Büyük sehirlere gidenler geri geliyor, Sinop’a yerlesiyor. Gençler de bos geziyor. Babalari bakarsa bakiyor, bakmazsa bir sey yok. Ben burada yasamaktan mutluyum. Evim var, kira vermiyorum. Bahçem de var. Orada gidip oyalanip hastaliklarla ugrasiyorum. Hanim hasta, ben de hastayim. Ugrasip duruyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA