Akaryakitin Sizdigi Sapanca Gölü'nden Sevindiren Detaylar Açiklamasi 'Su Içilebilir'

Kocaeli’de yapilan yol çalismasi neticesinde delinen Kuzey Atlantik Antlasmasi Örgütü’nün (NATO) petrol boru hattindan Sapanca Gölü’ne sizan akaryakiti temizlemek için ekipler seferber oldu. Büyük çogunlugu akaryakittan arindirilan gölden ekipler sürekli numune alarak suyun PH, iletkenlik ve oksijen degerlerini ölçüyor. SASKI’den yapilan açiklamada ise göldeki suyun içilebilir oldugu ifade edildi.

Akaryakitin Sizdigi Sapanca Gölü'nden Sevindiren Detaylar Açiklamasi 'Su Içilebilir'
Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde iki gün önce meydana gelen olayda, yol çalismasi yapildigi esnada NATO akaryakit boru hattinin bir kolu delindi. Boru hattindan meydana gelen akaryakit sizintisinin fark edilmesi üzerine durum yetkililere bildirildi.

Bölgeye sevk edilen ekipler, is makinesiyle boru hattinin belli bir kismini açarak hasar tespit çalismasi gerçeklestirdi. Kuyuya dolan ve boruda kalan akaryakit tankere tahliye edildi.

NATO hattinda basincin artmasi Sapanca Gölü’nü akaryakita bürüdü

Ekipler boru hatti tamirinde çalismalarini sürdürürken, gece yarisinda NATO hattinda basincin artmasi neticesinde sizinti büyüyerek, dere yatagi araciligiyla milyonlarin su içtigi Sapanca Gölü’ne sizdi. Gölün yüzeyini bürüyen akaryakiti gören vatandaslar, durumu Sakarya Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (SASKI) ekiplerine bildirdi. Bölgeye sevk edilen ekipler, yaptiklari çalisma neticesinde su yüzeyine barikat kurarak sizintinin büyümesine engel olmaya çalisti. Gölün Kocaeli kesiminden baslayan sizinti için ekipler çalisma alanlarini Sapanca ilçesinin Kurtköy Mahallesine kadar genisletti. Su yüzeyindeki barikatlari çogaltan ekipler, en kisa sürede göle sizan akaryakiti temizlemeye çalisiyor. Akaryakitin ise Kocaeli’ndeki petrol rafineri firmasindan Eskisehir’de bulunan hava üssündeki uçaklara aktarildigi ögrenildi.

Göldeki akaryakitin büyük çogunlugu temizlendi

Ekiplerin araliksiz çalistigi gölden akaryakitin büyük çogunlugu temizlendi. Göldeki alani genisleten ekipler yayilimi önlemek için seferber oldu. Kocaeli Su ve Kanalizasyon Idaresi (ISU) ekipleri ile Sakarya Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (SASKI) ekipleri ortak bir sekilde çalisarak Kocaeli kesiminde yer alan Masukiye Deresi’ne vidanjörler ve yakit emici pedlerle müdahalelerini sürdürüyor.

Akaryakitin sizdigi bölge havadan görüntülendi, SASKI göldeki su içi açiklama yapti

Akaryakitin gölden tamamen alinip bertaraf edilmesi için çalismalarinin sürdüren SASKI ekipleri, göldeki emici ped ve bariyerlerin sayisini artirdi. Büyük çogunlugu akaryakittan arindirilan gölden ekipler sürekli numune alarak suyun PH, iletkenlik ve oksijen degerlerini ölçüyor. Gölden alinan numunelerin ise Istanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’ne sevk edildigi ögrenildi. Havadan da görüntülenen göldeki akaryakitin bir an önce temizleneceginin haberini veren SASKI, göldeki suyun içilebilirligi hakkinda da açiklama yapti. Yapilan açiklamada, "Geçtigimiz gün yasanan üzücü hadise üzerine bölgeye ulasan ekiplerimiz 1 milyon vatandasimiz için olusabilecek tüm tehditlerin önüne geçmis ve içme suyu kanallarimizin güvenligini saglamistir. Hizli müdahalenin önemini bir kez daha gördügümüz bu olayin takibi ilk andan itibaren büyük bir titizlikle yapilmaktadir. Gölümüze karisan yakit maddesini en kisa süre içinde bertaraf edip çalismalarimizi sonlandiracagiz. Tüm vatandaslarimiz içme suyu konusunda müsterih olsun. Tüm vatandaslarimiz evlerinde çesme suyu kullanimi konusunda en ufak bir problem yasamayacaktir" denildi.
Kaynak: İHA