Bu Yilin Ilk Yavru Van Kedileri Dünyaya Geldi

Her yil yerli ve yabanci on binlerce kisinin ziyaret ettigi Van Kedi Villasi’nda koruma altinda bulunan kedilerin bu yilki ilk yavrulari dünyaya geldi.

Bu Yilin Ilk Yavru Van Kedileri Dünyaya Geldi
Türkiye’de milli irk olarak tescillenen ve ünü sinirlari asip dünyaya yayilan Van kedilerinin neslinin devami için çalismalar özverili bir sekilde sürüyor. Cana yakinligi, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüsü, tilki kuyruguna benzeyen uzun ve kabarik kuyrugu, degisik göz renkleri ve suya düskünlügüyle kentin en önemli degerlerinden olan Van kedilerinin 2024 yilindaki ilk yavrulari dünyaya gözlerini açti. Bu yil ilk olarak 2 Van kedisi, 5 yavru dogurdu.

“Ilk yavrular dogmaya basladi”

IHA muhabirine konusan Van Kedisi Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, yilda 3 dönem senkronize dogum yaptirdiklarini belirtti.

Sokakta yasayan kedilerin mart ayinda çiftlestigini ama Van kedilerinin ise bunlardan farkli olarak dogum yaptigini ifade eden Prof. Dr. Kaya, “Ortamlari ve beslenmelerinden kaynakli Van kedileri daha erken kizginliga gelmektedir. Bu sartlar sayesinde Van kedileri daha erken dogum yapmaktadir. Bu yüzden 2024 yilinin ilk yavrulari dogmaya basladi” dedi.



“30 kedi dogum yapacak”

Van kedilerin yaklasik 2 ay 10 gün önce kizginliga geldigini ve simdi ise dogumlara basladiklarini dile getiren Kaya, “Ilk etapta 30’a yakin anne kedi dogum yapacaktir. Su ana kadar da 2 anne kedimiz dogum yapti. Su an bizde 2024 yilinin ilk yavrulari sevinci var. Dogum yapan iki kediden bir anne kedinin ilk dogumuydu. Ilk dogumlarda genellikle düsük yavru sayisi olur. Su an için iki anneden 5 yavru kedimiz var” diye konustu.

Kaynak: İHA