Slovakya'da Halk Cumhurbaskanligi Seçimi Için Sandik Basinda

Slovakya’da halk yeni cumhurbaskanini belirlemek için yerel saatle 07.00 itibariyla oy kullanmaya basladi.

Slovakya'da Halk Cumhurbaskanligi Seçimi Için Sandik Basinda
Slovakya’da halk cumhurbaskanligi seçimi için sandik basina gidiyor. Yaklasik 4,3 milyon kayitli seçmenin bulundugu ülkede oy verme islemi yerel saatle 07.00’de basladi.

Oy kullanma isleminin 22.00’ye kadar devam edecegi seçimde 9 aday yarisiyor. Adaylar arasinda Parlamento Baskani Peter Pellegrini ve muhalefet tarafindan desteklenen eski Disisleri Bakani Ivan Korcok öne çikiyor.

Mevcut Cumhurbaskani Zuzana Caputova, ikinci dönem için yarismayacagini açiklamisti.

Yaklasik 5,4 milyon nüfuslu Slovakya’da toplam 5 bin 938 oy kullanma noktasinda oy kullanilacak. Oy kullanma isleminin tamamlanmasinin ardindan resmi olmayan ilk sonuçlarin gece saatlerinde, resmi sonuçlarin ise yarin açiklanmasi bekleniyor.

Adaylar arasinda Rusya-Ukrayna ayriligi

En güçlü adaylar olarak öne çikan ikiliden Pellegrini, Rusya yanlisi açiklamalariyla öne çikan Basbakan Robert Fico tarafindan desteklenirken, AB yanlisi siyasetçi Korcok ise Ukrayna yanlisi siyasi çizgisiyle biliniyor.

Seçimleri Pellegrini’nin kazanmasinin medyayi kontrol altina almaya ve yolsuzluk karsiti yasalari hafifletmeye çalismakla suçlanan Basbakan Fico’nun iktidardaki gücünü daha da pekistirmesi bekleniyor. Pellegrini’nin kazanmasinin ülkenin AB’den daha da uzaklasmasina neden olacagi yorumlari yapiliyor.

Anketlerde adaylar birbirine yakin

Son anketler, cumhurbaskanligi yarisinda iki adayin oylarinin birbirine oldukça yakin olduguna isaret ediyor. Ipsos tarafindan yayinlanan bir kamuoyu yoklamasi, Pellegrini’nin yüzde 37, Korcok’un ise yüzde 36 oy alacagini ortaya koydu.

Seçimde adaylardan hiçbirinin yeterli çogunlugu elde edememesi halinde seçimlerin ikinci turu, en fazla oy alan iki aday arasinda 6 Nisan tarihinde gerçeklestirilecek.
Kaynak: İHA