Ormanlarin En Büyük Düsmani Yangin

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi tarafindan Ormancilik Haftasi etkinliklerinde Türkiye ormanlari fotograf sergisinin açilisi ile insana, ormana ve fotografa dair baslikli panel gerçeklestirildi.

Ormanlarin En Büyük Düsmani Yangin
Türkiye Ormanlari Fotograf Sergisi’nin açilisi Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Abdurrahim Aydin ve sergi sahibi Orman Endüstri Mühendisi ve Doga Fotografçisi Aykut Ince tarafindan gerçeklestirildi.

Açilisin ardindan sergi alaninda Aykut Ince katilimcilara fotograflar hakkinda bilgiler verdi.

Sergi açilisinin sonrasinda Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenen “Insana, Ormana ve Fotografa Dair” baslikli panele geçildi. Programin açilisinda konusan Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Abdurrahim Aydin, “Esas itibariyle bir ülkenin daglari varsa, suyu vardir. Daglarin üzerinde ormanlari varsa temiz suyu var demektir. Bu ikisi varsa yasam var demektir. Orman ve su tüm yer alti ve yer üstü degerlerinden üstündür. Bunun farkina varmamiz lazim. Bunun farkinda olan ülke, vatandaslarina iyi bir yasam sunabilir” ifadelerini kullandi.

Orman ve ormancilik tarihi hakkinda bilgiler vererek konusmasina baslayan Aykut Ince ise, tarihte halkin refah oraniyla ormanlarin oraninin dogru orantida gittigini belirterek ormanlarin halkin refahini arttiran bir etki gösterdigini ifade etti.

Günümüze dogru artan nüfusun etkisi ile tarim alanlarina olan ihtiyacin artmasi sonucunun, ormanlarin yok olmasini hizlandirdigini söyleyen Ince, çevrenin sürdürülebilirliginin önemi üzerinde durarak, ormanlarin tahribati ve bilinçsiz kullanilmasinin orman alanlarinin azalmasina neden oldugunu sözlerine ekledi.

Ormanlarin en büyük düsmaninin orman yanginlari oldugunu söyleyen davetli konusmaci, orman yanginlarinin yüzde 90’inin insan eliyle ortaya çiktigini dile getirdi. Odunun her alanda insan hayatinda yer edindigini belirten Ince, madencilik, mobilya, isinma ve barinma gibi birçok alanda ormanin insanlar tarafindan kullanildigini ve ormanlarin yok olusunun hizlandigini dillendirdi. Orman sevgisi ve ormanlarin korunmasi konusuna dikkat çeken Aykut Ince, katilimcilardan gelen sorulari yanitlayarak sözlerini sonlandirdi.

Programin sonunda Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Abdurrahim Aydin tarafindan Aykut Ince’ye tesekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA