Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Kimsesizlerin Kimsesi Olacak

Samsun’un Ilkadim Belediyesi tarafindan hayata geçirilen "Sefkat Evi" ile birlikte ilçede sokakta kimsesiz vatandasin kalmamasi hedefleniyor. Kimsesizler için yapilan binada ücretsiz yemek, konaklama ve kiyafet hizmeti verilecek.

Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Kimsesizlerin Kimsesi Olacak
Ilkadim Belediyesi tarafindan açilan Ata Ocagi’nin ardindan bir baska sosyal sorumluluk projesi olan Sefkat Evi de hayata geçirildi. Yapimi tamamlanan bina ile birlikte ilçede kimsenin sokaklarda barinmamasi ve aç kalmamasi hedefleniyor. 30 milyon TL’ye yakin maliyetle tamamlanan proje ile kimsesiz ve barinacak yeri olmayan vatandaslara ücretsiz yemek, konaklama ve kiyafet hizmeti verilecek. Kimsesiz vatandaslara kaybolmamalari için GPS takilacak ve topluma kazandirilmalari ve faydali birey olmalari için de psikolog destegi saglanacak.

“Bizim için kimsesizlerin kimsesi olmak çok önemliydi”

Ikinci baskanlik dönemindeki en büyük hayalini hayata geçirmenin mutlulugunu yasadigini belirten Ilkadim Belediye Baskani ve Adayi Necattin Demirtas, “Çok duygulu anlar yasadim. Bizim için burada kimsesizlerin kimsesi olmak çok önemliydi. Bu sehirde, yasayan sahipsiz insanlara sahip çiktigimiz bir mekan olusturduk. Odalarimizda 4 kisi kalabilecegi gibi ek kisi de kalabilir. Bu ihtiyaç sahibi, bu durumda olan insanlarin sayisina bagli. Kadinlar ve erkekler ayri kalacak sekilde planlama yaptik. Ilçemizde en azindan bundan sonra da sokakta sahipsiz insan kalmayacak. Bayan ya da erkek fark etmiyor. Bunlar burada kendi evlerinde gibi yiyecekler, içecekler, giyecekler, giyecekler de bizden, yatacaklar. Burada kalanlarin kollarina GPS takacagiz. Burada bir mahkum gibi degil, bir misafir gibi kalacaklar. Gezecekler, dolasacaklar, gelmezlerse nerede olduklarini tespit edip, buraya getirecegiz. Sokakta kalan insanlarin açliktan ve soguktan ölmelerine engel olacagiz” dedi.



“Kimsesiz vatandaslari topluma kazandirmayi hedefliyoruz”

Kimsesizlere sadece barinak, yiyecek ve giyecek vermeyeceklerini, ayni zamanda psikolog ve diger destekler ile topluma kazandirmaya da çalisacaklarinin altini çizen Baskan Demirtas, “Sefkat Evimizde psikologlarimiz olacak. Kimsesiz vatandaslari topluma kazandirmayi da hedefliyoruz. Onu da basarirsak fevkalade bir is yapmis olacagiz. En kötü ihtimalle açliktan ve soguktan sokak köselerinde ölmelerine izin vermemis olacagiz. Türk toplumu ve Ilkadim halki adina böyle bir sosyal sorumlulugu hayata geçirdik. Bu dönemde bayagi ugrastik. Pandemi ve birçok sikintiyi bir arada yasadik. Bu sikintilara ragmen projelerimizi hayata geçirmek için büyük çaba sarf ettik. Sefkat Evi’nin arsa ve yapim bedeli 25 milyon TL’yi buldu. Bu bedelde iç donanim ve masraflar hariç. Burada güzel bir eser ortaya koyduk. Ülkemizde bir böyle bir sey yok. Insallah diger belediyelere örnek olur. Insallah ülkemizin hiçbir yerinde sokaklarda sahipsiz insan kalmaz. Bu insanlari topluma kazandirmaya da vesile olmak istiyoruz” diye konustu.



“Ilkadim’da kimsesiz kimse birakmayacagiz insallah”

Ilçede kimseyi kimsesiz birakmamak için çabalayacaklarini ifade eden Demirtas, ayrica sunlari söyledi:

“Su anki planlama ile 40 kisiyi agirlayabiliyoruz. Bu, ihtiyaca göre azalabilir ya da çogalabilir. Su anda odalari 4 kisilik planladik. Düz yataklari ranzaya dönüstürürsek, kapasite 2’ye katliyor. Bizim derdimiz insanlarin sokakta kalmasini önlemek. Ihtiyaç çok olursa, kapasiteyi de artirabiliriz. Hedefimiz sokakta kimsesiz insan birakmamak. Ilkadim’da kimsesiz kimse birakmayacagiz insallah. Hedefimiz de o zaten. Su anda da öyle olacagini umut ediyorum.”

Açilisin ardindan vatandaslar ve protokol üyeleri ile birlikte Sefkat Evi’ni gezen Baskan Necattin Demirtas, zaman zaman duygu dolu anlar yasadi.
Kaynak: İHA