Ramazan Ayinda 'Dil' Temizliginin Önemi Açiklamasi Agir Kokusuna Çözüm

Dilin yüzeyinde biriken gida artiklarinin agiz kokusu olusumunda büyük etkiye sahip olduguna dikkat çeken Agiz ve Dis Sagligi Uzmani Dt. Çagatay Yazici, “Iftardan ve sahurdan sonra mutlaka en az 3 dakika dis firçalamak, ardindan dis ipi kullanmak ve son olarak da dil kaziyicilar yardimiyla ya da elinizde yoksa dis firçasiyla dilin yüzeyini temizlemek agiz kokusu sorununuzu büyük oranda azaltacaktir” dedi.

Ramazan ayinda oruç tutanlarin baslica sorunlarindan birinin agiz kokusu ve bu durumun gerek saglik gerekse de sosyal hayatta çikardigi zorluklar oldugunu belirten Liv Hospital Samsun Agiz ve Dis Sagligi Klinigi’nden Dt. Çagatay Yazici, dil temizligi ve agiz bakimi hakkinda bilgilendirdi.

Agiz kokusunun birçok sebebi olabilecegini dile getiren Dt. Yazici, “Tüketilen gidalar, dis firçalama sikligi, kalitesi ve dis ipi kullanimi gibi basit gözüken durumlar agiz kokusu olusumunda büyük rol oynar. Ancak burada unutulmamasi gereken önemli bir nokta da dil temizligidir. Dilimizin yüzeyinde biriken gida artiklari, agiz kokusu olusumunda büyük ölçüde etkiye sahiptir. Bu nedenle iftardan sonra ve sahurdan sonra mutlaka en az 3 dakika sürecek sekilde dis firçalamak ardindan dis ipi kullanmak ve son olarak da dil kaziyicilar yardimiyla elinizde yoksa dis firçasiyla dilin yüzeyini temizlemek agiz kokusu sorununuzu büyük oranda azaltacaktir” diye konustu.

Yanlis ve eksik agiz bakiminin dis çürügüne sebep olabilecegini belirten Dt. Çagatay Yazici, “Su an içinde bulundugumuz ramazan ayinda günde 16 saat kadar oruçlu oldugumuz için aslinda agzimizin en önemli koruyucu parçalarindan biri olan tükürükten belli oranda mahrum kaliyoruz. Gün içinde sivi alamadigimiz için agzimizdaki tükürügün miktari ve kalitesi azaliyor. Bu durum agiz florasinin bozulmasina ve dis çürüklerine kapi araladigindan özellikle bu ayda agiz ve dis sagliginin önemi iki kat artiyor. Bunlarin önüne geçebilmek için iftar ve sahur arasindaki vakitte bol sivi tüketmeliyiz. Ramazan ayinda agiz bakimimiza ne kadar çok dikkat edersek, olabilecek saglik problemlerinin ve agiz kokusunun da o derece önüne geçebiliriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA