Kilosu 80 TL Açiklamasi Üreticisinin Yüzünü Güldüren Meyve 'Karadut'

İçel’de örtü altinda yetistirilen üreticisinin de yüzünü güldüren turfanda ’karadut’ hasadi devam ederken hem ülke içinden hem de yurtdisindan talep görüyor.

Kilosu 80 TL Açiklamasi Üreticisinin Yüzünü Güldüren Meyve 'Karadut'
Türkiye’nin yas sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip İçel turfanda yetistirilen ürünlerle de dikkat çekiyor. Narenciye sezonunun sonuna dogru gelinmesiyle birlikte kentte örtü altinda yetistirilen ürünler de hasat edilmeye baslandi. Daha önce örtü altinda erik, kayisi ve üzüm gibi ürünlerin yetistirildigi sehirde son yillarda hem yurt içinden hem de yurt disindan talebin geldigi karadutun da seralari kurulmaya baslandi. Özellikle son 4-5 yildir örtü altinda üretimi yapilan karadutun dönüm basina 3-4 ton ürün vermesi ve kilogramin 80 TL’den satilmasi üreticisinin yüzünü güldürüyor. Ilaç istemedigi için masrafsiz olarak görülen karadutun zahmetinin de az olmasi üreticinin isini kolaylastiriyor. Erdemli ilçesinde de kurulan karadut seralarinda baslayan hasadin ise mayis ayi sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Dönüm basina 4 tona kadar ürün alinabiliyor

Erdemli ilçesinde daha önce domates üretimi yapilan serada karadut yetistirdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu, "Domates üretiminin maliyeti nedeniyle ekonomik güç istedigi için arayis içine çiktik. Karadutu bulduk. Seramiza dönüm basi 60 fidan diktik. Su anda fidanlarimiz 2 yasina geldi. Baslayan hasadimiz Mayis sonuna kadar devam edecek. Üretimi hem üretici hem de toplayan isçilerimiz için kolay. Herhangi bir zararli olmadigi için ilaç kullanimi olmuyor. Sadece besleme, suyu çok seven bir ürün. Su anda dönüm basina 2,5 ton beklentimiz var ama ileriki yillarda bu tonaj artiyor. Dönüm basina 4 tona kadar çikabiliyor. Kilogram fiyati da su an için 80 TL" dedi.



"Araplar çok seviyor"

Ürüne ciddi bir talebinin olduguna dikkat çeken Kulu ,"Antalya, Istanbul ve Izmir gibi büyüksehirlerimize gönderiyoruz. Yurtdisindan Arap ülkeleri severek tüketiyor. Dubai’ye, Irak’a gidiyor, Rusya’ya gidiyor" diye konustu.

Dut hasadi yapan üretici Aysel Kara ise "Daha önce bahçemize domates ekiyorduk. Domates biraz daha masrafli ve isçiligi zor ama karadut daha kolay, maliyeti de daha az. Domatese göre getirisi daha iyi. Domateste 12 ay çalisiyorsun. Bunda ise sadece toplama ve budama zamani 2-3 ay kadar bir is oluyor. Çiftçinin yüzünü güldüren bir meyve her alanda kullaniliyor. Pekmezi, reçeli yapiliyor, meyve suyu yapilir pastalarda kullanilir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA