Pasinyan Açiklamasi 'Ermenistan, Azerbaycan Ile Görüsmeyi Reddederse Savas Çikabilir'

Ermenistan’in Tavus ilinin sinir bölgelerini ziyaret eden Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan, “Ermenistan, sinirlarin belirlenmesi ve çizilmesi konusunu Azerbaycan ile görüsmeyi reddederse bu durum savasa yol açabilir” dedi.

Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan, Ermenistan’in kuzeyindeki Tavus ilinin sinir bölgelerini ziyaret etti. Ziyareti sirasinda açiklamalarda bulunan Pasinyan, Ermenistan halkina uyarida bulundu. Ermenistan’in Azerbaycan’a ait köyleri geri vermemesi durumunda ortaya çikacak sonuçlar konusunda uyarida bulunan Pasinyan, “Ermenistan, sinirlarin belirlenmesi ve çizilmesi konusunu Azerbaycan ile görüsmeyi reddederse bu durum savasa yol açabilir. Artik ayaga kalkip odadan çikabilir ve sinirlarin belirlenmeyecegini söyleyebilirim. Ancak bu, hafta sonu savas çikacagi anlamina geliyor ve bu savasin sonunda ne olacagini iyi biliyorum. Daha sonra Cumhuriyet Meydani’nda bir yerde bulustugumuzda ‘Biz basit köylüleriz, hiçbir bilgimiz yoktu ama sen her seyi biliyordun’ diyeceksiniz” ifadelerini kullandi.

Azerbaycan, isgal edilen 4 köyü talep ediyor

Azerbaycan, Ermenistan ile yürüttügü sinir müzakerelerinde, Ermenistan isgali altinda bulunan Baganis Ayrim, Asagi Eskipara, Heyrimli ve Kizilhacili köylerinin sartsiz olarak geri verilmesini talep ediyor. Söz konusu köyler Azerbaycan’in Gazah iline bagli olup, 1990-1992 yillari arasinda Ermenistan’in saldirilari sonucunda isgal edilmisti.

En az 30 yildir kimsenin yasamadigi dört 4 köy, Ermenistan ile Gürcistan siniri arasinda yer aldigi için stratejik önem tasiyor. Azerbaycan, topraklarinin geri verilmesinin Ermenistan ile yapilacak baris anlasmasi için gerekli bir ön sart oldugunu belirtiyor.
Kaynak: İHA