Bakan Kacir Ege Derin Teknoloji Fabrikasi'nin Açilisini Gerçeklestirdi

Bakan Kacir, “Ege Derin Teknoloji Fabrikasi, Izmir’den çikacak derin teknoloji Turcorn’larinin ilk duragi olacak. Ege Derin Teknoloji Fabrikasi Kuluçka Merkezi ile Izmir’imizin genç girisimcilerine ve inovasyon öncülerine dünyanin kapilarini açacagiz” dedi.

Bakan Kacir Ege Derin Teknoloji Fabrikasi'nin Açilisini Gerçeklestirdi
Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin Avrupa Birligi (AB) programlari EGE D-TECH Projesi kapsaminda verdigi destekle Ege Teknopark bünyesinde kurulan, alaninda Türkiye’de ilk ve tek olan “Ege Derin Teknoloji Fabrikasi”nin açilisi gerçeklestirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir’in katilimi ile gerçeklestirilen Ege Derin Teknoloji Fabrikasi açilis törenine Izmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Izmir Milletvekili Eyyüp Kadir Inan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, il protokolü, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, “Ege Derin Teknoloji Fabrikasi Açilis Töreninde sizlerle bir arada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Güçlü arastirma ve inovasyon altyapisina sahip sehrimizde derin teknolojilerde özgün ve yenilikçi is fikirlerinin ticarilesmesine imkân taniyacak bu altyapinin Izmir’e ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum. Hizla gelisen teknoloji, hayatimizin her yönünü kapsayan devrim niteliginde bir güç haline geldi. Geleneksel is modelleri, otomasyon, yapay zekâ, büyük veri analizi gibi yenilikçi ve yikici teknolojilerle birlikte radikal bir dönüsüme ugruyor. Artik özgün ve yenilikçi çözümler üretme yetkinligi, firmalarin yeni düzende rekabet avantaji elde etmesi ve sürdürülebilir bir basariyi saglamasi için anahtar rol üstleniyor” diye konustu.

Türkiye’nin son dönemdeki basarilarini siralayan Bakan Kacir, “Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak, bu süreci Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz dogrultusunda ülkemizin kritik teknolojileri milli olarak gelistirebilmesi, yüksek teknoloji alanlarinda rekabetçi ürün ve hizmetler sunmasi için bir firsat penceresi olarak görüyoruz. Savunma sanayisinde elde ettigimiz basari iste bu stratejik yaklasimin eseri. Savunma sanayisinde karsilastigimiz pek çok engele, gizli-açik ambargoya ragmen yenilikçi teknolojilere odaklanarak ülkemizi insansiz hava araci üretiminde dünyada liderlige tasidik. Besinci nesil savas uçagimizi göklerle bulusturduk. Otomotiv sektöründe karliligin araç satislari, satis sonrasi hizmetler ve sigorta hizmetleri gibi geleneksel alanlardan; paylasimli mobilite, dijital hizmetler gibi yeni is alanlarina kaydigi bir dönemde; kamu-özel destekli sektör girisimi olan yerli otomobil projemiz TOGG’u; baglantili, otonom ve akilli girisim olan elektrikli otomobil olarak tasarladik. Ülkemizin 60 yillik hayali yerli ve milli otomobili gerçege dönüstürdük” ifadelerine yer verdi.

“Teknolojiye yatirim yapan ülkeler bir adim önde”

Teknoloji girisimciligine yatirim yapan ülkelerin kalkinma yolculugunda bir adim öne çiktigi bir çagin yasanildigini ifade eden Bakan Kacir, “Biliyoruz ki yenilige ve dönüsüme liderlik eden Türk girisimlerinin basari yolculugu ayni zamanda Millî Teknoloji Hamlesi hedeflerimize ne kadar hizli ulasacagimizi tayin edecek. Iste bu stratejik anlayisla; Teknoloji ve Inovasyon Fonu, Bölgesel Kalkinma Fonu, Bölgesel Girisim Sermayesi Fon Çagrilari, Bilisim Vadisi Girisim Sermayesi Yatirim Fonu, Tech-InvesTR programi gibi fonlarin fonu ve es finansman mekanizmalariyla kamu kaynaklarinin girisimcilerimiz için çarpan etkisi olusturmasini sagliyoruz. Gerçeklestirdigimiz mevzuat düzenlemeleriyle Ar-Ge tesviklerimizden üst düzeyde yararlanan Ar-Ge merkezleri ve teknopark firmalarinin kullandiklari tesvikleri girisim yatirimlarina yönlendirdik. Dünyanin en büyük havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST bünyesinde düzenledigimiz girisim yarismalari ile TEKNOFEST takimlarinin ortaya çikardigi is fikri ve ürünlerin girisime dönüsmesini destekledik. Teknoloji girisimciligi ekosistemimizin rekabet gücünü yükseltmek ve ülkemizi teknoloji girisimleri için bir çekim merkezi konumuna getirmek üzere bir vizyon belgesi niteligindeki Ulusal Teknoloji Girisimciligi Stratejimizi kamuoyu ile paylastik. Turcorn 100 Programi’mizla da erken asamayi basariyla geçmis, hizli büyüme potansiyeli tasiyan teknoloji girisimlerinin, daha hizli ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açilmasina rehberlik ediyoruz. Avrupa’nin en büyük derin teknoloji fonu ve dünyanin ilk çok uluslu girisim sermayesi olan NATO Inovasyon Fonuna dahil olduk. Hedefimiz 2030 yilina kadar arastirma ve inovasyon altyapimizdan yeni girisimlerin yesermesine destekleyerek ülkemizden 100 Turcorn, 100 bin teknoloji girisiminin çikmasini saglamak” diye konustu.



“Teknoloji gelistiren ve üreten Türkiye’yi insa etmeyi hedefliyoruz”

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu dogrultusunda teknoloji gelistiren ve üreten Türkiye’yi insa etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bakan Kacir, “Teknolojik gelismelerin esi benzeri görülmemis bir hizla ilerledigi bir dönemde saglik sektöründen tarima, enerjiden ulastirmaya kadar genis bir yelpazede bilimin ve mühendisligin sinirlarini zorlayan derin teknolojiler; bugün dünyamizin karsilastigi en büyük sorunlara yenilikçi çözümler sunuyor. Internet devriminin etkisiyle geleneksel is modellerini dijital platforma tasima üzerine kurulu start-up modelinin aksine, derin teknoloji is modelinin odaginda, yenilikçi ve yikici teknolojilere odaklanarak teknolojik üstünlük gelistirme yer aliyor. Fakat derin teknolojilerin yüksek maliyetleri ve gelistirme sürecinin uzunlugu göz önünde bulunduruldugunda, derin teknoloji girisimlerinin basarisi için; üniversitelerin akademik potansiyeli, insan kaynagi ve altyapisini girisimcilik kültürüyle bulusturmak ve disiplinler arasi isbirligini tesvik etmek büyük öneme sahip” cümlelerini aktardi.

“Bu merkez Turcorn’larinin ilk duragi olacak”

Ege Derin Teknoloji Fabrikasinin açilisindan dolayi memnuniyet duyduklarini dile getiren Bakan Kacir, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu tesiste sundugumuz üretim, prototipleme ve laboratuvar ekipmanlarinin yani sira kapasite gelistirme faaliyetleriyle Izmir ve çevresinin güçlü bilimsel arastirma altyapisini girisimcilik kültürüyle bulusturuyoruz. Bu altyapi bünyesinde Sosyo-Ekonomik Uyum Için Girisimcilik Kapasitelerinin Iyilestirilmesi (ENHANCER) Projesi kapsaminda kurdugumuz Girisimciler için Derin Teknoloji Ön Kuluçka Merkeziyle de girisimlerin fikirden pazara yolculuklarinda ihtiyaç duydugu egitim ve mentörlük hizmetini sunuyoruz. Inaniyorum ki önümüzdeki dönemde bu merkezde filizlenecek girisimler, isbirlikleri, ortakliklar ve projeler; ülkemizin gelecegine isik tutacak, yeni ufuklar açacak ve hali hazirda güçlü olan Türkiye girisimcilik ve inovasyon ekosistemini saglamlastiracak. Burasi Izmir’den çikacak derin teknoloji Turcorn’larinin ilk duragi olacak. Bizler eser ve hizmet siyasetiyle Izmir ve Izmirliler için her zaman en iyisi için çalistik ve çalismaya da devam edecegiz. Geçen sene tertip ettigimiz ve Cumhuriyetimizin 100. Yili için 3 büyük ilimizde düzenledigimiz TEKNOFEST’de sahit oldugumuz üzere; Izmir’e, Izmirlilere imkân ve firsat verildigi takdirde neleri basarabileceklerini yakinen gördük. Bu merkezle de güzel Izmir’imizden yeni start-up’lar, tekno-girisimler ve Turcorn’lar çikacagina inancim tam.”

Izmir Valisi Dr. Süleyman Elban ise “Izmir tarihten bu yana liman, ihracat ve sanayinin öncüsü olmustur. Öncü rolünü özellikle bilisim teknolojisi alaninda da devam ettirmesi oldukça önemli. Ilimizde bu anlamda özel sektörün ve üniversitelerin ciddi çalismalari var. Bu ve benzeri tüm çalismalara Sayin Bakanimizin vizyonu ve liderliginde Sanayi Teknoloji Bakanligimiz çok ciddi destekler veriyor. Bizde bu destek ve yardimlarin Izmir’e gelmesi için köprü olacagiz ve desteklemeye devam edecegiz. Sayin Bakanimiza verdikleri destekler için tesekkür ediyorum” diye konustu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da “Günümüzde bilgiye dayali üretim ekonomisi ve yenilik faaliyetleri ülkelerin ve bölgelerin rekabet gücünün belirlenmesinde en önemli unsurlar arasinda yer almaktadir. Bu kapsamda; yerel düzeyde beseri ve sosyal sermayenin güçlendirilmesi ve Ar-Ge çalismalarinin artirilmasi ulusal kalkinma yolunda katma degeri yüksek ürün üretimi ve bunlarin ticarilestirilmesi için önem arz etmektedir. Bu kapsamda Ege Üniversitesi olarak Devletimizin 12. Kalkinma Planindaki öncelikli alanlara ve TÜBITAK’in belirledigi yetkinlik analizlerine paralel üniversitemizdeki arastirma ekosistemini sekillendirdik” diye konustu.



“TÜBITAK programlarinda lider üniversite”

Ege Üniversitesinin TÜBITAK programlarindaki basarilarindan söz eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Son 5 yilda TÜBITAK nezdinde Ege Üniversitesi arastirmacilarinin 143’ü TÜBITAK 1001 olmak üzere 418 arastirma projesi desteklenmistir. Üniversite-Sanayi Isbirligi Destek Programinda ise desteklenen 22 proje ile Ege Bölgesinde birinci Türkiye’de dördüncü sirada yer almistir. 2023 yilinda TÜBITAK- BIDEB 2209-A Üniversite Ögrencileri Arastirma Projelerine yaptigi 293 basvurunun 196’si kabul edilerek Türkiye birincisi olduk. TÜBITAK BIDEB 2209-B Üniversite Ögrencileri Sanayiye Yönelik Arastirma Projelerinde ise 38 basvurusunun 24’ü kabul edilerek Türkiye ikincisi olmustur. Lisans ögrencilerine erken asamalardan Ar-Ge deneyimi kazandiran Stajyer Arastirmaci Programi (STAR) ile 252 Ege Üniversitesi lisans ögrencisi, Ar-Ge ekosistemine güçlü baslangiç yapmistir. Birlikte Gelistirme Odakli Insan Kaynagi ve Sanayi Doktora Programi kapsaminda 26 doktora ögrencisi ile Üniversitemiz Türkiye ikincisi olarak yer almaktadir. TÜBITAK 1004 Programi Yüksek Teknoloji Platformlari kapsaminda Tohum Teknolojisi Uygulama ve Arastirma Merkezimiz (EGE TOTEM) ile Ege Üniversitesi Asi Gelistirme Uygulama ve Arastirma Merkezimizin yürütücü olarak yer aldigi 2 büyük projede yer almaktadir. Ülkemizdeki 208 üniversite içerisinde uluslararasi 22 patent basvurusu ve 46 ulusal patent basvurusu dördüncü olarak yer almaktayken patentlerin ticarilestirilmesinde ikinci sirada yer almaktadir” dedi.



“Fabrikamiz pek çok alanda ‘tek durak’ olacak”

Konusmalarini sürdüren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, sunlari kaydetti:

“Ege Teknopark olarak destek verdigimiz ‘derin teknoloji’ odakli çalisan girisimcilerin altyapi ihtiyaci dogrultusunda 2016 yilinda kendi imkânlarimizla yasam bilimleri laboratuvari ve donanim prototipleme atölyemizi ön kuluçka girisimcilerimize ücretsiz olarak hizmete açtik. Bu altyapidan elde ettigimiz çiktilari gelistirmek üzere yapmis oldugumuz çalismalar sonucunda Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz tarafindan Avrupa Birligi ve Türkiye Cumhuriyeti mali is birligi çerçevesinde finanse edilen Ege Teknopark yürütücülügündeki Ege D-Tech Projesi Rekabetçi Sektörler Programi (RSP) kapsaminda 6,5 Milyon Euro destek aldik. Bugün açilisini gerçeklestirecegimiz Ege Derin Teknoloji Fabrikasiyla bünyesinde seçilecek derin teknoloji girisimlerine sunulacak derin teknoloji odakli kuluçka merkezi destekleri ile girisimcilerin sektörlerinde dönüsüm olusturma potansiyeline sahip teknolojiler gelistiren startup’lara kaynak ve destek saglayarak Izmir girisimcilik ekosisteminde inovasyonun tesvik edilmesi hedeflemekteyiz. Fabrikamizda, hedeflenen girisimcilere hizli prototipleme, ölçek büyütme, seri üretim, egitim, mentorluk ve yüksek teknolojiye sahip makine altyapisinin sunulmasi ve bunlarin yetkinlik ve rekabet güçlerini artiracak ‘tek durak’ olacaktir.”
Kaynak: İHA