Geçen Yil Temmuz'da Baraj Sularina Gömülen Mahalle, Mart'ta Yeniden Ortaya Çikti

Artvin’in Yusufeli ilçesi Mutlugün köyü Uysallar Mahallesi’nin tamami, geçtigimiz yil Temmuz ayinda baraj sulari altinda kalirken, mahalle Mart ayinda baraj sularinin çekilmesiyle yeniden ortaya çikti.

Geçen Yil Temmuz'da Baraj Sularina Gömülen Mahalle, Mart'ta Yeniden Ortaya Çikti
Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, kemer baraj sinifinda 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES, elektrik üretimine devam ediyor. 22 Kasim 2022 tarihinde su tutmaya baslayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyani, Çeltikdüzü, Çevreli, Ishan ve Mesecik köylerini sular altinda birakti. Baraj sularindan kismen etkilenen 10 köyden biri olan Mutlugün’ün 30 haneli Uysallar Mahallesi ise geçtigimiz yil Temmuz ayinda tamamen sulara gömüldü. Baraj sularinin bu günlerde çekilmesiyle birlikte ise 9 ay sonra Uysallar Mahallesi gün yüzüne çikti. Vatandaslar bölgeye gelip köylerini fotograflarken, ayni zamanda hatiralarini yâd ediyor.

“Geçtigimiz yil teravihi bu camide kiliyorduk simdi uzaktan bakiyoruz”

Bölge halkindan Kadir Gündüz (55) yaptigi açiklamada, “Sularin çekilmesiyle köyümüz yeniden ortaya çikti. Ben de onu izlemeye geldim. Su altinda kaldigi için kullanilacak bir durumu yok. Ama yine de gelip o günleri buradan yâd ediyoruz. Suyun bu kadar düsecegini tahmin etmiyorduk. Gecen yil teravihi bu camide kilardik. Bu yil ise uzaktan camiye bakiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA